Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kutina i Sisak

Poduzetničke zone građene kao trend: Kako napuniti zone i zaposliti građane?

sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
03.03.2015.
u 15:44

Ova dva Stožera najavila su zajedničko djelovanje i nastup, kao i zajedničke sindikalne akcije u slučaju "da u jednoj od ove dvije tvrtke voda dođe do grla"

 - Radnici Kutine i Siska su ujedinjeni i spremni braniti ono malo industrije što je ostalo u Sisačko-moslavačkoj županiji – rekao je u utorak u Sisku Željko Klaus, predsjednik Stožera za obranu Petrokemije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Stožerom za obranu Rafinerije nafte Sisak.

 - Ova dva Stožera najavila su zajedničko djelovanje i nastup, kao i zajedničke sindikalne akcije u slučaju "da u jednoj od ove dvije tvrtke voda dođe do grla. Svaki Stožer i dalje će djelovati samostalno, svatko radi i dalje u svojoj tvrtki. Radnicima govorimo kako vjerujemo da postoji rješenje problema na civilizacijski način, no istodobno spremamo ljude za moguće sindikalne akcije, rekao je Klaus.

On je dodao kako je rezultat zadnjeg kruga restrukturiranja Petrokemije odustanak triju potencijalnih kandidata za kupnju tvrtke i 700 zaposlenih manje.

 - Uz to sada je Republika Hrvatska vlasnik 79 posto Petrokemije. Država je apsolutni vlasnik tvrtke i od nje očekujemo rješenje problema. Može utjecati na cijenu plina koja je uzrok i odustanka potencijalnih kupaca jer kutinska Petrokemija plaća plin po cijeni koja je 50 do 100 dolara skuplja, na 1000 kubika, od naše konkurencije u okruženju. Za plaće svih radnika u cijeloj godini ide manje od 200 milijuna kuna, dok nas plin košta 160 do 180 milijuna kuna mjesečno – rekao je Klaus demantirajući tako tvrdnje o prevelikom trošku radne snage u jedinom hrvatskom proizvođaču mineralnih gnojiva.

Istaknuo je kako je trošak radnika u ukupnom trošku Petrokemije činio lani 7,5 posto, a trošak plina 65 posto. Predsjednik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić istaknuo je da će sindikati i udruge, okupljeni u stožere, čuvati radna mjesta, kojih je u ove dvije tvrtke oko 3000.

 - Obranili smo Republiku Hrvatsku od neprijatelja, a sada ćemo obraniti i život dostojan čovjeka, dostojanstvo radnika i naših obitelji. Ne priželjkujemo sindikalne akcije jer znamo da postoje rješenja za normalan rad Petrokemije i Rafinerije, no ovdje je riječ o kapitalizmu u njegovu najbeskrupuloznijem obliku protiv kojeg se treba boriti, rekao je Sekulić.

Istaknuo je kako je jasno da MOL želi Hrvatsku svesti samo na svoje tržište, bez domaće prerade nafte. "U Europi rafinerije padaju, a jedino MOL-ove Rafinerije povećavaju proizvodnju. Zašto? Jer su ugasili proizvodnju u našima. Nitko me ne može uvjeriti da je potražnja za energentima pala u Hrvatskoj za 60 posto, koliko je smanjenja proizvodnja u Rafinerijama u zadnjih nekoliko godina." - dodao je Sekulić. Oba Stožera su do sada imali zajedničke sastanke s gradonačelnicima Kutine i Siska, županom Sisačko-moslavačkim i predstavnicima sindikalnih središnjica te su od svih, rečeno je, dobili potporu u svome radu. Održat će i zajedničke sastanke s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i saborskim zastupnicima s područja županije jer žele dobiti što širu potporu svom djelovanju i mogućim akcijama.

>> Rafinerija u Sisku u travnju nastavlja s radom

Komentara 4

R0
R00kie
16:20 03.03.2015.

dok se kralo sutili su, sada kad je firma u banani osnivaju stozere i glumataju pravednike

TV
Tvrdy
16:26 03.03.2015.

Ne znam za rafineriju, ali Petrokemija je sigurno u banani zbog ovakvih kao Klaus, koji su se borili protiv privatizacije i šatro za interese radnika, a ustvari za vlastitu guzicu pa su se kupovali bijesni auti i rasipalo. Sad neka oni i svi koji su im vjerovali kusaju ono što su skuhali.

DU
Deleted user
17:24 03.03.2015.

Mi u Petrokemiji mrzimo kapital, reće Klaus i sravni tvornicu do temelja za koju da bi se izgradila treba 5 godina i milijardu Eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije