Naslovnica Vijesti Hrvatska

Polemika Peternela i doktora: treba li veza i tko radi u vrijeme odmora

Potpredsjednik HHO-a izazvao je reakciju HUBOL-a objavom o iskustvu na zagrebačkom Rebru bližeg mu člana obitelji
27. kolovoza 2018. u 20:46 8 komentara 2648 prikaza
Igor Peternel
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

“Nakon sati čekanja neka dječurlija krenula se igrati doktora (specijalizanti) pa su ga nabrzaka odradili... Shvatili smo da je vrag odnio šalu, našli vezu i čovjek je hospitaliziran u drugoj zagrebačkoj bolnici gdje ga već tri dana obrađuju i pronašli su problem sa srcem”, dio je Facebook statusa Igora Peternela, potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, na koji su reagirali iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Vikica Krolo Organizacija tijekom ljeta Doktor na godišnjem, a zamjena udaljena 36 km

Peternel je, naime, napisao iskustvo člana uže obitelji na hitnoj KBC-a Zagreb, a iz HUBOL-a su priopćenjem, među ostalim, poručili da osuđuju svaku javnu izjavu koja dovodi u pitanje stručnost liječnika a da nije s medicinske ili zakonske strane dokazana.

– Smatramo da nije profesionalno i korektno optužiti hrvatske liječnike kako mora postojati “veza za bolničku obradu, a druga opcija je smrt!!!”. Navedene netočne i uvredljive izjave potpredsjednika HHO-a unose nemir među pacijente i gubi se povjerenje između liječnika i pacijenta, što je jako bitno u liječenju i njegovu krajnjem ishodu – dio je iz priopćenja HUBOL-a.

Na to je priopćenje pak ponovno reagirao Peternel objavljujući na istoj društvenoj mreži svoj odgovor gdje piše da su “svašta napisali, jedino nisu zbog čega je član moje obitelji dva puta s Rebra poslan doma, a sada ga u drugoj bolnici ni doma na vikend ne puštaju i obrađuju kardiološki sedam dana zbog srčanih problema!”.

Nasilje u KB-u Dubrava Žele videonadzor i zaštitare u hitnoj

Peternel, nadalje, navodi da HUBOL nema odgovor na suštinsko pitanje “postoji li problem značajnog (dramatičnog) pada kvalitete u hrvatskim bolnicama u vrijeme godišnjih odmora i spojenih praznika”. Njegov komentar i općenito ova polemika izazvali su niz reakcija te daljnju raspravu na Facebooku.

 

Peternelovu izjavu osudila i Liječnička komora

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priključili su se osudi izjave dopredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HOO) Igora Peternela kojom je, opisujući svoje iskustvo s hitnog prijema u KBC-u Zagreb, uvrijedio mlade liječnike specijalizante nazvavši ih "dječurlijom koja se igra doktora". "Gospodinu Peternelu očito nije poznata činjenica da su specijalizanti doktori medicine sa završenim medicinskim fakultetom, odrađenim pripravničkim stažom,  položenim državnim ispitom te posjeduju licencu za samostalan rad u RH. Upravo su oni glavni nositelji rada u bolničkim hitnim prijemima koji funkcioniraju zahvaljujući njihovoj  požrtvovnosti i velikom broju prekovremenih sati", istaknuo je u priopćenju v.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić. (Hina)

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Zasto ga ne salju kuci. Predpostavljam da su saznali tko je ovaj Peternel od njegove "veze" i ne zele frku sa njim. A on bezsramno denuncira druge a privatno i sam sve ide preko "veze".

 • Miki:

  Peternel?jel to onaj lik koji na utakmicama hrvatske repke i hrvatskih klubova, broji i zapisuje Ustaške incidente?Fakat stručnjak za sve.Skoro ko i sam predsjednik mu čičak.

 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Peternel u svojim iznošenju činjenica potvrđuje na vrlo identičan način ono što sam na istom mjestu prije vrlo kratkog vremena i sam morao doživjeti. Pacijent je poslan doma, s napomenom da se "javi svom doktoru" slijedeći dan. Istog pak je ... prikaži još! dana pacijent primljen u jednu drugu zagrebačku Bolnicu u kojoj je nekoliko dana kasnije dignosticiran Karcinom pluća. Liječničke udruge i liječničke komore mogu pisati priopćenja - za mene osobno je praksa na terenu jedno porazno stanje. Stanje kakvo u civiliziranom ljiečništvu nije dopustivo niti u veterini a kamoli u humanoj medicini. Svoje mišljenje ne temeljim na jednom događaju. Nažalost po život opasnih negativnih događaja vezanih u neljudske doktore bilo je do sada ne baš mali broj.