Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.09.2016. u 18:26

Nove sankcije Kim Jong-un i vladajuća kasta neće osjetiti, ali hoće obični građani

Detonacija nuklearne bombe u Sjevernoj Koreji nešto je za što će račun platiti sjevernokorejski narod dodatnim smanjenjem standarda. Iako bi se na prvi pogled reklo kako je Kim Jong-un psihotičan mazohistički diktator koji namjerno izaziva međunarodnu zajednicu stavom “ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”, ova detonacija, pa i sasvim izgledne i očekivane međunarodne sankcije, savršeno služe cilju koji je osmišljen u Kim Jong-unovoj palači i zapovjednom stožeru.

Služe cilju ojačavanja unutarnjopolitičke stabilnosti režima. Naime, upravo uz “nepravedne sankcije”, kako će ih režim u Pyongyangu zasigurno okarakterizirati, te uz floskule o stotinama tisuća krvoločnih agresora koji su okružili njihovu zemlju, u Sjevernoj Koreji pojačava se psihoza, strah i bezuvjetna lojalnost mladom diktatoru.

Uz apsolutnu izolaciju od vijesti i mišljenja izvan Sjeverne Koreje, prosječni građanin te države Kim Jong-una ne doživljava kao manijakalnog diktatora, već kao jedinu branu i zaštitu od svih onih koji bi “Sjevernu Koreju pokorili, a njihovo stanovništvo pobili”.

Naravno, ovaj stav nema veze sa stvarnošću, no on je u Sjevernoj Koreji prihvaćen kao apsolutna, neporeciva istina. I takav stav jamči jedino do čega Kim Jong-un i njegovi generali doista drže – do očuvanja režima i apsolutne vlasti nad dvadesetak milijuna Sjevernokorejaca.

Nove sankcije sam Kim Jong-un i vladajuća kasta neće osjetiti. Za njihove potrebe dovoljno će konjaka i luksuzne robe biti ili prokrijumčareno u zemlju ili će biti dostavljena diplomatskim pošiljkama. S druge strane, smanjen legalni priljev gotovo svih vrsta robe u Sjevernu Koreju znači još praznije stalaže u trgovinama, jače stezanje remena Sjevernokorejca. Koji će rado probušiti još jednu rupu na remenu jer, iako na rubu gladi, “bar je siguran da je voljeni vođa, proširivši nuklearni arsenal, našao još jedno sredstvo obrane protiv agresorskih zvijeri koje vrebaju na Sjevernu Koreju”.

>> Sjeverna Koreja izvela najveći nuklearni pokus dosad! Obama: Ove provokacije imat će ozbiljne posljedice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije