Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE KINE

Pompeo u Vatikanu, ali ga Papa nije primio

October 1, 2020 : Meeting in Vatican between the Secretary of State of the United States of America and the Vatican Secretary of State, at teh Vatican.
Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/4
01.10.2020.
u 16:35

Inzistiranje Trumpove administracije na prekidu ili ohlađenju odnosa s Kinom nije dobro viđeno nigdje. Pa i talijanski premijer Giuseppe Conte, te ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, su glatko odbili Pompeove prijedloge

Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio je u četvrtak Vatikan, ali ga papa Franjo nije primio. Prošle godine je Franjo primio Pompea. Sada je s Pompeom razgovarao državni tajnik kardinal Pietro Parolin i tijekom razgovora, proteklog u “srdačnoj atmosferi” svaka je strana “predstavila svoje držanje prema odnosima s Kinom”, objasnio je novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni.

Prije dolaska u Rim, Pompeo je u SAD-u dao izjavu kako bi Vatikan trebao prekinuti sporazum s Kinom oko imenovanja biskupa. Taj sporazum je potpisan 2018., a sada po njegovu isteku i Kina i Vatikan ga namjeravaju produžiti. Mediji su napisali kako papa Franjo neće primiti Pompea upravo zbog te izjave kojom se miješa u vatikanske poslove. Službena vatikanska izjava je kako Franjo nije primio Pompea, jer se u SAD-u za mjesec dana bira novi predsjednik i ne želi se ni na koji način utjecati na birače.

Puno jasniji je bio vatikanski državni tajnik za odnose s drugim zemljama mons. Richard Gallagher, koji je zajedno s Parolinom bio na razgovoru s Pompeom kazavši “neka Trump ne instrumentalizira Papu za svoju predizbornu kampanju”.

Prolin je kazao kako je “Papa jasno kazao da ne prima političke čelnike u vrijeme predizborne kampanje” u njihovim zemljama. 

Je li Vatikan iritiran Pompeovom izjavom o potrebi prekida odnosa s Kinom?

- Iritiran ne, ali iznenađen da, premda dobro poznajemo stajalište Trumpove administracije, kao i tajnika Pompea po tom pitanju, kazao je Parolin.

Vatikan je prije dvije godine potpisao ugovor s Kinom da će u izboru novih biskupa odlučivati i Peking. Uostalom takve je sporazume Vatikan imao i s mnogim drugim realsocijalističkim zemljama.

Inzistiranje Trumpove administracije na prekidu ili ohlađenju odnosa s Kinom nije dobro viđeno nigdje. Pa i talijanski premijer Giuseppe Conte, te ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, su glatko odbili Pompeove prijedloge tijekom njihova razgovora s američkim državnim tajnikom u srijedu.

Parolin i Pompeo u 45-minutnom razgovoru obuhvatili su i teme vezane za sukobe i krize na Kavkazu, Srednjem istoku i Istočnom Sredozemlju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije