Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO PROŠIRENJE ISTRAGE U AFERI VJETROELEKTRANE

Josipu Rimac sumnjiče da je za plaćeno jedrenje pomagala Bašiću i Stipiću, osumnjičena i Gabrijela Žalac

Zagreb: Josipa Rimac nakon cetiri mjeseca izasla iz pritvora u Remetincu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
26.04.2021.
u 16:23

Sumnja se da je prvoosumnjičena (1980.) u razdoblju od studenoga 2017. do 29. svibnja 2020., u sklopu dogovora i uz novčanu nagradu u iznosu od najmanje 40 tisuća kuna, poduzimala niz radnji radi pogodovanja...

Josipa Rimac, bivša državna tajnica i Ministarstvu uprave te nekadašnja HDZ-ova kninska kralji-ca, našla se u novim problemima jer je MUP protiv nje te još nekoliko osoba nadopunio raniju kaznenu prijavu, što je rezultiralo još jednim USKOK-ovim proširenjem istrage. 

Istraga je protiv J. Rimac te još 12 osoba u aferi Vjetroelektrane pokrenuta u svibnju lani, a od tada do danas proširena je nekoliko puta. Zadnje proširenje, osim Josipe Rimac, obuhvaća i podu-zetnike Milenka Bašića i Dragana Stipića, Tomislav Jurekovića, koji je bio predsjednik upravnog vijeća HERE, Domagoja Validžića, bivšeg pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike, Gabrijelu Žalac, bivšu ministricu u Vladi Andreja Plenkovića, a novi osumnjičenici u toj priči su Tomislav Plavšić i Edita Grubišić. 

Sve njih MUP i USKOK sumnjiče za trgovanje utjecajem, davanje mita, davanje mita za trgovanje utjecajem, te zloporabe položaja i ovlasti.

J. Rimac se sumnjiči da je od studenog 2017. do 29. svibnja 2020. za novac pomagala Bašiću i Stipiću da riješe svoje poslovne probleme. Konkretnije USKOK sumnja da je za 40.000 kuna, ko-liko joj je kako se sumnja mjesečno davao Stipić u dogovoru s Bašićem, koristeći svoj autoritet bivše kninske gradonačelnice, saborske zastupnice i državne tajnice poduzimala niz radnji kako bi pomogla Bašiću i Stipiću.

Konkretnije sumnjiči ju se da je od bivše ministrice Gabrijele Žalac tražila da kao članica Nadzornog odbora HBOR-a ishoduje kredit za Bašića i Stipića, kako bi iz-gradili jedan vjetropark, neovisno o tome ispunjavaju li uvjete ili ne. J. Rimac i G. Žalac se sum-njiče da su od Tamare Perko, predsjednice Uprave HBOR-a tražile da Bašićevoj tvrtki HBOR odo-bri kredit od 130 milijuna eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da u pismu namjere prije odluke HBOR-a o kreditu, neistinito navede dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je T. Perko odbila učiniti. 

J. Rimac se sumnjiči i da je na traženje Bašića i Stipića učestalo kontaktirala i predsjednika upra-ve Hrvatske poštanske banke (HPB) te da je tražila da im odobri kredit od najmanje 30 milijuna eura, s tim da banka ne inzistira na dostavi potrebne dokumentacije te da se maksimalno ubrza procedura realizacije kredita. Kada je Bašićeva tvrtka zatražila odobrenje kredita od HPB-a, Stipić se sumnjiči da je od predsjednika uprave te banke tražio da im se odobri kredit od 50 milijuna eura.

Kazao je da se će mu se odužiti no predsjednik uprave HPB-a je to odbio učiniti. Nakon toga J. Rimac je, kako se sumnja ponovo zvala predsjednika uprave HPB-a te tražila da ubrza proceduru realizacije kredita, dok je G. Žalac, kako se sumnja ponovo kontaktirala T. Perko i tražila da se ubrza puštanje druge tranše kredita. Sumnja se da je Stipić, kako bi se odužio J. Rimac, za to što je poduzela, u kolovozu 2019. dogovorio i financirao jedrenje vrijedno najmanje 15.174 kuna.

Josipu Rimac sumnjiči se i da je kontaktirala Tomislava Plavšića, predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o (HOPS) od kojeg je tražila da Bašićevoj tvrtki osigura zaklju-čivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu. Njega se sumnjiči da je na to i pristao iako je znao da Bašićeva tvrtka ne zadovoljava uvjete, pa je spomenuti ugovor sklopljen protivno Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom jer Bašićeva tvrtka nije dostavila dokaz o vlasništvu nad građevinom koja se priključuje na mrežu. Na temelju toga je zaključio i Ugovor kojim je Bašićevoj tvrtki omogućeno da se bez ispunjavanja propisanih uvjeta privremeno priključi pogon vjetroelektrane na prijenosnu mrežu.

 Josipa Rimac se sumnjiči i da je učestalo kontaktirala Tomislava Jurekovića, predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i od njega tražila da Bašićevoj tvrtki, iako nije ispunjavala uvjete, osigura status povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, na što je on i pristao. Njega se sumnjiči da je za uzvrat od Josipe Rimac zatražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH-a ona je obećala da će to učiniti. Jureković se sumnjiči i da je na traženje Josipe Rimac osigurao da HERA donese rješenje kojim se Bašićevoj tvrtki izdaje dozvola za proizvodnje električne energije na razdoblje od pet godina, iako je znao nisu priložili dokaze da zadovoljavaju uvjete. 

Nadalje, Josipu Rimac se sumnjiči i da je od Domagoja Validžića, u to vrijeme pomoćnika minis-tra Tomislava Ćorića, tražila da osigura donošenje odgovarajućih tumačenja kojim bi se bankama prezentiralo kako ne postoji opasnost da Bašićeva tvrtka izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije. On je to i učinio, a Ministarstvo je izdalo tumačenje koje je on supotpisao. 

Osim toga, Josipa Rimac se sumnjiči i da je od Edite Grubišić, v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu služ-bu na neodređeno vrijeme, tražila da prijam u državnu službu osigura od četiri osobe, bez obzira na rezultate testiranja,. E. Grubišić se sumnjiči da je tim osobama unaprijed dostavila pitanja, čime im je omogućila da postignu najbolji rezultat, nakon čega je donijela rješenje da ih se zaposli u Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, Ispostavi u Kninu.
 

VIDEO Josipa Rimac izašla iz Remetinca

Komentara 52

DU
Deleted user
14:55 26.04.2021.

Kuščević, Tolušić, Kirin, Marić... još nisu došli na red.

DU
Deleted user
15:05 26.04.2021.

Kada će optužnica biti proširena na njihovog nalogodavca Plenkovića?

DU
Deleted user
16:03 26.04.2021.

Mislim da će ove dvije bit drastično kažnjene...baš poput onog čobankovića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije