Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Pokrenuta istraga protiv vlasnice doma zbog pogiblje štićenika. Zaključavali ih u sobama bez odluke liječnika

Dom za starije i nemoćne "Toleranca" u Dugom Ratu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
09.02.2021.
u 16:09

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu da je vlasnica doma bila svjesna da ih može ugroziti, ali da je lakomisleno smatrala da takvim njenim postupanjem neće doći do ugroze njihovih života.

U požaru u obiteljskom domu za starije i teško bolesne odrasle osobe "Providenca" u Dugom Ratu prije gotovo pet mjeci poginulo je troje štićenika. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv vlasnice doma i jedne od njegovateljica. 

Njih sumnjiči za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zbog kojeg je došlo do smrti jedne ili više osoba pa im po Kaznenom zakonu prijeti od jedne od osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija. 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu sumnjiči vlasnicu doma da je protivno zakonskim propisima Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Pravilnika o vrsti i načinu mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama tijekom druge polovice 2020. godine, samoinicijativno i bez pismenih smjernica i uputa liječnika psihijatara, donijela usmenu odluku da, nakon večere i noćne njege, zaposlenici doma ograniče slobodu kretanja štićenicama tako da ih zaključaju u sobu na prvom katu doma.

U toj sobi su  bile smještene tri starije štićenice koje su bile pokretne, no zbog demencije su bile ovisne o tuđoj brizi. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu da je vlasnica doma bila svjesna da ih može ugroziti, ali da je lakomisleno smatrala da takvim njenim postupanjem neće doći do ugroze njihovih života. 

Osumnjičena djelatnica doma temeljem ranijih usmenih odluka vlasnice vjerujući kako štićenice se neće naći u životnoj ugroženosti,  smjestila je tri štićenice nakon večere 27. rujna oko 19. 15 sati u sobu i zaključala vrata. No, samo pet minuta nakon što je otišla ostavivši ih zaključane, na madracu na drvenom krevetu kojeg je koristila jedna od štićenica došlo je do zapaljenja madraca i posteljine.

Kako se vatra proširila, starice nisu mogle izaći niti kroz zaključana vrata, a niti kroz balkonska vrata moja su otprije bila blokirana lokotom. Zadobile su teške opekotine i otrovale su se ugljičnim monoksidom. Dvije štićenice u dobi od 83 i 78 godina preminule su odmah na mjestu dok je treća štićenica prevezena u splitsku bolnicu s teškim ozljedama te je preminula dvadesetak dana poslije, piše Slobodna Dalmacija. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije