Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tenzije rastu

Iran planira poslati ratne brodove prema obali SAD-a

hormuški tjesnac, iranska mornarica, podmornica, helikopter (1)
Reuters/PIXSELL
04.09.2012.
u 19:47

Iran je zbog sankcija zaprijetio kako će blokirati prolaz Hormuškim tjesnacem, tu odluku jednoglasno je podržao iranski parlament, a SAD je onda pojačao svoju prisutnost u regiji poslavši nosače zrakoplova nedaleko od Hormuškog tjesnaca

Američka ratna mornarica već je rasporedila svoje nosače zrakoplova nedaleko od Hormuškog tjesnaca, Peta flota usidrena je u Bahrainu, a Iran je najavio da će na američku prisutnost u svojim vodama odgovoriti slanjem brodova u međunarodne vode uz obalu SAD-a.

Iako nije jasno kada će Iran odaslati svoje brodove, čini kako će se ovaj plan "protegnuti" na nekoliko idućih godina, a u protekle dvije godine iranski ratni brodovi plovili su Mediteranom i Indijskim oceanom.

– Nećemo nikome dopustiti da nedozvoljeno plovi našim morem. Nema potrebe da netko drugi uspostavlja sigurnost u našoj regiji – kazao je zapovjednik iranske mornarice, admiral Sayyari, prenosi RT.

Podsjetimo, više od trećine sve nafte prevožene morskim putem mora proći kroz Hormuški tjesnac. Zbog sankcija koje su Iranu nametnule SAD i EU zbog navodnog sastavljanja nuklearne bombe izvoz nafte iz ove islamske države se prepolovio, a gotovo svakodnevno Iran gubi 130 milijuna dolara.

Iran je zbog sankcija zaprijetio kako će blokirati prolaz Hormuškim tjesnacem, tu odluku jednoglasno je podržao iranski parlament, a SAD je onda pojačao svoju prisutnost u regiji poslavši nosače zrakoplova nedaleko Hormuškog tjesnaca gdje je odlučio krajem mjeseca organizirati opsežnu vojnu vježbu.

Tenzije među dvjema zemljama sve su veće, a svakako im pogoduju i najave Izraela koji tvrdi kako će uz pomoć SAD-a izvesti zračni napad kako bi uništio iranski nuklearni pogon.

>>UAE otvorio naftovod koji zaobilazi Hormuški tjesnac

Komentara 41

BO
bosut1
20:16 04.09.2012.

Igraju se Iranci vatrom,kad se opeku bit ce kasno,za iranski narod.

KO
KOMEРСАНТ
20:18 04.09.2012.

sto da ne, to je potpuno legitimno !

IP
info_punkt
20:00 04.09.2012.

hehehe... uvijek kad ovako nešto pročitam, prvo pomislim koji je datum, da nije prvi april, a ja nasjeo na vijest...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije