Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Škvorčevića Saboru i Vladi

Političari su u pitanje doveli svoju obvezu služenju općem dobru svih građana

Pismo biskupa Škvorčevića
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
26.11.2013.
u 14:39

Zzabrinjava nas što određeni javni dužnosnici i mediji nisu zauzeti za promicanje svestrane rasprave i dijaloga o važnim društvenim pitanjima koja pokreće referendum, napose o vrijednostima na kojima se temelji hrvatsko društvo i na kojima želi graditi svoju sadašnjost i budućnost

iskrenoj želji da pridonesemo demokratskom ozračju i pomognemo vrijednosnom promišljanju o hrvatskoj sadašnjosti i budućnosti, slobodni smo vam uputiti apel s obzirom na ustavni referendum o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca – stoji među ostalim u pismu požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića predsjedniku Sabora i predsjedniku Vlade RH  koje je upućeno s današnje sjednice Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije.

  U pismu se kaže kako su zadovoljni što su najviše državne demokratske institucije, Hrvatski sabor i Vlada iskazale poštivanje volje građana koji su zatražili referendum.-Istovremeno izražavamo svoju zabrinutost što su nakon toga neki najviši dužnosnici tih državnih ustanova svojim istupima obezvrijedili navedenu inicijativu, stavili u pitanje svoju obvezu služenja općem dobru svih građana te javno zastupali jednostrana polazišta, nepravedne i neistinite kvalifikacije o pojedincima i skupinama, poticali društvene podjele u čiju su se službu dobrim dijelom stavili i javni mediji koje plaćaju svi hrvatski građani. Osobito nas zabrinjava što određeni javni dužnosnici i mediji nisu zauzeti za promicanje svestrane rasprave i dijaloga o važnim društvenim pitanjima koja pokreće referendum, napose o vrijednostima na kojima se temelji hrvatsko društvo i na kojima želi graditi svoju sadašnjost i budućnost, a s njima je povezano i pitanje odnosa između moralnih i drugih opće ljudskih vrijednosti te osobnih prava – kaže se u pismu.

Referendum nije političko glasovanje, napominje biskup Škvorčević, nego izjašnjavanje o određenome vrijednosnom pitanju koje ne ugrožava ničija ljudska prava. -Kao građani demokratske države nismo birali javne dužnosnike da nam dodjeljuju ili oduzimaju ljudska prava, nego da ih usklađuju kako bi ih većina i manjina mogla ostvarivati – poručuje biskup Škvorčević uz napomenu da ovim pismom upućuju  molbu i poziv da dužnosnici Hrvatskoga sabora i Hrvatske vlade kao i javni mediji u pripravi za referendum budu u službi ostvarivanja prava svih hrvatskih građana i njihova dostojanstva te se zauzimaju za zdravo demokratsko ozračje u našemu društvu.

 

Komentara 1

Avatar Finanz
Finanz
15:48 26.11.2013.

-Istovremeno izražavamo svoju zabrinutost što su nakon toga neki najviši dužnosnici tih državnih ustanova svojim istupima obezvrijedili navedenu inicijativu, stavili u pitanje svoju obvezu služenja općem dobru svih građana te javno zastupali jednostrana polazišta, nepravedne i neistinite kvalifikacije o pojedincima i skupinama, poticali društvene podjele u čiju su se službu dobrim dijelom stavili i javni mediji koje plaćaju svi hrvatski građani. @poštovana gospodo iz vlade i svi ostali koji ste najgrlatiji u vrijeđanju, vaša je zadaća služiti narodu,a ne interesnim skupinama i kojekakvim drugim protunarodnim nalogodavcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije