Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje se krije?

Agent Storm nestao zbog prijetnji smrću iz vrha Al-Qa’ide

'morten_nnn_unu_291012'
Foto: ''
1/3
30.10.2012.
u 14:00

Irena Horak, alias Amina, mjesecima je nakon smrti supruga pisala Stormu i vjerovala mu

Priča o dvostrukom špijunu, lideru Al-Qa’ide i njegovoj udovici Hrvatici, koja je i dosad nalikovala vrhunskom špijunskom trileru, posljednjih dana ispisuje novo poglavlje. Morten Storm, danski obavještajac koji je, na opće čuđenje i mimo svih obavještajnih kodeksa, sredinom listopada u javnost izišao s detaljima dvostruke igre koju je za račun CIA-e godinama igrao duboko infiltriran u Al-Qa’idinu hobotnicu, nepuna dva tjedna poslije kao da je nestao s lica zemlje.

Reporteri CNN-a kontaktirali su ga putem posrednika, no do Storma, barem zasad, nisu uspjeli doći. Izvijestili su samo da se krije nakon nekoliko prijetnji smrću militantnih islamista s kojima je jednom, ne tako davno, bio prijatelj. Barem su oni tako mislili, dok se neki dan nije uprizorio u medijima.

Bajker i sitni kriminalac

Prijeti mu, u to nema sumnje, grupa sljedbenika lanjske jeseni likvidiranog Anwara al-Awlakija, glavnog operativca i ideologa Al-Qa’ide, čijoj je smrti u napadu američke bespilotne letjelice u rujnu prošle godine kumovao upravo Storm. Svojim istupom u javnosti rasvijetlio je i podatak da je važnu ulogu u navođenju do njegove mete imala i Hrvatica Amina, pravim imenom Irena Horak, 35-godišnja Bjelovarčanka čiji je identitet otkrio Večernji list.

U što se sve upleo taj bivši bajker i sitni kriminalac (koji se, nakon što ga je krajem 90-ih “vrbovala” služba, obratio na islam i uzeo ime Murad kako bi ušao u krugove radikalnih islamista), vjerojatno više ne zna ni on.

Tek je jedno sigurno, da Al-Qa’ida nije jedina koja njegovu glavu želi na pladnju. Jer, nema sumnje da je Stormovim šefovima u danskoj tajnoj službi PET pao mrak na oči kad su vidjeli njegov iskaz koji je ekskluzivno objavio tamošnji Jyllands-Posten. Je li procijenio da će jedino tako sačuvati goli život?

Premda je u međuvremenu dao petama vjetra, čini se da pronalazi načina da medijima ponovno dostavi kakvu informaciju, poput najnovije da mu je PET nedugo prije medijskog istupa, ima tome dva mjeseca, ponudio petogodišnji “dodatak na plaću” od 260 tisuća dolara da zaveže usta.

A on ih razvezao pa još neki dan, s nepoznate lokacije, došapnuo medijima: “Ne vjerujem više PET-u. Već su i prije davali obećanja koja nisu ispunili.”

Našim će čitateljima od novih detalja njegova iskaza biti najzanimljiviji onaj koji govori o tome da je Al-Awlakijeva udovica Irena Horak, alias Amina, i mjesecima nakon smrti supruga pisala “bliskom prijatelju” Muradu, tugujući i zazivajući Alaha da i ona krene njegovim putovima.

“Daj, Bože, da umrem”

Nastavila je, otkriva Storm, s njim komunicirati šifriranim porukama, nesvjesna njegova angažmana za zapadne obavještajne službe. “Rado bih postala mučenicom, ali šeik Bashir rekao je da sestre zasad neće u takve operacije jer bi nam to moglo donijeti gomilu problema. A ja želim umrijeti, daj, Bože,” pisala je Mortenu Stormu. Kojemu se danas gubi svaki trag. Baš kao i njoj, Amini.

Tko će kome prvi zakucati na vrata?

>> O Al-Qa’idinoj nevjesti izvijestio je legendarni reporter Nic Robertson

Ključne riječi

Komentara 3

IS
istinito
14:31 30.10.2012.

Koji kreten. Svaki tajni agent, cim progovori je mrtav. Pa to veci mala djeca znaju.

GP
GP66
07:21 31.10.2012.

Isti James Bond,ko da su blizanci

K1
k1milica
09:14 31.10.2012.

i to je dokaz o postojanju hobotnice zvane alquaida...navodno pismo navodnog agenta u kojem cura pise o svojim suicidalnim mastanjima nakon sto su joj likvidirali voljenu osobu...mi9slim da bi zbog opasnosti po hrvatsku odma trebalo donirati par miljuncuica u borbuu protiv terorizma....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije