Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Skandal u bolnici: Morala roditi umiruće dijete

U 25. tjednu trudnoće postalo je jasno da plod ima ozbiljne oštećenja glave te da će, rodi li se, umirati u mukama.
09. srpnja 2014. u 20:39 63 komentara 18759 prikaza
bolnica
Foto: David Bebber/News Syndication/PIXSELL

Gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz smijenila je danas ravnatelja varšavske Bolnice Svete Obitelji ginekologa Bogdana Chazana nakon što je njegova odluka da zabrani pobačaj na koji je trudnica, i po restriktivnom zakonu, imala pravo zbog teškog oštećenja ploda izazvala je buru u javnosti.

U 25. tjednu trudnoće postalo je jasno da plod ima ozbiljna oštećenja glave te da će, rodi li se, ubrzo preminuti u mukama. No profesor Chazan se pozvao na prigovor savjesti te je pacijentici ponudio da bolnica vodi trudnoću do kraja. Potom je trebao pronaći crkvenu ustanovu za djecu koja čekaju smrt.

Dijete je rođeno s mozgom izvan lubanje i anomalijama zbog kojih će uskoro umrijeti, a prema liječnicima, da ne dobiva morfij, umiralo bi u mukama. Kritičari upozoravaju da se u Poljskoj prigovor savjesti koristi za kršenje zakona koji dopušta pobačaj ako je ugrožen život majke, plod teško oštećen ili je trudnoća plod silovanja. Kažu da neki liječnici otežu analize kako bi bilo kasno i da dijete, bez obzira na sve, bude rođeno.

>>'Pobačaj vrijeđa dostojanstvo djeteta, majke, oca i medicinskog osoblja'

>>Lila Grace Rose: Protiv abortusa može se jedino edukacijom

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • GilbertKeith:

  Autorica članka kritizira "bešćutnog" liječnika koji se zalagao da se dijete rodi unatoč ozbiljnim oštećenjima jer bi dijete s takvim oštećenjem bez morfija umiralo u mukama. Za vrijeme pobačaja za koji se autorica zalaže dijete vjerojatno umire uz osmijeh na licu i bez muke...

 • reborn:

  Da je napravljen abortus i to u 6 (?!) mjesecu, to bi dijete živjelo, a ne bi umrlo u strašnim mukama? Ljudi, pa o čemu pričate? Od kad je abortus bezbolno rješenje za dijete? Jedino što je ovdje skandalozno, je ... prikaži još! da se na marginalnom slučaju potenciraju emocije a sa sebičnim ciljem - promijeniti zakon o abortusu.

 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Liječnik ima pravo ne sudjelovati u proceduri koja se kosi s njegovim moralnim vrijednostima. Također, žena ima pravo promijeniti liječnika, odnosno ustanovu. Svi imaju nekakva prava. Dijete, nažalost, ima samo pravo umrijeti - zdrobljene glave i usisano ili pod morfijem ... prikaži još! s još nesto ljudskog dostojanstva. Teško je to.