Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porezna uputila važan poziv poreznim obveznicima

Podsjećaju porezne obveznike da ako žele surađivati s poreznim obveznicima iz EU (putničke agencije, platforme za oglašavanje, platforme za pružanje usluga i sl.), dužni su 15 dana prije početka primanja usluge zatražiti PDV identifikacijski broj.
13. veljače 2020. u 16:49 3 komentara 25573 prikaza
Porezna uprava
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da prijavljuju, obračunavaju i plaćaju propisane porezne obveze sukladno zakonima kojima se regulira određena vrsta poreza odnosno doprinosa, te da kroz pristup 'dobrovoljnog ispravka prijava' sami prijave ili isprave uočene greške, stoji na stranicama Porezne uprave.

porezna uprava DOBRO PROVJERITE Želite li povrat poreza, u ovom se slučaju morate sami javiti Poreznoj inače će vaš novac zadržati za sebe

Podsjećaju porezne obveznike da ako žele surađivati s poreznim obveznicima iz EU (putničke agencije, platforme za oglašavanje, platforme za pružanje usluga i sl.), dužni su 15 dana prije početka primanja usluge zatražiti PDV identifikacijski broj.

Zahtjev za registriranje za potrebe PDV-a (Obrazac P-PDV) radi dodjele PDV identifikacijskog broja podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

"Samom dodjelom PDV identifikacijskog broja, rezident – porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.) ne upisuje se u registar obveznika PDV-a. Porezni obveznik iz EU na obavljenu uslugu neće obračunati PDV već to mora učiniti rezident - porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.). Ukoliko poslujete isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja (izvan EU) niste u obvezi zatražiti PDV identifikacijski broj, ali na primljenu uslugu morate obračunati i platiti hrvatski PDV", kažu iz Porezne.

Ivanec: Itas, tvornica alatnih strojeva spašavanje itas-prvomajske ‘Ne tražimo novac poreznih obveznika, nego pomoć u banci’

Porezni obveznici iz Republike Hrvatske koji surađuju s poreznim obveznicima iz EU predaju elektroničkim putem obrazac PDV i obrazac PDV-S, dok porezni obveznici koji surađuju isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja obrazac PDV mogu podnijeti u papirnatom obliku te ne podnose obrazac PDV-S.

Na primljenu uslugu potrebno je obračunati hrvatski PDV po stopi od 25%. Obrazac PDV  i Obrazac PDV-S treba podnijeti samo za obračunska razdoblja u kojima je usluga primljena. Obrasci s nulom se ne podnose. Rok za podnošenje obrazaca je do 20. dana  u tekućem mjesecu za prethodni mjesec dok je obveza plaćanja PDV-a do zadnjeg dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec (npr. do kraja veljače za siječanj), upozoravaju.

Video: Porezi i doprinosi - Hrvatska i dalje europski rekorder u prikupljanju PDV-a

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • Ovozemaljski:

    Zašto bi netko sam sebe drukao? Nije problem ni u plačanju poreza ni u parama,.problem je u birokraciji i na šta se taj novac troši! Znači ima nemali broj ljudi, koji bi htijeli biti obrtnici, privatnici, otvorili bi firmu, napravili ... prikaži još! bi preradu na OPG-u i tu dolazimo do pazite sad ovo MINIMALNIH tehničkih uvjeta, e sad to je širok pojam, možeš imati najveću volju, kapitala koliko god treba, možeš imati hotel i sa 6 zvjezdica, ali ako nemaš papir koji uvjek fali, nemaš ništa i država ti brani legalni rad i brani ti da uplačuješ porez jer eto ako nemaš atest da su odvodne cijevi vodonepropusne(tko ugrađuje propusne odvodne cijevi) ne možeš dobiti uporabnu i ne možeš ništa raditi, osim u ilegalu i deri dok te ne ulove. Za poslovnu zgradu je potrebno 15 takvih izmišljenih atesta i cijena im se kreće od 500, 600kn do 5800kn po komadu. To dolazi na kraju, prije toga ti iscijede dušu, taman kad sve završiš ostaneš bez snage i volje da se sa ičim više baviš!

  • propalismoFranjoskroz:

    Sigurno vam je Mamić već zatražio porezni broj??

  • ilicak:

    opet pirez i namet malima a milioneri i multi miliineri , lopovi i pokitičari zar ini nisu obavezni. s kjudi sa zarađenom oemziom vani njima ste ba grbači a u ratne profitere niko ne dura