Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podstanar iz noćne more: Osam puta provalio u stan na koji nema pravo, vlasnici u očaju

Po jubilarni - deseti put, u četvrtak je ponovno reagirala policija. Priveli su muškarca . Vlasnici će, kao i dosad, promijeniti brave! No pitanje je do kad će biti u posjedu stana? Tko njima, ali i svima onima koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji – može pružiti hitnu i potrebnu zaštitu?
24. lipnja 2022. u 07:32 15 komentara 3487 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Muškarac je život obitelji iz Splita pretvorio u noćnu moru. U posljednjih mjesec i pol dana devet puta policija ga je privela, a on se vratio. Policija ga privede i za sat i pol ga pusti te se on ponovno vrati u stan, govori vlasnica stana Anamaria Malger Petrić. Spomenuti stan već je petu generaciju u vlasništvu njihove obitelji, donosi Provjereno Nove TV.

"Mislim nije mi jasno da mi u ovakvoj državi živimo, da njega štiti u svim segmentima, a nas jednostavno ne doživljavaju uopće", kaže Anton Melger Petrić, a Anamaria se pita što je potrebno da se stan vrati u ruke vlasnika.

Kada je Anamarijin pradjed kupio tek izgrađenu kamenu zgradu u središtu Splita, svega nekoliko koraka od Prokurativa. Na trećem katu je stan od 103 četvorna metra. U njemu od tada živi obitelj koja uživa status zaštićenog najmoprimca. Plaćaju režije i rentu utvrđenu zakonom i dok je tako, u stanu mogu biti dok su živi.

 | Autor : Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

"2019. stanar koji je tu imao status zaštićenog najmoprimca gubi taj status neplaćanjem najma, zajamčenog najma i režija", dodaje Anamarija koja je sa sestrom Eldom tada pokrenula ovrhu.

Dobile su riješenje o deložaciji 4. svibnja. Došle su sa sudskim izvršiteljem i policijom, a u stanu našli veliki nered i kaos, opisala je Malger Petrić. Od zaštićenog najmoprimca ni traga ni glasa. Kako su doznale poslije, u stanu navodno nije živio već nekoliko mjeseci. Ali stan nije bio prazan.

"Osoba koja je tu protuzakonito po bilo kojoj osnovi zatečena, a nije bila u nikakvim sudskim papirima i procesima, tu je nalazimo i ona odbija napustit stan", kaže Anamaria Malger Petrić.

Mučne su scene trajale neko vrijeme. Sve je bilo puno policije. Muškarac, kako nam kaže Anamarija, iz sumnjivog miljea, odbijao je napustiti stan. Policija ga je na kraju uz prisilu odvela.

"Pred sudskim izvršiteljem i policijom, bravar službeni mijenja blindo bravu, stavlja, stan se zaključava. Mi dobivamo ključeve, sestra i ja, i nitko više. I odlazimo", opisuje dalje Malger Petrić.

 | Autor : Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovrha je, pravno gledajući, time uspješno provedena. Stan predan u posjed vlasnicama. No njihovi problemi tu zapravo tek počinju. Jer nekoliko dana poslije, muškarac kojeg je policija odvela, opet je u stanu. Suvlasnica stana kaže da je od tada do danas osam puta provalio u stan, provalio blindo bravu i sve ostale brave koje su mijenjali.

Kako je nešto takvo uopće moguće i kako je on još uvijek na slobodi? Pitanja je reporterka Provjerenog postavila i nadležnoj policijskoj upravi.

"U odnosu na navedenog muškarca tijekom lipnja smo proveli dva istraživanja vezano uz kazneno djelo narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, te smo kaznene prijave podnijeli nadležnom državnom odvjetništvu, a u jednom slučaju smo ga priveli na općinski prekršajni sud zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", kažu u policiji.

Rade, tvrde, sve što mogu u okviru zakona i svojih ovlasti. Da u takvim slučajevima policija ne može baš puno, potvrđuje i odvjetnik Boris Makarović.

Kakav je to zakon koji štiti osobu, provalnika koji ulazi u nečije vlasništvo? Nabija račune za režije od desetak tisuća kuna koje ne plaća? Zbog kojih vlasnicama prijete ovrhe? I trebamo li zbog takvih zakona svi strahovati da nam netko dok smo na poslu ili putovanju uđe u dom, vikendicu, apartman?

A Anamaria na rubu snaga.

Brine o 93-godišnjem potpuno nepokretnom ocu. Stariji sin dijete je s poremećajima iz spektra autizma, a unatrag tri godine suprug Anton zbog infarkta oba oka gotovo je u potpunosti oslijepio. Sve ovo što se događa posljednjih mjesec i pol, za nju je jednostavno previše.

"Ja ne bih rekao da on ima neko pravo, ali možda je država tu, ostaje pasivna pa u dovoljnoj mjeri ne štiti građane", kaže odvjetnik Makarović.

Nažalost, malo je toga što mogu učiniti. Rok za takozvanu dopuštenu samopomoć, zakonom predviđenu opciju za ovakve slučajeve u kojoj na svoj trošak mogu angažirati zaštitare, bravare i uz javnog bilježnika preuzeti posjed, za njih je istekao. Preostaje im da sudskim putem, podizanjem privatne tužbe pokušaju riješiti problem. Skupo plate da uđu u posjed stana čiji su vlasnici 

Cijelo to vrijeme, on ne samo da živi u njihovom stanu, nego i nabija režije. Troškove koje ne plaća, a koji ostaju njima. Iako ga u stanu policija ovoga puta nije zatekla, da su s vlasnicama bili tamo, on je znao. I nije mu se svidjelo.

"Ja bih vas zamolio da ne maltretirate i ne provaljujete. Opet kamera snima sliku i zvuk, kad se već pitate", pisalo je u SMS poruci koju je poslao.

Snimila je i ovu priču, i više nego prikladnu za rubriku vjerovali ili ne. Slučajevi poput ovog ne događaju se često, ali mogu se dogoditi. Pa i vama. A tada ste, čini se, poput ove obitelji prepušteni sami sebi.

Po jubilarni - deseti put, u četvrtak je ponovno reagirala policija. Priveli su muškarca . Vlasnici će, kao i dosad, promijeniti brave! No pitanje je do kad će biti u posjedu stana? Tko njima, ali i svima onima koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji – može pružiti hitnu i potrebnu zaštitu?

Željko Kerum o aktualnim događajima u Splitu Splićani biraju gradonačelnika Analitičari o kampanji u Splitu: Kerum je u jednom trenutku izgovorio znakovitu rečenicu, vidi se na što cilja Split: U požaru stana preminula je žena istraga u tijeku U požaru stana u Splitu preminula žena: 'Da smo ušli minutu kasnije, požar bi se proširio i na susjedni stan' Dubrovnik: Uz interventnu policiju deložirana obitelj Šari? iz gradskog stana POLICIJA INTERVENIRALA Šokantan slučaj iz Splita: Uselio im se u stan, ne plaća režije, a obije bravu svaki put kad ju promijene
European Union leaders meet in Brussels
T. KRASNEC IZ Bruxellesa
Stvara se nova politička zajednica u Europi, što to znači za BiH? Sve je stalo u dva paragrafa
PROMO
Otkup zlata pomaže kućnom budžetu