Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA PRESUDA PO OPTUŽNICI EPPO-a U HRVATSKOJ

Poljoprivrednik zbog subvencijske prevare osuđen na 10 mjeseci zatvora, koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro

Zgrada Županijskog suda u Zagrebu obnavlja se nakon potresa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.07.2022.
u 11:30

Vinković je direktor u Poljoprivrednom obrtu Vinković, a teretio se za subvencijsku prevaru na štetu državnog proračuna te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, tešku nešto manje od milijun eura

Danijel Vinković bio je prva osoba  protiv koje je Ured europskog  javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj u svibnju podigao optužnicu, te je i prva osoba koja je u Hrvatskoj po njihovoj optužnici osuđena zbog subvencijske prevare.

Zagrebački Županijski sud jutros je trebao odlučivati o pravomoćnosti optužnice, a na optužnom vijeću Vinković je priznao krivnju te se nagodio s EPPO-om. Osuđen je na 10 mjeseci zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Vinković je direktor u Poljoprivrednom obrtu Vinković, a teretio se za subvencijsku prevaru na štetu državnog proračuna te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, tešku nešto manje od milijun eura. Njegova obitelj od 2000. bavila se proizvodnjom krumpira, a prema optužnici, Vinković se teretio da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), krajem 2020 podnio zahtjev za izdavanjem bespovratnih sredstava u iznosu od 7,4 milijuna kuna (989.214 eura).

Od toga se 85% (6,3 milijuna kuna kn ili 840.832 eura) odnosilo na sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) proračuna Unije, dok se 15% (1,1 milijun ) odnosilo na Državni proračun Hrvatske. Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore, Vinković  je uz zahtjev APPRRR-u priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Međutim, do tražene isplate nije došlo jer je APPRRR odbio zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti. 

>> VIDEO Tomislav Tolušić na meti istražitelja


 
Ključne riječi

Komentara 9

TM
trade_mark
12:30 11.07.2022.

hahaha, tak bude i tolušić. dobit će 3 mjeseca uvjetno ali će mu to zamijeniti za rad za opće dobro.

OT
otrovnijezik
12:28 11.07.2022.

Uskoro će svi gonjeni od OLAF-a i EPPO-a završavati kod nas. Predat će se ljudi sami jer su kod nas najmanje kazne.

DU
Deleted user
12:20 11.07.2022.

Opet je djelovao Ured europskog javnog tužitelja. A naši, što rade, a primaju plaće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije