Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni vrh u Karlovcu

Predsjednica: Nužna nam je reforma mentaliteta. Plenković: Optužbe IDS-a su neukusne

Andrej Plenković i Kolinda Grabar - Kitarović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/9
26.04.2019.
u 13:57

Po pitanju dogovora s belgijskim naručiteljem čiji je brod neizgrađen u Uljaniku, premijer je dodao da je bitno da ne dođe do naplate čitavog iznosa jamstava

Vrijeme nam je neprijatelj, posebno kada je u pitanju demografska obnova Hrvatske i zato, osim što Vlada mora paralelno razvijati gospodarsku i demografsku slitiku, nužno je napraviti i najvažniju reformu. Riječ je o reformi mentaliteta. Pod time mislim da svi, na svim razinama moramo promijeniti način rada; morati postati brži, učinkovitiji, organiziraniji. Procedure od projekta preko natječaja, do realizacije moraju se skratiti, papirologija ne smije trajati dugo. Pozdravljam sve mjere Vlade koje 'mijenjaju mentalitet'; smanjuju poreze, povećavaju davanja, otvaraju radna mjesta, zadržavaju mlade u zemlji - kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Karlovcu na proslavi Dana Karlovačke županije.

Na istoj je svečanosti s njom kao gost karlovačkog župana Damira Jelića bio i premijer Andrej Plenković koji je pohvalio pripremu za sjednicu Vlade koja je u prosincu održana u Karlovcu, naglasivši da je Karlovačka županija imala najbolju pripremu dokumenata za sjednicu Vlade.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar - Kitarović
1/8

Na nekoliko pitanja novinara da komentira podatke iz imovinske kartice svog ministra državne imovine Gorana Marića, kazao je kako se o tom slučaju očitovao sam ministar i nije htio ništa dodatno komentirati.

Optužbe IDS-a da u slučaju Uljanika radi suprotno interesima Istarske županije, te da politizira, Plenković je nazvao neargumentiranim i neukusnim.

- Politikanski pristup čelnika IDS-a je deplasiran i u službi  kampanje za EU izbore. IDS kao stranka koja je tri desetljeća na vlasti u Istri, nema što govoriti Vladi koja nastavlja graditi Istarski ipsilon i podržava sve objekte u toj županiji. Pa upravo je ministar Goran Marić dao 77 ugovora kojim je državnu imovinu darovao baš u Istarskoj županiji. Održali smo u Puli i sjednicu Vlade, gdje je gradonačelnik Miletić imao neprimjerni istup. Žalostan je stupanj nezahvalnosti koju pokazuju za Vladu koja je lani dala u međufinanciranju 716 milijuna kuna za Uljanik, isplatila sve plaće u Rijeci i Puli i našla rješenja za plaće u srpnju i kolovozu i tri minimalne plaće, koliko po zakonu može dati. U ponedjeljak nam dolazi izaslanstvo kineske kompanije, a riječ je o najvećem svjetskom brodogradilištu kako bismo razgovarali o Uljaniku i 3. maju. Radimo taj napor jer želimo pomoći Uljaniku i 3. maju, a ne zato jer ne želimo pomoći. Prijedlog plana restrukturiranja koji smo dobili na Vladi bio je takav da bi bilo neodgovorno prihvatiti da se na teret svih poreznih obveznika isplati još 1,4 milijardi eura. Mislim da je kritizirati Vladu, nakon što je Vlada isplatila 3,2 milijarde državnih jamstava za brodove koji se nisu izgradili, a davale su ih ranije Vlade, neukusno od strane IDS - a - kazao je premijer Plenković.

Po pitanju dogovora s belgijskim naručiteljem čiji je brod neizgrađen u Uljaniku, premijer je dodao da je bitno da ne dođe do naplate čitavog iznosa jamstava. 

- Bolje je ići na varijantu da se isplati 22 milijuna eura, nego 130 milijuna eura. Na tome radimo - dodao je Plenković.
Kazao je i kako je legitimno pravo sindikata da sakupljaju potpise zbog mirovinske reforme, ali i primijetio da nisu bili toliko angažirani i politički instrumentalizirani kada je SDP-ova vlada u svojoj reformi prva uvela dobnu granicu za mirovnu od 67 godina.

- Naša je reforma korisna; mirovine su veće, održiva je za proračun, nema diskriminacije, a mirovine građana samo u mojoj Vladi su veće za 7,54 posto, a od 1. srpnja na moje inzistiranje ide i povećanje minimalne mirovine. Nastojimo održati stabilnim mirovinski sustav, obzirom da imamo sve starije stanovništvo, pa iz proračuna 'krpamo' da bismo imali za mirovine. Akcija sindikata ide na štetu onih na koje se reforma odnosi; na nove, stare umirovljenike, mlade koji će tek raditi i na održivost javnih financija - dodao je premijer u Karlovcu.

Video: Premijer daje izjavu za medije

 

Komentara 75

Avatar nekakav
nekakav
14:54 26.04.2019.

ako je sindikat nagovarao radnike da blokiraju belgijce u želji da odvuku brod u drugo brodogradilište, jamstvo koje će država platiti belgijancima treba naplatiti od sindikata. ako nisu krivi sindikati, onda radnike tužiti i od njih uzeti novac za jamstvo. treba već jednom netko u ovoj zemlji odgovarati za svoja djela.

IM
imperatoriso
15:08 26.04.2019.

Kako izmijeniti mentalni sklop onih koji svjesno lažu i obmanjuju. Evo npr. IDS uspoređuje Uljanik s Agrokorom, tvrde da Vlada ne pomaže Uljaniku, a Vlada Uljaniku dala 3,5 milijardi kn, a Agrokoru ni lipu. Optužuju IDS-ovci koji su Uljanik dovelii u nevolju da Plenković žmiri na probleme slobode medija, a IDS troši 6 milijuna kn godišnje na PR u Istri i ni jedan mediji u Istri nije slobodan. Ni Goebbels to nije radio s javnim novcem što radi IDS. Kako izmijeniti mentalni sklop tzv. ljevičara koji žive u uvjerenju da su urbani, pa kada im napišeš da SDP od 128 gradova u RH drži svega 22 grada, a HDZ je vlast u 68 od 128 gradova, oni nastavljaju po starome prodavati percepciju da je desnica jaka gdje nema afsalta. Statistički gledano, HDZ vlada u najbogatijim i najrazvijenijim gradovima poput Malog Lošinja, Bakra, Splita, Zadra, Preloga, Velike Gorice, Zaprešića, Raba, Dubrovnika, u koalicijama vladaju Zagrebom i Varaždinom, te HDZ dominira u najbogatijim općinama Konavle, Antunovac, Baška i Dugopolje, a ljevičari žive u uvjerenju da su urbani, a njihove sredine gdje vladaju najbogatije?

DU
Deleted user
15:47 26.04.2019.

NIŠTA, ali baš NIŠTA u Istri se ne može raditi bez znanja i blagoslova IDS a...pa ni imenovanje uprave Uljanika.... sad kada su njihovi ljudi doveli Uljanik do propasti, sad im je kriv ostatak Hrvatske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije