Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA OSJEČKOM SUDU

Počelo suđenje za muljaže sa zapošljavanjima u Kopačkom ritu i na Brijunima

Osijek: Suđenje Marnu Milotiću i Tomislavu Bogdanoviću zbog utjecaja na izbor kandidata za zapošljavanje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
14.06.2022.
u 12:15

Milotić i Bogdanović ne smatraju se krivima, no Martinčević je sve priznao pa je odmah i iznio svoju obranu

Zbog malverzacija pri zapošljavanju, počelo je u utorak u Osijeku suđenje Tomislavu Bogdanoviću, bivšem ravnatelju Parka prirode Kopački rit, zatim Anđelku Martinčeviću, nadzorniku u istom parku, te Marnu Milotiću, v.d. ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni.

Ravnatelja Bogdanovića tereti se da je, prilikom zapošljavanja čuvara prirode, dao okrivljenom Anđelku Martinčeviću, na njegovo traženje, pisani test na uvid prije testiranja, kako bi mu omogućio najbolju rezultat i time zapošljavanje. Usto, optužen je i da je od kolege Milotića iz NP Brijuni zatražio da zaposli njegovog nećaka Denija Silajdžiju kao pomoćnog kuhara u toj javnoj ustanovi, što je ovaj i učinio, bez provođenja natječaja. Sve se zbivalo od siječnja do svibnja 2019..

Milotić i Bogdanović ne smatraju se krivima, no Martinčević je sve priznao pa je odmah i iznio svoju obranu.

- U vrijeme kad sam počinio kazneno djelo, poznavao sam Tomislava Bogdanovića kroz stručne radionice za zaštitu prirode. Na njima sam saznao da će se otvoriti mjesto čuvara treće vrste u Kopačkom ritu, a kako sam bio nezaposlen, i razvojačeni sam dragovoljac Domovinskog rata, pitao sam Bogdanovića mogu li dobiti priliku za taj posao. Natječaj je raspisan, ja sam dobio primjerke testova. Smatrao sam ih primjercima pomoću kojih ću se pripremiti za radno mjesto. Osvojio sam najviše bodova na testiranju. Smatram da sam bio, bez obzira na sve, najbolji kandidat, jer cijeli život radim u prirodi i za prirodu, a imao sam i položene ispite koji su mi neophodni u toj službi, kao što je upravljanje čamcem i ispit za ribočuvara. Polagao sam jedan usmeni i dva pismena ispita. Glavni test koji sam pisao na natječaju, vezan za stručno područje, sasvim sigurno nije bio identičan testovima koje sam dobio. Drugi sam pisao iz engleskog jezika, a zbog protoka vremena, ne mogu se točno izjasniti je li bio sličan ili gotovo isti – započeo je Anđelko Martinčević.

Testovi koje je dobio od Bogdanovića pronađeni su pretragom Martinčevićeva doma i oduzeti. Tužitelj mu je potom predložio ispite, a okrivljenik je potvrdio da je dobio te ispite od Bogdanovića.

- Jeste imali već popunjene odgovore iz engleskog na tom primjeru? - upitala je sutkinja Zdenka Leko.

- Da, već su bili zaokruženi odgovori. Nisam sastavio ni odgovor na pitanje što očekujem od poslova čuvara parka prirode, ne znam tko ga je napisao. Na drugom testu, pak, imao sam napisana pitanja, a sam sam napisao odgovore svojom rukom – odgovorio je.
Izjavio je kako je testove dobio "možda dan-dva prije službenog testiranja".

- Ja bih na kraju samo iskazao žaljenje zbog svog postupka i situacije u koju sam doveo svoju obitelj i kolege. Cijeli sam život volontirao, u udrugama i u humanitarne svrhe. Radio sam 21 godinu kod privatnika za 2800 kuna, u međuvremenu sam obolio od išijasa i bruha, nisam više mogao nositi kante u trgovini, a i minimalac mi nije bio dovoljan da prehranim obitelj. Nažalost, to mi je bio jedini način da uđem u takav sustav, što je sramota, ne samo moja, nego i kompletnog sustava. Taj posao sam oduvijek volio i htio raditi, ali nisam mogao doći do njega normalnim putem. Ukazala mi se prilika i učinio sam to što jesam, zbog čega mi je izuzetno žao. No, mislim da sam kroz ove tri godine pokazao da svoj posao radim dobro i da sam ga i zaslužio na testiranju – zaključio je Martinčević.

Svjedokinja Renata Forjan u inkriminirano je doba radila u Kopačkom ritu na poslovima promotivnih aktivnosti. Bila je članica povjerenstva na spornom natječaju, zadužena za pisanu provjeru znanja iz engleskog jezika, jer je magistrirala na tom području.

- Ravnatelju Bogdanovića sam pismeni ispit dostavila i osobno i putem e-maila. Naknadno sam ravnatelju dostavila tu pismenu provjeru znanja s rješenjima – rekla je svjedokinja Forjan.

- Znam da je testove ispravljao ravnatelj, pa i ovaj na engleskom. To mi jeon osobno rekao, a pretpostavljam da je zbog toga i tražio rješenja pitanja. Od mene nije zatražio da ja kao profesorica engleskog jezika ispravljam te testove – dodala je ona.
Tužitelj joj potom čita dio iz mail prepiske s ravnateljem Bogdanovićem, a u njemu stoji, među ostalim, sljedeće: "Zbog dušebrižnika u firmi, zbog župana, zbog politike, ne želim da ispadne problem. Ne želim ja držati taj vrući krumpir u rukama".

- U čemu je bio problem? Spominjete politiku... - upitao ju je tužitelj.

- Bio je problem zbog nesuglasica u firmi. Nisam bila voljna ispravljati te testove, jer sam imala predosjećaj da to neće dobro završiti. Nije bilo govora o nikakvim pogodovanjima – komentirala je. Dodala je i kako Martinčevića poznaje od ranije, jer su oboje bili županijski vijećnici, te da je ona članica HDZ-a, no izjavila je i kako ju on nije kontaktirao vezano za natječaj.

Inače, i sama Renata Forjan trenutno je pod istragom zbog sumnjivog zapošljavanja, ali županijskoj Javnoj ustanovi za zaštitu prirode. Naime, USKOK ju sumnjiči da je zatražila od Davora Mikulića, svog bliskog prijatelja i ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, da u toj ustanovi sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kvalifikacijama te joj tako osigura zapošljavanje, na što je on i pristao.

Svjedočio je i Zlatko Malić, čuvar prirode treće vrste u Kopačkom ritu. Bio je te 2019. član Upravnog vijeća, ali i član komisije za provedbu natječaja u kojem je sudjelovao Martinčević.

- Mi u službi čuvara prirode smo smatrali da moramo pomladiti ekipu, odnosno primiti nekoga od mlađih kandidata, dok su ostali uvjeti za to radno mjesto bili propisani zakonom. Članovi komisije, pak, predlažu kandidate, ali ravnatelj ima završnu riječ. U to vrijeme nije bila obveza pismenog testiranja kandidata, niti je takvo što bilo uređeno pravilnikom, zbog čega u samom startu nismo znali da će biti pismenog testiranja. Do njega je došlo nakon što se nismo složili oko predloženih kandidata pa je ravnatelj predložio da se provede njihovo pismeno testiranje – ispričao je Malić, dodajući kako je on imao svoj prijedlog kandidata, koji je bio dijete poginulog branitelja, u dobi od 33 godine, pa je smatrao da on treba biti primljen.

Malić je pohvalio Martinčevića kao radnika.

Inače, optužnica je prvotno podignuta protiv deset osoba, a preostalih se sedam optuženika spominje u dijelu optužnice vezanom za krivolov u Baranji. Među njima je i granični policajac. Postupak je protiv njih kasnije razdvojen.

>> VIDEO Policija i USKOK oglasili se oko velike akcije! Uhićen bivši gradonačelnik Petrinje. Odvjetnik: Dumbovića se tereti da je pogodovao sinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije