Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premještaj

Polančecu odbijen zahtjev da iz zatvora odlazi na posao

'30.10.2009., Zagreb - Presica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetnistva Republike Hrvatske u kojoj je Damir Polancec dao ostavku, Ulica grada Vukovara 78.   Photo: Anto Magzan/VLM/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
22.11.2012.
u 17:21

Odbijenicu je dobio jer još nije okončan postupak protiv njega u aferi Spice i zato što bi pozitivna odluka vjerojatno izazvala negativne reakcije javnosti

Iako je tijekom izdržavanja zatvorske kazne želio raditi, direktorsko mjesto bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u tvrtki Irikon njegove supruge Jasminke Fanuko-Polančec do daljnjeg će ostati ispražnjeno. Naime, odbačena je Polančecova molba kojom je tražio da mu se dopusti da iz zatvora ide na posao. Glavni razlog za odbijenicu, uz izvjesne negativne reakcije javnosti, jest taj što sudski postupak protiv njega u aferi Spice još nije završen. Na ta će ročišta u Županijski sud u Zagrebu Polančec dolaziti iz kaznionice u Turopolju, kamo je iz Remetinca premješten prošli tjedan.

Prihvaćen prijedlog

Da desetomjesečnu zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog financiranja nepotrebne studije, izdržava u ovoj kaznionici poluotvorenog tipa predloženo je na remetinečkom Odjelu za dijagnostiku i programiranje, gdje završavaju svi osuđeni na više od pola godine zatvora. Povjerenstvo za upućivanje zatvorenika na izdržavanje kazne zatvora Središnjeg ureda uprave za zatvorski sustav taj je prijedlog prihvatilo. Damir Polančec na odsluženje kazne došao je 15. listopada, nakon što je zagrebačkom Županijskom sudu završilo ročište u aferi Spice. Nakon izlaska iz sudnice, a prije samog odlaska u Remetinec, okupljenim je novinarima kazao:

"Ako sam ja postupao s ciljem, namjerom, svrhom ili motivom da odvjetniku Miletiću pribavim nepripadnu imovinsku korist, daj mi Bože da izgubim oba oka, da mi se isuše obje ruke i obje noge i neka krepam u najgorim mogućim mukama koje možete zamisliti."

Na Odjelu za dijagnostiku išao je na sistematski pregled, utvrđivalo se je li radno sposoban, rješavao je psiho testove, razgovarao sa psihologom, socijalnim pedagogom, socijalnim radnikom... Dok je bio u Remetincu, Polančecu je odobreno da smije u ćeliji imati prijenosno računalo kojim se koristi kako bi pregledavao CD-e sa spisima. To je računalo ponio i u Turopolje. Internet, naravno, nema. Bivši potpredsjednik Vlade sada je smješten je u višekrevetnoj ćeliji, kakve su uostalom sve ćelije u Turopolju.

Priprema obranu

Kaznionica je poluotvorenog tipa, što znači da ima pravo na posjete dva puta mjesečno u trajanju od po sat vremena te da će nakon dvije trećine izdržane kazne imati pravo na izlazak u grad s posjetiteljima. Ti izlasci najprije traju četiri, zatim osam te 24 sata, a poslije im se "dodaju" i blagdani. Kako mu je propalo da iz zatvora ide na posao, Damir Polančec je izgleda odlučio da tijekom izdržavanja kazne neće raditi pa u turopoljskoj kaznionici dane krati pripremajući se za obranu. U kaznionici je mogao raditi na poljoprivrednim poslovima.

Inače, mogućnost da tijekom izdržavanja kazne nastave s poslom kod svog poslodavca imaju svi osuđeni na zatvor do godine dana, pod uvjetom da nisu osuđeni zbog nečega što su učinili na štetu poslodavca.

>>Polančec kupio lokalni radio da si popravi imidž

Komentara 16

TH
than
18:10 22.11.2012.

Kakav je to pa sada zatvor i kazna, ako u njemu samo prespavas i jedes ?!?! To je onda ho(s)tel, a ne zatvor.

DU
Deleted user
18:48 22.11.2012.

Ne kuzim... je su li ti ljudi u zatvoru ili na nekakvom pikniku ? Pa ovo je sprdacina od zatvorskog sustava...

AB
abendblatt
17:43 22.11.2012.

Ako postoji ta zakonska mogucnost da zatvorenik ide iz zatvora na posao, zastp je onda uskracena Polancecu?, ili je to sve skupa ipak politicka odluka kao i presuda?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije