Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJAJU S AKCIJAMA

Policija uputila posebno upozorenje mladima u prometu i njihovim roditeljima

prometna policija
Foto: Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
13.03.2020.
u 11:54

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a izdali su posebno upozorenje za nadolazeći vikend i idući tjedan.

Naime, tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s mjestimičnom kišom, ali i sunčanim razdobljima te nižim jutarnjim i višim dnevnim temperaturama. Zbog toga se na cestama očekuje veći broj motociklista zbog čega policija poziva vozače drugih vozila da budu oprezni prilikom prestrojavanja i skretanja te na raskrižjima, kao i prilikom uključivanja u promet.

– Motocikliste upozoravamo da, prije svega, vode računa da je kolnik i dalje hladan, gume tvrde, zbog čega se prilikom kretanja većim brzinama, može lako izgubiti nadzor nad vozilom. U tom smislu, potrebno je poštivati dopuštene brzine kretanja i obavezno koristiti zaštitnu kacigu – priopćio je MUP.

Upozorili su i pješake i bicikliste koji se u noćnim satima kreću cestama. Dio njih, naime, ne poštuje zakonske propise zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

– Pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna – upozorava policija.

Poseban apel uputili su i mladima u prometu.

– Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im se ne omogućava upravljanje vozilom ako imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu – upozorio je MUP.

Podsjetili su i da su se tijekom proteklih tjedana dogodile tri prometne nesreće u kojima su smrtno stradala dva vozača motocikala i jedan vozač traktora, a da je od početka godine u Hrvatskoj poginulo šest motociklista, od kojih su njih pet sami skrivili nesreću.

Policija dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Upozorili su i na nekorištenje pojasa i upotrebu mobitela tijekom vožnje. Naime, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2019. godine, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Još jednom su upozorili vozače da:

– u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
– ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
– voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
– poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).

VIDEO Prometna nesreća u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije