Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATI IH JAVNOST

Popularno krdo slonova odmara se. Čeka mladog mužjaka koji zaostaje 14 km

CHINA-YUNNAN-ASIAN ELEPHANT HERD (CN)
Foto: XINHUA/XINHUA/PIXSELL
1/5
15.06.2021.
u 12:58

Mladi mužjak u dobi od desetak godina odvojio se početkom mjeseca od ostatka krda i sve je dalje od njega

Krdo slonova čiji pohod ovih dana zabavlja cijelu Kinu moralo je stati i pričekati mladog slona koji zaostaje za skupinom 14 kilometara.

Krdo od 15 slonova, među kojima je troje mladunčadi, prešlo je krećući se jugozapadom zemlje više od 500 kilometara otkako je početkom godine napustilo rezervat u Xishuangbanni, regiji koja graniči s Laosom i Mjanmarom.

Pohod slonova sa zanimanjem prati cijela Kina, čija nacionalna televizija CCTV izravno na internetu prati njihovo kretanje 24 sata na dan.

CHINA-YUNNAN-ASIAN ELEPHANT HERD (CN)
1/5

No mladi mužjak u dobi od desetak godina odvojio se početkom mjeseca od ostatka krda i sve je dalje od njega. Toliko da su ženke zadnjih dana usporile kretanje, napravivši stanku u blizini sela 90 kilometara južno od Kunminga, glavnoga grada pokrajine Yunnan, navodi CCTV.

Slonovi su pokušali dozvati zaostalog sudruga, rekao je profesor Chen Mingyong sa Sveučilišta u Yunnanu, za portal Caixin.

No on nije ubrzao korak. Mladi mužjaci obično napuštaju krdo kako bi bili sami dok spolno ne sazru.

Kretanje slonova kontinuirano se prati dronovima i stotine dužnosnika intervenira kako bi se evakuiralo stanovništvo koje se nađe na njihovu putu.

Nekoliko tisuća ljudi već je moralo napustiti svoje domove iz opreza.

Životinje izgledaju zdrave i nitko nije ozlijeđen tijekom njihova kretanja naseljima, prelaska autocesta i obilaska tavana i kuća u potrazi za hranom.

Šteta na poljoprivrednim kulturama koju su slonovi prouzročili procijenjena je na gotovo milijun eura.

Premda im kišna sezona otežava kretanje, stručnjaci su za dnevni list Global Times u utorak kazali da se ne očekuje da će se prije zime vratiti na područje iz kojeg su krenuli.

Dok se to ne dogodi, "najbolje bi bilo pronaći im mjesto na kojem bi mogli boraviti i koje bi im bolje odgovaralo, daleko od ljudi, i onamo ih privući", rekao je biolog s pekinškog sveučilišta Zhang Li.

VIDEO Pokušao otvoriti vrata aviona u letu, pa najavio putnicima da stave maske za kisik: Savladali ga putnici i osiguranje!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
13:45 15.06.2021.

Svakako ovo je puno napetije od Kim Kardashian, i smisleno za razliku od Kim. Reality ali zapravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije