Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽO PETROV

Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet

Božo Petrov
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
05.01.2018.
u 13:47

Saborska zastupnica Ines Strelja Linić i Mostvo voditelj Savjeta za branitelje Vlado Marić istaknuli su da su Plitvice osim svjetskog prirodnog bisera i simbol Domovinskog rata.

Predsjednik Mosta NL Božo Petrov izjavio je u petak na konferenciji za novinare na Plitvicama kako se očuvanju tog svjetskog bisera prirode pretpostavljaju borbe oko uhljebljenja HDZ-ovog kadra i kako je političko imenovanje ravnatelja godinama uništavalo Plitvice.

"Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet", rekao je Petrov. Poručio je da je devastaciju Plitvičkih jezera neophodno zaustaviti potičući stručno vodstvo koje će uvesti red nakon višegodišnje eksploatacije nacionalnog parka pod UNESCO-vom zaštitom. "Imamo odgovornost očuvati Plitvice i njima gospodariti na održivi način", naglasio je Petrov podsjetivši da je Most među prvima ustao u obranu NP Plitvička jezera. 

Bivši Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, koji je imenovao prethodnog ravnatelja NP Plitvička jezera Anđelka Novosela, važnim je ocijenio da na kormilo te javne ustanove ne dođu samo stranački podobni kadrovi već stručnjaci koji neće dozvoliti enormni rast broja posjetitelja na štetu zaštite prirode, koji će nastaviti suspendirani Akcijski plan upravljanja brojem posjetitelja koji je sačinio ravnatelj Novosel te koji će prostorni plan i daljnju gradnju dovesti na mjeru održivog razvoja, jer sadašnji turistički razvoj ostavlja "devastirajući okolišni otisak".

"UNESCO do 1. veljače ove godine očekuje izvješće o tome što je poduzeto na primjedbe njihove komisije o manjkavostima, a o čijem radu ovisi hoće li se stanje preizgrađenosti i loše upravljanje brojem posjetitelja ocijeniti tako lošim da bi se Plitvice s liste svjetske zaštićene prirodne baštine 'preselile' na listu ugrožene svjetske prirodne baštine", upozorio je Dobrović, u čijem je mandatu Ministarstvo podignulo kaznenu prijavu protiv osobe koja je smatrala da ne treba tražiti dozvolu za građevinske radove u nacionalnom parku.

"Smatramo da je dosta toga da politika utječe na ravnatelja nacionalnog parka, to nije politička funkcija. Branitelji su ljetos poručili da će stati u obranu Plitvica baš kao i 90-ih godina i to su učinili, ustali su protiv pojedinačnih interesa, protiv interesnih skupina koji su donošenjem prostornog plana unazadili Plitvice, dozvolivši prekomjernu gradnju. Broj ležajeva je od 2009. do 2014. narastao sa 600 na 12.500,", istaknuo je Dobrović. 

Miro Bulj objasnio je kako najmanje koristi od apartmana ima lokalno stanovništvo jer su uglavnom vanjski investitori oni koje ne zanima održivi razvoj.  Umjesto da se domaćem stanovništvu da prilika da opstane, faraonska vlast u Gospiću i građevinski lobiji omogućavaju apartmanizaciju investitorima sa strane i Plitvice propadaju, ustvrdio je Bulj pozvavši građane Like i udruge da zajedno obrane Plitvice od devastacije, a Liku od iseljavanja. "Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice", poručio je Bulj.

Saborska zastupnica Ines Strelja Linić i Mostvo voditelj Savjeta za branitelje Vlado Marić istaknuli su da su Plitvice osim svjetskog prirodnog bisera i simbol Domovinskog rata. Branitelji ne mogu dozvoliti da se sada, u miru, divljom apartmanizacijom devastiraju Plitvice za čiju su obranu u ratu branitelji davali svoje živote, istaknuo je Marić.

Božo Petrov
1/11
 

Komentara 18

KO
koraknaprijed
14:39 05.01.2018.

Nešto slično kao što si ti pokušao u Hrvatskim Vodama.

Avatar juricamesko
juricamesko
17:33 05.01.2018.

jeli ono demagog Petrov u neke fotelje gurao svoga kuma ili nsm se pricinilo

KO
koraknaprijed
16:10 05.01.2018.

Božo opet lažeš,čije bio upravitelj Plitvica Anđelko Novosel? MOST-ovac uhljebljen od tvojeg ministra Dobrovića!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije