Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Želite li povrat poreza, u ovom se slučaju morate sami javiti Poreznoj inače će vaš novac zadržati za sebe

Dakle, iako Porezna ima sve potrebne podatke tog poreznog obveznika, kao i evidenciju svih potrebnih podataka za godinu za koju bi trebao stići povrat poreza, isti porezni obveznik neće dobiti svoj povrat ukoliko se sam ne javi jer za njega više ne vrijedi automatizirani sustav.
07. veljače 2020. u 09:14 2 komentara 41529 prikaza
porezna uprava
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Porezni obveznici ovaj mjesec moraju predati svoje porezne prijave kako bi u drugoj polovici godine mogli dobiti povrat poreza. Međutim, iako se navodi kako posljednjih godina sve ide automatizirano, to baš i nije slučaj.

Zdravko Marić Porezna olakšica Mladima 700 milijuna: Država im vraća povrat poreza da im poslodavci ne režu plaće

Samostalni djelatnici koji u 2020. napuste takav radni odnos i prijeđu u novi, poput onog stalnog, neće dobiti povrat poreza za 2019. No, zanimljivo je da porezni obveznici na to neće biti upozoreni, a Porezna će taj novac zadržati za sebe sve dok se porezni obveznik sam ne javi u Poreznu.

Iako je porezni obveznik svih 365 dana prošle godine bio u sustavu kao samostalni djelatnik, u trenutku kad istupa iz njega u 2020., "briše" se i automatizam za njega tako više ne vrijedi, pišu RTL vijesti. Dakle, iako Porezna ima sve potrebne podatke tog poreznog obveznika, kao i evidenciju svih potrebnih podataka za godinu za koju bi trebao stići povrat poreza, isti porezni obveznik neće dobiti svoj povrat ukoliko se sam ne javi jer za njega više ne vrijedi automatizirani sustav.

"Pošaljite zahtjev za povrat na e-mail s naznačenim IBAN-om na koji biste primili novac", kratko je za RTL vijesti odgovorila Porezna na upit zašto povrat poreza kasni toliko da je prešao u godinu kasnije.

Toni Milun MATEMATIČAR Toni Milun objašnjava: doznajte imate li pravo na povrat poreza u 2016. godini

Podsjetimo, "zahtjev za povrat" znači da se na e-mail adresu pošalje IBAN i navede da je to za potrebe povrata poreza, a dalje sve obavi Porezna budući da sve podatke već ima, no novac je "na ledu". 

Dakle, u slučaju promjene statusa, potrebno je pripaziti, dok će svi ostali imati isti tretman kao i dosad uz nekoliko napomena.

S početkom nove fiskalne godine, kreću i prijave poreza na dohodak za proteklu godinu, a porezni obveznici imaju jedan radni dan više za podnijeti poreznu prijavu, što je sve moguće i elektroničkim putem, putem ePorezne. Prijave se tako ove godine provode dan duže jer je prijestupna godina, no 29. veljače i 1. ožujka su neradni dani pa je krajnji rok za prijave 2. ožujka.

01.03.2015., Slavonski Brod - Obrazac za prijavu poreza na dohodak za 2014. godinu. Photo: POREZNA UPRAVA Isplaćen povrat poreza 950 tisuća građana

Iako su 1. siječnja na snagu stupile izmjene određenih poreznih zakona u okviru 4. kruga porezne reforme, za 2019. godinu sve ostaje kao i do sada. No, otkako je uveden poseban postupak poreznih prijava značajno je smanjen njihov broj u fizičkom obliku. 

Što se tiče mjere oslobađanja poreza na dohodak za mlade do 25 godina, ona će, podsjećaju iz Porezne uprave, efekta imati tek u kolovozu 2021., prilikom podnošenja godišnje porezne prijave.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • tratincica68:

    Lud onaj ko im uopce prijavljuje ove poreze.

  • Mimosvit:

    Znači da država automatizmom drpa. U uređenim državama porez se automatski vraća čak i ako obveznik ne da nije prijavio nego nije imao pojma da je ostvario pravo na povrat.