Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2015. u 12:00

Za Crkvu je dobro da se ne izjašnjava o valjanosti ili ne nekog političara. Na taj način izbjegava da joj grijesi političara prljaju obraz

Transparentniji je bio izbor pape Franje nego izbor predsjednika talijanske republike. To je jedina fraza koja je povezivala Crkvu i izbor 13. predsjednika Republike Italije. Vatikan i Talijanska biskupska konferencija nisu komentirali imena stranačkih kandidata za položaj šefa države. Nijedna stranka, zapravo, nije tražila blagoslov Crkve za njihova kandidata, a biskupi i Vatikan nisu komentirali imena.

Novinari su kritizirali stranke zbog nedovoljne transparentnosti u njihovu dogovaranju oko imena koje bi parlament trebao izabrati za predsjednika republike, pa su iznijeli kako je konklava bila transparentnija.

Predlažu i da šefa države biraju glasači, a ne parlamentarci. Kardinali koji su trebali izabrati nasljednika Benediktu XVI. održali su sastanke prije konklave, tzv. kongregacije. Javnost je znala koja su mišljenja razmijenili kardinali na tim kongregacijama, pa se na koncu i imala slika, identitet budućeg pape. Talijanske stranke su, međutim, izvan parlamenta i drugih ustanova dogovarale imena kandidata. Na večerama u rimskim restoranima ili tijekom tzv. salonskih (salotto) razgovora predstavnici stranaka cjenkali su se s imenima. Sve je bilo vrlo netransparentno.

Zapravo, od pada Berlinskog zida Crkva se sve manje miješala u izbor predsjednika vlada i države. A, sada "nisu nas ni pitali za mišljenje, ništa", kažu biskupi i naglašavaju: "To je dobro". Zašto? Jer, događalo se da si je Crkva, davanjem prednosti nekom političaru, zablatila obraz i tu grešku plaća još i dandanas. Više se ni ne piše je li neki kandidat vjernik ili nije. I, to je možda najvidljivija naznaka da je završeno jedno razdoblje.

Za Crkvu je dobro da se ne izjašnjava o valjanosti ili ne nekog političara. Na taj način izbjegava da joj grijesi političara prljaju obraz.

Možda bi se moglo postaviti pitanje i koliko je puta pogriješila Crkva u Hrvatskoj kada je "kandidirala" nekog političara?

>> Tko je novi predsjednik Italije? Kao ministar obrane odobrio napad na Srbiju

Komentara 3

TE
teoodd
13:26 01.02.2015.

Ne ne Silvije,crkva nije zgrada nego živi narod,pripadnici svih partija koji nemaju drugi put predložiti kandidata ni poržati (do samog čina glasovanja).Patriski kandidati su obično odabrani i predloženi od korumptranih vodja tih partija I obične članove niko nepita....Crkva ima pravo podržati sve one koji se drže crkvenog nauka....

TE
teoodd
13:32 01.02.2015.

A što u Italiji nisu tražili da im Papa podrži kandidata pa vjerovatno da nijedan nije Agnostik I bezvjernik...svi se drže do crkvenog respekta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije