Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Počeo dvodnevni sastanak o sigurnosti u Iraku

23.11.2008.
u 14:45

Dvodnevni sastanak Sigurnosnog odbora za koordinaciju i suradnju u Iraku počeo je u Damasku uz nazočnost predstavnika nekoliko zemalja i međunarodnih organizacija, objavile su svjetske agencije.

Riječ je o trećem sastanku tog tijela koje se od uspostave 2006. sastaje svake godine s ciljem da se razgovara o sigurnosnoj suradnji i koordinaciji između zemalja koje graniče s Irakom u nastojanju da osiguraju stabilnost te zemlje.

"Okupili smo se kako bismo pomogli iračkom narodu u ostvarenju sigurnosti i stabilnosti", rekao je na otvaranju skupa sirijski ministar unutarnjih poslova Basam Abdel-Madžid. "Poboljšanje koordinacije u cilju kontrole granica (s Irakom) odgovornost je sviju", dodao je sirijski ministar. Svi su sastanci odbora dosad održani u Siriji, ali je održavanje ovog, kojim SAD nastoje nagnati arapske države na veći angažman oko Iraka, došlo u pitanje zbog prošlomjesečnog helikopterskog napada američkih vojnika u Iraku na sirijsko selo u blizini granice s Irakom u kojem je, prema sirijskim izvorima, poginulo osam osoba.

Napetost je umanjio i otvorio mogućnost održavanja ovog sastanka posjet Siriji iračkog ministra vanjskih poslova Hošjara Zebarija ovog mjeseca u kojem je izjavio kako Irak osuđuje američki napad i da Irak neće biti baza za napade na Siriju.

Sastanak u Damasku održava se u trenucima dok se u iračkom parlamentu vodi žučna rasprava o prijedlogu sigurnosnog sporazuma sa SAD čija konačna verzija predviđa povlačenje američkih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine te, navodno, odredbu prema kojoj SAD neće koristiti irački teritorij za napade na susjedne zemlje, uključujući Siriju i Iran.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije