Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burna godina

Pogledajte najurnebesnije trenutke u Saboru 2017.

Kolaž sabor
Foto: PIXSELL
1/19
31.12.2017.
u 10:50

Nakon ovako žustre godine u Saboru, tko zna što nas čeka u idućoj

Sjednice Sabora u 2017. godine bile su prilično žestoke. Svega je tu bilo, optužbi, vrijeđanja, 'napada' laserom, a neki su konstatno 'gubili živce'. Izjava, gafova, incidenata nije nedostajalo, a mi vam donosimo samo neke od njih. No, kao što je Večernji list pisao predsjednik Sabora Gordan Jandroković mijenja Saborski poslovnik. Hoće li to smanjiti broj svađa, uvreda i brojnih nepravilnosti tek ćemo vidjeti.
 

Đakić mi s laserom ide u oči

Zastupnik Živog Zida Ivan Pernar je tijekom svog izlaganja u Saboru u jednom trenutku zaustavio svoj govor kako bi se požalio presjedavajućoj, tada Milanki Opačić.

- Oprostite, zastupnik Đakić mi s laserom ide u oči, mislim da je to sramota. Molim vas. Mene su iznijeli iz ovog sabora zato jer sam govorio protiv Karamarka, a ovaj  čovjek mi laserom svijetli u oči. Jel to normalno presjedavajući? - požalio se Pernar. 

Kolaž sabor
1/5

Halidovom pjesmom smirivao napetost

Prilikom glasovanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću što na kraju nije prošlo te je umjesto ostavke Marića došlo do ostavke predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, Predrag Matić je malo htio smiriti napetost u saborskim klupama.. 

On je pustio pjesmu Halida Bešlića 'Miljacka'. Stihovi 'Ko bi rek'o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese' očito su bili upućeni točno određenim osobama.

Mikrofon u stražnjici

Saborski zastupnik Željko Glasnović burno je reagirao na pitanje novinara u Hrvatskom saboru nakon što je postalo poznato da će većina zastupnika podržati Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Gordan Jandroković izabran je sa 76 glasova.

Novinar RTL-a Ivan Skorin upitao je Glasnovića je li promijenio mišljenje jer se sada nalazi na listi s Miloradom Pupavcem kojeg je često napadao. 

- Kako bi ti volio da ja uzmem taj mikrofon i tebi stavim u stražnjicu? Bi li to volio? - odgovorio je iznervirani Glasnović. Rekao je kako on 'nije na nikakvoj listi s nikim'. 

Dok je Glasnović objašnjavao svoj potez u prolazu mu je Gordan Maras dobacio: 'Generale, kako su vas slomili?' 

Ni to pitanje mu nije dobro sjelo pa je Marasu poručio da ga nisu slomili te da ode 'sjediti ispod slike Tita'. Rekao je kako on 'nije politička prostituka' te da on ne predstavlja ove 'moralne nakaze'.

Hasanbegovićeve 'loto djevojke'

Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) nasmijao je kolege zastupnike u Saboru nazvavši Arsena Bauka (SDP) i Branka Bačića (HDZ) – loto djevojkama.

– Kao i uvijek, životopisi su bili potpuno irelevantni, riječ je o političko-stranačkoj trgovini HDZ-a i SDP-a, iz kojeg je klub Neovisni za Hrvatsku potpuno izostavljen. Dakle, gospodin Bauk i Bačić podijelili su stranačke kvote i nas izostavili. Gospodin Bauk rekao je: "Vi ste u kvoti HDZ-a." Čak su i radili stanoviti ždrijeb u tajnosti, gospoda su bila loto-djevojke – rekao je Hasanbegović, poručujući da je riječ o najobičnijoj trgovini.

'Zastupnici su dovedeni pred živi zid' 

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u raspravi o Povjerenstvu za Agrokor nasmijao je svojim gafom zastupnike u sabornici.  

- S obzirom da sam sudjelovao oko izbora članova u Povjerenstvo moram reći da izbor članova nije bio ni regularan ni časan. Mediji su u petak ujutro u 9 sati objavili sastav članova Povjerenstva, a konzultacije su počele u 12. Znači, dva i pol sata prije nego su konzultacije uopće počele mediji su objavili sastav Povjerenstva. To jasno pokazuje da su neki klubovi bili dovedeni pred živi zid... - kazao je Bunjac na što su se zastupnici počeli smijati.  Bunjac je naravno želio reći pred zid, ali mu je "pobjeglo" ono živi. Počeo se smijati i Bunjac. - Ajmo reći ovako, pred gotov čin - kroz smijeh se ispravio Bunjac. 

Flaster spužva Boba na ustima

Predragu Matiću su upućivane i teže uvrede pa se nikog nije hapsilo zbog toga, napisao je na svojem Facebooku Arsen Bauk nedugo nakon što je policija pritvorila 12 osoba koje su izvrijeđale državnu tajnicu i bivšu sportašicu Janicu Kostelić.

Bauk je nakon toga dolaskom u Sabor pokazao što misli o tim uhićenjima. On je svoja usta zalijepio flasterom u znak prosvjeda jer se ranije vrijeđalo političare, no nikoga se nije uhitilo.  

– Neću vam dati nikakvu izjavu. Čekam da izgubite živce, da me počnete vrijeđati i onda da vas zatvore, gospođo Romić. Možeš ti doma mislit' što hoćeš, ali u javnom prostoru ćeš se ponašati kako HDZ misli – kazao je Bauk. Zanimljivo je i da je na flasteru lik Spužva Boba koji je u hrvatskoj politici postao popularan zbog velikog broja glasova na lokalnim izborima u Splitu.

Ciceron Maras

Premijer Andrej Plenković je jednom prilikom nakon žestokih kritika na njegov račun kao i na račun Vlade uputio jedan komentar SDP-ovom Gordanu Marasu. Njihovo, možemo slobodno reći prepucavanje, česta je pojava u sabornici.

- Joj Maras, poslije ćemo razgovarati na kavi, stvarno... Ono, Facebook, Twitter, prvak svijeta. Je, baš. Najjači si - rekao je uz smijeh zastupnika.

Gordan Maras je na jednoj sjednici pohvalio Plenkovića kako se 'trudi pohvaliti uspjesima'.

- 77% naših sugrađana ne vjeruje vladi HDZ-a i Andreju Plenkoviću - kazao je Maras i dodao kako građani vide da HDZ nije vratio INU i da Plenković 'skriva svoje suradnike Šeksa i Ramljaka'.

- Da li vam je neugodno što se hvalite usprkos tome što vam gotovo nitko u Hrvatskoj ne vjeruje - rekao je Maras. - Ni Ciceron vam neće biti ravan ako ovako nastavite - kazao je Plenković i dodao: 'Citirat ću vas, malo sam u nevjerici'.

Rekao je kako Maras pokušava stvoriti jedan dojam drame koje nema.
 
- Upravo suprotno, razlika između SDP-a i HDZ-a je što se vi ponašate politikantski, a mi odgovorno - rekao je Plenković.

 

Kolaž sabor
1/15

Kako je Bulj naživcirao Dalić

Ministrica Martina Dalić reagirala je na izjavu zastupnika Mosta Mire Bulja koji je rekao da se prijeti narodu Sinja i Cetinjske krajine

Bulj je rekao da se nakon napada srbočetnika Ratka Mladića na branu Peruća i dalje vrši agresija jer se prijeti narodu Sinja i Cetinjske krajine od supruga potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić da će se izuzeti zemljište ako ne plate po njihovim cijenama. 

- Taj nasrtaj je nimalo gori nego što je bio od Ratka Mladića - rekao je Bulj. 

U tom trenutku živce je izgubila potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja se počela derati na Bulja, te između ostalog rekla da je njezina djedovina ispod Perućkog jezera. Bulj joj je prišao s fotografijama spornih spomenika koje je ona odgurnula i rekla: "Nemojte mi to davati". 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao ju je da se smiri. - Potpredsjednice Vlade... - apelirao je Jandroković. - Potpredsjednica Vlade ne može slušati više ove laži - rekla je Dalić. - Ovako se ne možete ponašati u Hrvatskom saboru - uzvratio je Jandroković. - Nemojte mi govoriti o Perući, a u Perući neće biti termoelektrana! - rekao je Bulj. Dalić mu je rekla da ga može biti sram jer sprečava razvoj kraja koji je iseljen.

Kolaž sabor
1/9

Pernara iznijeli iz sabornice

Jedan od vrhunaca događaja dogodio kada su zastupnici Ivan Pernar i Ivan Sinčić izbačeni iz sabornice nakon što je predsjedavajući Željko Reiner naložio izbacivanje Pernara zbog dobacivanja tijekom rasprave. Cijeli incident uživo je bio prenošen na Pernarevu Facebook-profilu. Pernara su iznijeli, a Sinčića su držali za ruke i izveli. 

– Ovo je demokracija, ovo je HDZ, ovo je njihova politika slobode govora i demokracije, to su njihove metode! – vikao je Pernar dok su ga iznosili.

Kolaž sabor
1/6

 

Jesam ja krvave gaće nos'o po Velebitu za tebe

Pernar je nakon izbacivanja odlučio dati izjavu za medije, no ni to nije prošlo bez incidenta. Tamo je bio HDZ-ovac Stevo Culej koji je bio ljut zbog svega što se dogodilo. 
- Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nos'o po Velebitu za tebe da bi ti radio ovdje? Sram te bilo... I onaj tko te doveo ovdje, je... ti... - grmio je Culej koji je i odgurnuo Pernara, no on se nije previše osvrtao na ovaj napad.

Lupanje po saborskim klupama

Prilikom rasprave o proračunu, u sabornici je nastao kaos, oporba je tražila stanke, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovarao je kako će je odobriti nakon replika na proračun, no oporba je odgovorila neprekidnim lupanjem po saborskim klupama.

Jandroković je naime, nakon niza prijepodnevnih stanki na temu Agrokora, u nastavku saborske sjednice napomenuo, pozivajući se na Poslovnik, kako neće više davati stanke na temu rada radnih tijela Sabora. Potom je HSS-ovac Krešo Beljak zatražio stanku na temu sigurnosti u prometu, a predsjedavajući mu je rekao kako će stanke moći dobiti tek nakon replika.

Uslijedila je salva nezadovljstva iz oporbenog dijela sabornice, a zastupnici su pločicama lupali po saborskim klupama onemogućavajući tako govornike.

Neću popustiti pod nasiljem, ustrajavao je Jandroković, no uporba je nezadovoljna uzvraćala kako Poslovnik krši upravo on.

"Ovo je jako zabavno i publika vjerojatno uživa, vi možete opstruirati a na meni je da omogućim da se normalno radi. Ovo je objesna zaloupotreba Poslovnika", poručivao je predsjednik Sabora. No oporba je ustrajavala kako upravo on onemogućava rad.

"Ja se javljam za riječ već pola sata, a ovdje govore drugi. Želim stanku, a govorit ću o katastrofalnoj situaciji", poručivao je razljućeni Beljak kroz buku. Miro Bulj predsjedniku je poručivao da radi cirkus, da nije faraon, da ovo nije nečija prćija nego Hrvatski sabor.

Bolji psihijatar od Petrova

Nikola Grmoja (Most) rekao je kako je Jandroković prekršio poslovnik jer ne osigurava uvjete rada zastupnicima, a započeo je i sukob s Furiom Radinom. Njihova rasprava nastavila se i na hodniku. Radin je Grmoji na njegove optužbe kako je "žestoko branio Jandrokovića" odgovorio da mu "treba bolji psihijatar od Petrova".

 

 

Komentara 3

Avatar Celzijus
Celzijus
15:42 31.12.2017.

Dajte mi recite tko imalo normalan doživljava Sabor kao ozbiljnu instituciju? Hrvati su si u Sabor izabrali kriminalce sa pravomoćnim presudama (Beljak, Mađer...), pa "pernare" ,"staziće", "pajdaš-lončiće."., "peđe i geđe", .... da ne nabrajam dalje, ali 80 % zastupnika menii ne bi niti štalu čistili, među krave ih ne bi pustio da ih karakterno ne pokvare. I to bi trebala biti najznačajnija institucija u nekoj državi? Ma dajte, obična, najobičnija sprdačina, ni najgorim neprijateljima ne bi poželio takvo "glavno državno" tijelo.

DU
Deleted user
14:56 31.12.2017.

Ovo bi možda bilo urnebesno da svi ti saborski cirkusanti volontiraju. Za plaće koje dobivaju, što rade i kakvi su im rezultati to je samo očaj i jad.

Avatar Ronin
Ronin
11:10 31.12.2017.

Krkanluk, ognjištarstvo i primitivizam je okupirao Hrvatsku koji je došao i do sabora. I onda se politička elita sa mutavim izrazom lica čudi kako mladi i cijele porodice bježe iz ove prćije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije