Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u "iranskim" vodama

Poruka Amerikanaca Iranu: Ovo je vježba, ali i prijetnja

Američki ratni brod \"Mount Whitney\" uplovio u Viktor Lenac (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
17.09.2012.
u 12:22

Iran je najavio da će u slučaju napada SAD-a i Irana, koji s nekolicinom europskih zemalja optužuju Iran za proizvodnju nuklearnog oružja, zatvoriti Hormuški tjesnac

Mornaričke snage SAD-a i još 24 zemlje saveznice, od Francuske i Velike Britanije, preko mornarice Jemena do snaga Japana i Estonije, počele su u nedjelju IMCMEX 12, najveće pomorske vojne vježbe u povijesti Perzijskog zaljeva. Stotine brodova, helikoptera i mini podmornica uvježbavaju scenarij razminiranja pomorskih putova na području zaljeva koji danas predstavlja glavnu trasu za izvoz nafte s Arapskog poluotoka u ostatak svijeta. Iako mornarički manevri neće biti održani u blizini Hormuškog tjesnaca kako se ne bi provocirao Iran, vježba je očita priprema akcije na odgovor Teherana u slučaju izraelskog napada. Vjeruje se, naime, kako bi Iran mogao područje Hormuza, 34 kilometra širokog tjesnaca koji danas predstavlja jedini plovni put za tankere koji prevoze naftu iz zemalja Arapskog poluotoka, zasuti minama i na taj način ga potpuno zatvoriti.

Ekranoplani na djelu

– Strahuje se da bi iranska mornarica minama mogla zatvarati prolaz, i to ne običnim pomorskim minama, već sofisticiranim napravama koje su nevidljive standardnim detektorima. Ta tehnologija postoji već dvadesetak godina, a Iran je posjeduje. Druga stvar koju američke i savezničke mornarice sada uvježbavaju zasigurno je i borba protiv ekranoplana, posebnih letjelica koje lete samo na metar do dva iznad valova, a služe za raketne napade na brodove, kao i za brzi transport pješaštva – kaže analitičar Zoran Grgić.

Koliko su opsežni ovi manevri, najbolje pokazuje da su unutar njih angažirane i borbene grupe okupljene oko čak dva nosača zrakoplova. U IMCMEX 12 sudjeluje i nosač USS Enterprise, koji se nalazi u Arapskom moru, te nosač zrakoplova USS Eisenhower, koji je trenutačno stacioniran u samom Perzijskom zaljevu.

Dvostruka uloga

Prema tvrdnjama vojnih analitičara, ove vježbe imaju dvojak cilj.

– S jedne strane želi se pokazati Iranu da savezničke snage mogu relativno brzo razminirati Hormuški zaljev, dok se s druge strane želi pokazati Izraelu da SAD ne napušta svoje saveznike na Bliskom istoku te da ne treba ulaziti u ishitrene vojne akcije – kaže Kenneth Katzman, ekspert za Bliski istok pri američkom CRS-u u Washingtonu.

Uz demonstracije i poruke koje šalje, ova vježba ima i vrlo precizan karakter. Ona je naime odgovor i uvježbavanje reakcije na tehniku koju su iranske pomorske snage pokazale na velikoj šestomjesečnoj vježbi Villayet održanoj od listopada 2011. do ožujka 2012. godine.

– Pojednostavnjeno, iranska mornarica ima zadatak obustaviti promet Hormuzom, a saveznici ih moraju spriječiti. Svi uvježbavaju svoju ulogu – kaže Grgić

>>Iran planira poslati ratne brodove prema obali SAD-a

Komentara 290

Avatar Alfons_x
Alfons_x
12:45 17.09.2012.

Ah! BiH otpada........nema mornaricu, javljaju mi moji obavještajci:( Koje su to još 22

Avatar Alfons_x
Alfons_x
12:47 17.09.2012.

Otpada i Hrvatska...... od 2 broda koja su u voznom stanju, jedan nije za otvoreno more drugi nema dovoljno "benzina" do tamo

Avatar Alfons_x
Alfons_x
12:44 17.09.2012.

Od 30 zemalja nabrojane su 4?! Jel ima tko spisak ostalih 26? Možda Hrvatska, BiH, Turska, Honduras, JAR? Još mi 21 fali :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije