Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lex Tusk' za eliminaciju bivšega premijera

'Poljski zakon o ruskom utjecaju kraj je demokracije i vodi u građanski rat'

storyeditor/2023-05-30/PXL_ABA_111122_96842192.jpg
01.06.2023.
u 18:55

Onima koje povjerenstvo proglasi krivima moći će se izreći čak 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je sporni zakon o osnivanju posebnog istražnog povjerenstva koje će istraživati "ruski utjecaj u Poljskoj", što je odmah izazvalo burne reakcije u zemlji s obzirom na to da će posebno povjerenstvo pojedincima moći uskratiti pravo izbora na javnu funkciju, i to bez sudske odluke i bez mogućnosti sudske revizije.

Drakonski zakon

Očito je riječ o još jednom kontroverznom potezu koji poljski pravnici, čini se ne bez razloga, nazivaju "neustavnim" i "staljinističkim".

Ultrakonzervativna poljska vlada predvođena strankom Prava i pravde (PiS) drakonski zakon donijela je samo nekoliko mjeseci uoči važnih jesenskih parlamentarnih izbora, što budi dodatne sumnje u namjere vladajućih. Brojni poljski kritičari kontroverznog zakona tvrde da je njegov prvenstveni cilj diskreditirati bivšeg poljskog premijera i aktualnog opozicijskog čelnika Donalda Tuska, kojeg bi sporno povjerenstvo moglo ukloniti s političke scene i prije izbora, uz obrazloženje da je djelovao pod ruskim utjecajem – čelnici PiS-a već dugo optužuju Tuska da je s ruskim predsjednikom Putinom sklopio "ilegalni dogovor" na štetu Poljske u vezi s avionskom nesrećom u Smolensku – zbog čega kontroverzni zakon nazivaju i "lex Tusk".

Povjerenstvo koje bi trebalo odlučivati o ruskom utjecaju imat će devet članova, a predsjednika će imenovati poljski premijer Mateusz Morawiecki. Predsjednik Duda poručuje kako se nada da će donji dom parlamenta odgovorno izabrati članove povjerenstva. Onima koje povjerenstvo proglasi krivima moći će se izreći čak 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija povezanih s pristupom javnim financijama i povjerljivim informacijama, kako bi se spriječilo da "ponovno djeluju pod ruskim interesom i na štetu Poljske". Kako osuđeni neće imati pravo na reviziju odluke, a članovi povjerenstva neće snositi nikakvu odgovornost za svoje odluke, kritičari zakona upozoravaju da se uspostavom takvog povjerenstva krši načelo odvojenosti političke i sudbene vlasti.

Bruxelles zabrinut

Dok vlasti u Varšavi tvrde da je riječ o važnom tijelu koje će omogućiti eliminaciju ruskog utjecaja u Poljskoj u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, kritičari smatraju da je riječ o lovu na vještice i očitom pokušaju zloupotrebe rata za unutarnjopolitičke ciljeve. Cjelokupna poljska opozicija, od ljevice do krajnje desnice, najavljuje bojkot rada komisije za koju predsjednik centrističke stranke Poljska 2050 Szymon Holownia tvrdi da označava "kraj demokracije" i gura zemlju u građanski rat.

Predsjednik Duda najavljuje da će od premijera Morawieckog zatražiti da Europskom vijeću predloži osnivanje istražnog povjerenstva o ruskom utjecaju i na europskoj razini, iako je Bruxelles zabrinut zbog poljskog zakona. Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders uoči jučerašnje rasprave o stanju vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj u Bruxellesu izrazio je zabrinutost najavom osnivanja komisije za istraživanje ruskog utjecaja, poručujući da je Bruxelles spreman djelovati u slučaju potrebe. Reynders je pritom naglasio da u Poljskoj nema napretka u vezi s neovisnošću sudstva, što je glavni kamen spoticanja između Bruxellesa i Varšave. Zbog tog spora Bruxelles je protiv Poljske još 2018. pokrenuo postupak po Članku 7. europskog ugovora, koji predviđa mogućnost oduzimanja glasačkih prava, ali taj postupak, kao i sličan postupak protiv Mađarske, trenutačno je u slijepoj ulici.

>>VIDEO Koji stranci najviše žele doći u EU: Zbog posla, najviše stranaca primila Poljska

Komentara 2

Avatar HajdukLika
HajdukLika
22:29 01.06.2023.

Takav zakon bi i nama dobro pristajao. Pa bi se utjecaj trofaznih i njihovih hrvatskih podupiratelja preispitao.

ŽU
ŽutiMrav
13:32 02.06.2023.

To je antifašistički zakon .Smeta fašistima svih boja .Bravo Duda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije