Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVELI ŠEST OSOBA

Policija objavila detalje akcije na Braču: Snimali makete i legalizirali zgrade koje nisu postojale

Policija kontrolira putnike koji putuju trajektom s Brača u SPlit
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
14.10.2021.
u 16:48

Splitska policija i PNUSKOK uhitili su u srijedu šest osoba zbog malverzacija sa zemljištima na otoku Braču

U koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Služba organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad šest osoba zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave te poticanja na krivotvorenje isprave.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su: voditeljica županijskog Ureda za graditeljstvo u Supetru Snežana Bralić, arhitekt Dinko Grgurević te geodeti Emil Zlatar, Željko Babić i Antonio Mihačić, te vlasnik zemljišta Tonči Kelam kojeg terete da je kupovao negrađevinsku zemlju i provodio postupak ozakonjenja za objekte koji nisu nikad postojali. Arhitekt i geodeti sudjelovali su u izradi potrebnih elaborata, a sve je na koncu ozakonila Snežana Bralić.

Kako je priopćila PU Splitsko-dalmatinska, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od 2. travnja 2014. do 11. listopada  2021. , sukladno prethodnom dogovoru s vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba svojim postupanjem omogućilo da suprotno zakonu ishodi najmanje pet rješenja o izvedenom stanju, kojim su legalizirane navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor.

Naime, arhitekt i geodeti izrađivali su arhitektonske i geodetske snimke u kojima su lažno ucrtavali da se na zemljištu u vlasništvu Kelama nalaze nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene, iako su znali da na nekretninama nije bilo nije bilo zgrada koje su se mogle ozakoniti, odnosno znali su, kako piše, da se radi o maketama zgrada.

Snimke su predavane u rad uredu zaduženom za donošenje rješenja o izvedenom stanju, a nakon toga je  Snežana Bralić bez obavljanja očevida sačinjavala zapisnike u kojima je neistinito navodila kako stanje na terenu odgovara priloženim snimkama. "Iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti u pet predmeta provela postupke i izdala pet rješenja o izvedenom stanju, na koji je način ozakonila navodne zgrade i samostojeće objekte, te time izravno utjecala na značajno povećanje vrijednosti nekretnina" piše u policijskom priopćenju.

Bralić terete da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a Kelama za kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Također je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su u istom vremenskom periodu 35-godišnjeg arhitekta i geodete terete za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i za  kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora samo protiv prvookrivljene Snežane Bralić.

>> VIDEO Naša znanstvenica progovorila o velikoj temi u Europi i otkrila što će se događati s autima i avionima

Komentara 8

Avatar YUKA1962
YUKA1962
17:13 14.10.2021.

Sva "sreća" što strane službe rade svoje posao u Lijepoj našoj!!!!!😖😩😫

DU
Deleted user
19:45 14.10.2021.

Kuscevic?

JA
jadnatikoza
17:13 14.10.2021.

Sve to treba srušit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije