Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriven ubojica

Policiji dao lažni trag: Nekima je bilo čudno kako se slabo pokretni Željko mogao udaljiti od kuće

storyeditor/2023-01-25/PXL_250123_97957023.jpg
Foto: \'Nikola Čutuk/PIXSELL\'
1/4
25.01.2023.
u 20:37

Kutinčanin A.Š. usmrtio svog teško bolesnog, slabo pokretnog brata s posebnim potrebama, a zatim policiji dao lažni trag. Prijeti mu kazna od 10 do 40 godina zatvora

Cijela obitelj intenzivno je tražila 51-godišnjega Kutinčanina Željka Šilbara nakon njegova nestanka u listopadu 2020., preko društvenih mreža objavljivali su apele u potrazi za bilo kojim tragom koji bi upućivao na to gdje je Željko, a cijelo to vrijeme jedan član obitelji skrivao je užasnu tajnu, koju je policija objavila. Naime, osnovano se sumnja kako je 56-godišnji A. Š. usmrtio svoga brata Željka Šilbara te njegovo tijelo zatim odbacio u šumu nedaleko od kuće u Kutini u kojoj je nesretni Željko živio. Tijelo je nađeno tek u ožujku 2022., a 56-godišnjak iz Kutine danas je uhićen i uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo predan pritvorskom nadzorniku.

Žrtva slabo pokretna

Uhićenom 56-godišnjaku prijeti kazna od 10 do 40 godina zatvora, a na kvalifikaciju teškog ubojstva policija se odlučila jer je pokojni Željko Šilbar bio teško bolesna, slabo pokretna osoba s posebnim potrebama.

25.1.2023.,Sisak - Kod suca istrage Zupanijskog suda u Sisku priveden je 56-godisnjak osumnjicen za ubojstvo 51-godisnjeg brata. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako neslužbeno doznajemo, upravo je uhićeni brat policiji dao informacije i detalje o tome u što je Željko Šilbar bio odjeven u trenutku nestanka 6. listopada 2020. godine. Tada je policiji prijavljeno kako se Željko udaljio iz svoje kuće u Gupčevoj ulici u Kutini u nepoznatom smjeru. Pokrenuta je velika potraga, u kojoj su sudjelovali policija, vatrogasci, HGSS, potražni psi, no Željko nije pronađen. Nekima je bilo čudno kako se slabo pokretni Željko mogao udaljiti iz kuće a da ga nitko nije primijetio, no rodbina i prijatelji obitelji nisu ni slutili da bi ishod mogao biti ovakav. Ali, u policiji su imali određene indicije.

Voditelj Odjela općeg kriminaliteta PU SMŽ Tone Mašunjac na konferenciji za novinare rekao je kako je od samoga Željkova nestanka postojala određena sumnja u okolnosti nestanka, a i ostaci tijela nesretnog Željka pronađeni su 16 mjeseci nakon nestanka u sklopu policijskog postupanja i potrage. Od tada se obruč počeo sužavati, stigli su novi dokazi i indicije, a sve je rezultiralo uhićenjem 56-godišnjeg brata.

– U sklopu kriminalističkog istraživanja započetog početkom listopada 2020. pa do danas poduzet je niz izvidnih i dokaznih radnji te potrebnih vještačenja, kojima je nesporno utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je 56-godišnjak 5./6.listopada 2020. na adresi prebivališta ubio tada 51-godišnjeg muškarca. U cilju prikrivanja izvršenja kaznenog djela, osumnjičeni je tijelo 51-godišnjaka sakrio u blizini mjesta stanovanja, gdje su početkom ožujka 2022. pronađeni i u sklopu očevida izuzeti dijelovi tijela i odjeće, za koje je naknadno potvrđeno kako se radi o nestalom – objavio je u srijedu Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

25.1.2023.,Sisak - Kod suca istrage Zupanijskog suda u Sisku priveden je 56-godisnjak osumnjicen za ubojstvo 51-godisnjeg brata. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Hladni slučajevi

Sisačkoj je policiji ovo u posljednje vrijeme drugi slučaj rješavanja takozvanih hladnih slučajeva. Tako su u listopadu 2022. u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj riješili misterij nestanka Miloša Niševića (89), koji je nestao u prosincu 2019. godine na glinskom području. Za njegovo ubojstvo osumnjičili su njegova unuka Aleksandra Niševića (31), a riječ je o muškarcu koji je 2021. godine u Splitu brutalno napao dvije žene, zbog čega je osuđen za dva pokušaja ubojstva.

I u tom su slučaju indicije o umiješanosti unuka postojale prije, a ostaci tijela nestalog Miloša nađeni su nakon nekog vremena. No, dok je u kutinskom slučaju motiv ubojstva još nepoznat, u slučaju s kraja 2022. utvrđeno je kako je unuk između 16. i 19. prosinca 2019. godine došao u obiteljsku kuću svoga djeda, gdje je nakon verbalnog sukoba s njim, a radi koristoljublja, tupim predmetom zadao više udaraca od kojih je Miloš preminuo. Aleksandar je potom u obližnjoj šumi sakrio njegovo tijelo, koje je nađeno nakon 14 mjeseci. 

Iako je u policiji bilo sumnji vezanih uz okolnosti nestanka Željka Šilbara u listopadu 2020., s obzirom na to da je riječ o slabo pokretnoj osobi, doznajemo kako su ključni tragovi koji su omogućili razrješenje slučaja pronađeni analizom odjeće i ostataka tijela nesretnog muškarca pronađenih u ožujku 2022. nedaleko od mjesta stanovanja. Vještačenje je, neslužbeno se doznaje, pokazalo kako je Željkova smrt nasilna, odnosno da je ubijen, te su pronađeni tragovi da je Željko ubijen upravo u kući u kojoj je živio s bratom A. Š. Od tada je pozornost istražitelja usmjerena na 56-godišnjaka, u kojega od obitelji i prijatelja nitko nije sumnjao jer je sudjelovao u potrazi za bratom te se do njegova nestanka brinuo o njemu. Motivi koji su A. Š. naveli da digne ruku na brata još nisu poznati.

>> VIDEO: Bačić obišao Branka Ranogajca u Brestovcu Pokupskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije