Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOMIR KARIN

Pomoćnik ministra otkrio tri scenarija za provedbu nastave u novoj školskoj godini

Predstavljene ovogodišnje aktivnosti edukativno-promidžbene akcije "Poštujte naše znakove"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
11.08.2020.
u 10:50

Onaj koji želimo da bude je taj da učenici budu u svojim školama i klupama i da se nastava održava u školama, drugi je da se nastava održava dijelom online, dijelom u školama, a treći je, da će se u najgorem slučaju, nastava održavati online - kazao je Karin.

Pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin kazao je u utorak da postoje tri scenarija za provedbu nastave u novoj školskoj godini te istaknuo da ministarstvo želi omogućiti potpunu nastavu u školama, ali da postoje i scenariji miješanog oblika nastave i potpune online nastave.

"Postoje tri scenarija - onaj koji želimo da bude je taj da učenici budu u svojim školama i klupama i da se nastava održava u školama, drugi je da se nastava održava dijelom online, dijelom u školama, a treći je, da će se u najgorem slučaju, nastava održavati online", kazao je Karin za HRT.

Napomenuo je kako je stajalište ministarstva da djeca trebaju biti u školama, pa tako neće biti potpune blokade sustava ako se dogodi situacija zaraze koronavirusom i određeno žarište. 

"Više neće biti potpune blokada cijelog sustava nego ćemo, ako se negdje pojavi određeno žarište, tom razrednom odijelu, školi, području ili gradu davati jasne upute", poručio je i dodao da moguće blokade neće biti generalne za cijelu Hrvatsku. 

Podsjetio je da školska godina počinje 7. rujna i  da je ministar obrazovanja Radovan Fuchs već imenovao tijelo u kojemu sudjeluju epidemiolozi, osnivači školskih ustanova, obrazovni sindikati i agencije. Oni će se, najavio je, sljedeći tjedan sastati i ubrzo razraditi jasne upute školama za provođenje nastave u novoj školskoj godini. 

Kazao je i da će se u slučaju provođenja online nastave, u njoj dogoditi određene promjene za učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole, za koje se nastava neće odvijati putem televizijskog programa, već u realnom vremenu, po unaprijed određenom rasporedu, a tehnički bi ju provodio Carnet.

Karin je kazao i kako je ministarstvo obrazovanja dalo suglasnost za skraćivanje nastavnih sati u Gradu Zagrebu. Zbog premještaja dijela učenika iz škola koje su oštećene u potresu u druge škole, nastavni sat trajat će 40, umjesto 45 minuta. 

Video - Najbolji ovogodišnji maturant Marijan Višić u studiju Večernjeg lista

Komentara 4

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
11:13 11.08.2020.

Kad je bilo puno manje slučajeva korone, onda su zatvorili škole, a sad otvaraju...

DH
dalibor.hren
12:13 11.08.2020.

Netko MORA donijeti ODLUKU! To je vlada RH. Nikakvi stožeri, sindikati, osnivači...No to vladajućim stvara problem jer preuzimaju odgovornost!

LU
Luka233
15:59 11.08.2020.

Svjetska zdrastvena organizacija ne preporuca otvaranje skola, to je valjda samo moguce u Hrvatskoj, djeca prenose virus jednako kao i odrasle osobe, moze im se zakomplicirati jednako kao i odraslima. Roditelji bi trebali reagirati na to jer se radi oo zivotu njihove djece. Dovoljno je da samo jedno dijete umre i bit ce prekasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije