Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Prava istina o alkama

Predstavljamo vam jedinstvenu knjigu koja se pojavljuje u povodu obilježavanja obljetnice velike obrane grada Sinja od Osmanlija
04. kolovoza 2016. u 10:14 1 komentara 30 prikaza
alka
Foto: Promo

Sinjska alka sjećanje je na ratnu pobjedu nad nadmoćnim osmanskim neprijateljem iz 1715. kada je malobrojna posada obranila sinjsku tvrđavu unatoč žestokim naletima višestruko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Upravo zato što je Alka izrasla iz rata, autor je odlučio istražiti njezinu povezanost s ratovima dvadesetog stoljeća, Prvim svjetskim ratom, Drugim svjetskim ratom i Domovinskim ratom te utvrditi jesu li potomci vitezova iz 1715. slijedili stope hrabrih predaka. 

Ono što je do sada bilo najmanje istraženo i predstavljeno javnosti, upravo je utjecaj politikâ kao rezultata ratova koje su određivale Alku u njima samima.

Danas je Alka hrvatska priča, ponosno sjećanje za budućnost, ljepota koju treba čuvati i očuvati. No teba znati da je ona u prošlosti rijetko kada bila to što je danas, ponosna hrvatska priča.

Ova knjiga ne spada u knjige koje donose hvalospjeve, naprotiv, moglo bi se reći da na određeni način iznosi prljavo rublje o mnogim ne tako slavnim alkarskim aktivnostima posljednjih stotinu godina. No prošlost je takva kakva je, s njom se moraju suočiti današnji i budući naraštaji baštinika slavne pobjede iz 1715.

Knjigu "Alka u politici – politika u alki", autora Ivana Kozlice, potražite u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr/alka-u- politici-politika-u-alki za samo 9,90 kn.

Informirajte se o svim našim izdanjima putem Facebook stranice www.facebook.com/look.bookVL/

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Duba:

    povijest se ponavlja! nazire se novi rat sa osmanlijama!