Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prava istina o alkama

alka
Foto: Promo
PR
Autor
PR članak
04.08.2016.
u 10:14

Predstavljamo vam jedinstvenu knjigu koja se pojavljuje u povodu obilježavanja obljetnice velike obrane grada Sinja od Osmanlija

Sinjska alka sjećanje je na ratnu pobjedu nad nadmoćnim osmanskim neprijateljem iz 1715. kada je malobrojna posada obranila sinjsku tvrđavu unatoč žestokim naletima višestruko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Upravo zato što je Alka izrasla iz rata, autor je odlučio istražiti njezinu povezanost s ratovima dvadesetog stoljeća, Prvim svjetskim ratom, Drugim svjetskim ratom i Domovinskim ratom te utvrditi jesu li potomci vitezova iz 1715. slijedili stope hrabrih predaka. 

Ono što je do sada bilo najmanje istraženo i predstavljeno javnosti, upravo je utjecaj politikâ kao rezultata ratova koje su određivale Alku u njima samima.

Danas je Alka hrvatska priča, ponosno sjećanje za budućnost, ljepota koju treba čuvati i očuvati. No teba znati da je ona u prošlosti rijetko kada bila to što je danas, ponosna hrvatska priča.

Ova knjiga ne spada u knjige koje donose hvalospjeve, naprotiv, moglo bi se reći da na određeni način iznosi prljavo rublje o mnogim ne tako slavnim alkarskim aktivnostima posljednjih stotinu godina. No prošlost je takva kakva je, s njom se moraju suočiti današnji i budući naraštaji baštinika slavne pobjede iz 1715.

Knjigu "Alka u politici – politika u alki", autora Ivana Kozlice, potražite u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr/alka-u- politici-politika-u-alki za samo 9,90 kn.

Informirajte se o svim našim izdanjima putem Facebook stranice www.facebook.com/look.bookVL/

Komentara 1

DU
Duba
12:13 04.08.2016.

povijest se ponavlja! nazire se novi rat sa osmanlijama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?