Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast prihoda

Podravka ostvarila dobit od 66,4 mil. eura, 35% više nego lani

Tvrtka Podravka predstavila novi pogon Tvornica juha i Vegete
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
28.02.2024.
u 22:44

Investicije Podravke lani su dosegnule vrijednost od 69 milijuna eura, što je rast od gotovo 31% u odnosu na godinu prije.

Grupa Podravka u 2023. ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 713,8 milijuna eura, što je 46,7 milijuna eura, odnosno 7% više u odnosu na godinu prije. Rast prihoda zabilježen je u oba segmenta u kojima Grupa posluje. U segmentu prehrane prihodi su rasli 6%, na 553,7 milijuna eura, dok su prihodi Belupa, koji čini segment farmaceutike, rasli 10,5%, na 160,2 milijuna eura. Neto dobit grupacije od 66,4 milijuna eura veća je 35,3%.

Kad se isključe učinci porezne olakšice od 19,7 milijuna eura, neto dobit Grupe iz poslovanja (normalizirana neto dobit) iznosila je 47,2 milijuna eura i viša je 14,2% u odnosu na 2022. Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić kaže kako su u okruženju u kojem su i dalje bili suočeni s rastom troškova sirovina i povišenom inflacijom održali snažan ritam lansiranja novih proizvoda, investiranja u tehnologiju i povećanje efikasnosti proizvodnje, ali i investiranja u povećanje plaća.

VEZANI ČLANCI:

– Vjerujem da smo kroz seriju povećanja plaća koje je kulminiralo prošle godine uvođenjem novog sustava plaća razriješili većinu problema koji su godinama mučili naše radnike. Osobito sam zadovoljna poslom koji je obavljen u širenju poslovanja i povećanju profitabilnosti na inozemnim tržištima, točnije, tržištima zapadne i srednje Europe, jer smo na taj način poboljšali profitabilnost u 2023. godini, ali, i što je još važnije, ojačali i proširili izvore rasta prodaje i profitabilnosti u ovoj i sljedećim godinama – istaknula je Dalić. Investicije Podravke lani su dosegnule vrijednost od 69 milijuna eura, što je rast od gotovo 31% u odnosu na godinu prije.

Od 2021., kada je započeo aktualni investicijski ciklus, uloženo je gotovo 150 milijuna eura u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada. Krajem prošle godine dovršena je i početkom siječnja 2024. u pogon puštena nova Tvornica tjestenine što je, nakon 17 godina, prva novoizgrađena tvornica u segmentu prehrane. Iz Podravke ističu kako su sve navedene investicije u protekle dvije godine financirali vlastitim sredstvima, bez zaduživanja, što se ogleda i u padu omjera neto duga i EBITDA na 0,2. Uspješno i stabilno poslovanje očituje se, tvrde, i u rekordnoj vrijednosti dionice. Zadnja cijena u 2023. iznosila je 163 eura, 93,7% više od zadnje ostvarene u 2022. Tržišna vrijednost kompanije tada je dosegnula čak 1,14 milijardi eura.

VIDEO: Izjava Anke Đilić iz udruge Anđeli, jedne od organizatorica prosvjeda

Ključne riječi

Komentara 1

ŠV
Švapski
10:11 29.02.2024.

Gospođa Dalić je dobar prodavač kada vidite što nam predstavlja kao uspjeh: s obzirom na dvoznamenkastu stopu inflacije, rast prodaje od 7% znači količine i gubitak tržišnog udjela. Davno očekivana povećanja plaća bila su hitno potrebna nakon godina suzdržavanja u vrijeme inflacije. Investicija od gotovo 70 milijuna eura velik je novac za privatnika. Za tvrtku poput Podravke iznos je šala: koštaju 2 do 3 proizvodne linije, ali ne i tvornica. Hrvatskom gospodarstvu trebaju na čelu profesionalci međunarodnog ranga, a ne domaći političari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije