Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proces ispitivanja interesa

Počinje prodaja Belja, Vupika i vinkovačkog PIK-a. Idealan kupac bila bi Podravka?

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/2
31.01.2024.
u 11:40

Proces će ovisiti o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, osim fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos očuvanju i razvoju poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, poručuju iz Fortenove

Fortenova grupa krenula je u proces prodaje svog poljoprivrednog biznisa, koji sačinjavaju baranjsko Belje, vukovarski Vupik i vinkovački PIK. Kako su priopćili iz kompanije, slanjem informativnog materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca, Fortenova grupa je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda. Kako doznajemo, dokumentacija s informacijama za potencijalne kupce (teaser) poslana je na više desetaka adresa, a hoće li to ispitivanje tržišta završiti prodajom poljoprivrednog dijela biznisa, ovisit će o kvaliteti ponuda potencijalnih kupaca.

Neobvezujuće ponude mogućih kupaca Fortenova grupa očekuje krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane (Ledo/Frikom) koja je zaključena 2021. godine, nastavak ovog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, kažu u Fortenovi. Dodaju da, ako bi do realizacije prodaje doista i došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe, odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane.

VEZANI ČLANCI:

Pokušaj prodaje poljoprivrednog biznisa uvjetovao je američki fond HPS, glavni kreditor Fortenove, tijekom lanjskog kratkoročnog refinanciranja kredita od 1,2 milijarde eura. Prodaja Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci politički je osjetljivo pitanje jer se radi o kompanijama koje se bave primarnom proizvodnjom hrane i pod koncesijom imaju tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Otprije se zna, a jučer je potvrđeno, da je za spomenute kompanije zainteresirana beogradska Delta grupa.

Iako državne institucije ničim nisu uvjetovale obnovu koncesijskih ugovora koje je Fortenova naslijedila od nekadašnjeg Agrokora, moglo bi se očekivati da bi eventualna prodaja spomenutih kompanija Delta grupi srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića poprimila razmjere koji nadilaze okvire običnog biznisa. Stoga bi prodavateljima, ali i domaćoj političkoj eliti, idealan scenarij bio kada bi ozbiljan interes za Belje, Vupik i PIK pokazala koprivnička Podravka, koja ima dovoljno financijske snage da zaključi posao, prema nekim procjenama, minimalno vrijedan 300 milijuna eura.

Fortenovina poljoprivredna divizija bavi se uzgojem žitarica i povrća, proizvodnjom stočne hrane, uzgojem svinja, krava i junadi te proizvodnjom mliječnih i mesnih proizvoda, što je ne samo komplementarno strukturi prehrambeno-prerađivačke djelatnosti Podravke već bi akvizicija spomenutog Koprivničanima predstavljala značajan poslovni iskorak. Fortenova grupa je, prema jučerašnjem priopćenju kompanije, u svoj poljoprivredni segment proteklih godina značajno ulagala, čime je podigla ukupnu vrijednost ovog poslovnog područja. Jedna od većih investicija samo u prošloj godini bila je obnova poljoprivredne mehanizacije vrijedna više od 60 milijuna eura.

VIDEO Užasne scene u Lovranu: Kamion naletio na troje, djevojka preminula, druga se bori za život

Komentara 1

GN
gnoj
12:53 31.01.2024.

A SDP zatvorio Podravkinu klaonicu i poljoprivrednu zadrugu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije