Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Podravka - pali troškovi, ali i prodaja, dobit 84,2 milijuna

Podravka
Marijan Sušenj/Pixsell
16.02.2011.
u 10:30

Gleda li se lanjsko poslovanje Podravke u višegodišnjem kontekstu, vidi se kako je prvi put riječ o zdravoj dobiti

Zavrtanje slavina kroz koje se nekontrolirano odlijevao novac (operacija Spice, konzultanti, namješteni poslovi itd.), malo stezanje menadžerskih remena i stagnacija radničkih plaća donijele su Podravki, nakon katastrofe u 2009., dobit od 84,2 milijuna kuna u 2010. godini.

Turska nije dovoljna

Iz kompanije su se pohvalili kako bi se dobit "pisala" dvostruko većom (151,1 milijuna kuna) da se nije moralo rezervirati novca za i dalje neriješen odnos s bankom OTP, da se nije moralo zatvoriti stari ciklus obveznica i da se nije rezervirao novac za buduće otpremnine.

Matematički, takav rezultat kompanije godinu dana nakon što je bila na koljenima, a pohapšeno je više od pola uprave, dobro izgleda. Loše je to što dobit nije generirana bazičnom Podravkinom djelatnošću – povećanjem prodaje hrane i lijekova.

Naravno, na to je utjecala katastrofalna gospodarska situacija u zemlji i regiji, koja i dalje stenje pod recesijom. Da Podravka tamo sredinom 90-ih nije internacionalizirala poslovanje, danas bi o dobiti mogla samo sanjati. Ovako, domaći minus donekle je nadomjestio rast prodaje na tržištima koja su se oporavila (srednja, zapadna i istočna Europa).

Dobro je, primjerice, što je prodaja u Turskoj (u kojoj je Podravka tek preklani otvorila predstavništvo) narasla 175 posto, ali riječ je o relativno malim količinama i iznosima. Porast prodaje u Hrvatskoj za jedan posto, kad jednoga dana iziđemo iz recesije, značit će mnogo više za ukupan rezultat koprivničke kompanije.

Također je dobra vijest što je rasla prodaja stožernih proizvoda poput Vegete i Čokolina, ali je loša što se nastavlja kriza u programu pića.

Poanta lanjskoga rezultata, dakle, leži u smanjenju troškova. Brojke kažu kako su oni na razini grupe Podravka smanjeni za 133,6 milijuna kuna ili četiri posto u odnosu na preklani. Najviše, za 52,6 milijuna kuna ili čak 18 posto, odnosi se na smanjenje općih i administrativnih troškova.

Rezultat je to smanjenja menadžerskih plaća, što je započela još bivša uprava, a u većem opsegu provela sadašnja, kao i višegodišnje stagnacije radničkih plaća. O usklađivanju radničkih plaća s rastom životnih troškova otpočeli su kolektivni pregovori, koji trenutačno stoje i čekaju da se provedu izbori za radničko vijeće kako bi se nastavili. Njihov ishod, među ostalome, direktno će utjecati na Podravkin poslovni rezultat u ovoj godini.

Izdržali presing

Iako nije ostvarila čisti neto profit od 100 milijuna kuna kako je najavljivala (a time je ostala bez ugovorenoga bonusa), uprava Podravke donekle je izdržala presing vlasnika, javnosti i politike u prvoj "post Spice" godini, i to uz objektivno lošiju situaciju na domaćem i tržištu zemalja u regiji nego što se to predviđalo.

Možda ne treba biti cjepidlaka i mjerkati koliko nedostaje do tog više psihološkog nego poslovno bitnog praga od 100 milijuna kuna. Ako se Podravkinu lanjsku dobit promatra u višegodišnjem kontekstu, može se konstatirati kako je prvi put u zadnjih pet-šest godina riječ o doista zdravoj dobiti, koju nisu pojele prikrivene nečasne i vjerojatno protuzakonite radnje menadžmenta i političkih nalogodavaca.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
vidovit
11:20 16.02.2011.

O usklađivanju radničkih plaća s rastom životnih troškova otpočeli su kolektivni pregovori, koji trenutačno stoje i čekaju da se provedu izbori za radničko vijeće kako bi se nastavili.Svi oni koji misle \"muljat\" i razbijat radničke glasove Podravkaša za osobne interesee ,gospodo nebu išlo ovaj put.S poštovanjem Valter.

ĐP
đuro_palica
23:04 16.02.2011.

Konačno dobre vijesti iz \"Podravke\" :)) Bilo bi još ljepše da se \" stezanje remena\" od strane menađmenta nastavi u korist povećanja radničkih plaća , a najbolje od svega bilo bi da si menadžeri ukinu bonuse u slučaju dobrog poslovanja \"Podravke\" i isplate bar nekakvu dividendu malim dioničarima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije