Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Političari bez dogovora o klimi, konferencija puca po šavovima

Britanski premijer daje naznake da dogovora neće biti, glavni tajnik UN-a kaže da će siromašni morati odustati od svojih zahtjeva, policijska represija sve je stroža, uhićuju se čak i akreditirani delegati.
16. prosinca 2009. u 17:24 11 komentara 2 prikaza
Ban Ki Moon i Charles
Foto: AFP

Britanski premijer G. Brown izjavio je jučer da dogovor na Klimatskoj konferenciji možda neće biti postignut. 

– Ministri ovdje vode ogorčenu borbu, ali ako se ne dogovore, narod će sumnjati jesu li oni uopće u stanju dogovoriti se – upozorio je. 

Preoptimističan nije ni glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je dao naslutiti da će siromašne nacije morati odustati od očekivanja da će se bogati odmah obvezati na dugoročnu financijsku pomoć u borbi protiv klimatskih promjena. Na summitu se ministrima obratio i princ Charles, apelirajući da se dogovore. Bolivijski predsjednik Evo Morales novinarima je kazao da “klimatske promjene nisu financijski, ekološki ili humanitarni problem, nego problem života”, odbacivši 10 milijardi pomoći kao sramotnu ponudu. Hugo Chavez je zaključio da “demokracije nema nigdje u svijetu” te je pozdravio uhićene prosvjednike.

Konferencija po šavovima puca i sa sigurnosne strane. U Bella Center aktivistima je ulaz zabranjen. Dr. Tadzio Mueller, akreditirani promatrač na summitu, čak je i uhićen nakon izlaska iz zgrade, bez objašnjenja. Policija je jučer prosvjednike sprečavala da dođu do mjesta održavanja summita koristeći palice, pse i suzavac u spreju. Plijene se čak i bicikli i boce s vodom te se procjenjuje da je do sada uhićeno oko 1500 osoba. Uhićen je čak i dio aktivista koji su na Klimaforumu prosvjedovali protiv uhićenja. 

– Bio sam na mnogo UN-ovih konferencija i ovo se nikad nije događalo, nevladine organizacije uvijek su imale pristup – komentirao je kanadski parlamentarac Jack Layton. 

– UN želi ušutkati kritičare. Što je manje nade za uspjeh, to se više gaze civilne slobode – kazala je pak Kamille Hjuler iz CJA, organizatora prosvjeda.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • jaruzelskia:

    Globalno zatopljenje.... Vijest dana: Djed Mraz umro....!!! Smrznuo se u Africi!!!

  • zdravko:

    Tko su lideri na skupu?Pa znase oni koji su se davno obogatili a zatim koristeci veze i ucjene docepali vlasti i moci.Ali tko su ovi mladi sto pale,ruse i unistavaju svuda po svjetu gdje se mocnici okupljaju?Sta oni rade ,tko ... prikaži još!o ih placa odkud toliko slobodno vrijeme?Misle li oni da svjet treba da sljedi njih i njhov avanturizam.Neredi danas u Kopenhagenu nedavno u Pittsburghu a ljetos u Grckoj .Sve placa Hugo Chavez jadan je Svjet.

  • veles:

    ova konferencija je od početka bila osuđena na propast, prvo zbog nejedinstva, a drugo zbog nelogičnih zahtjeva...oni pričaju o globalnom zatopljenju, a mi imamo temperaturu od -20, a još zima nije niti došla...tu su očito teške muljaže, a sve zbog novaca