Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA MUP-a I USKOK-a

Policajci se sumnjiče da su odavali podatke srbijanskim kriminalcima. Pali zbog kriptirane komunikacije

Operativno-komunikacijski centar policije 192
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
13.06.2022.
u 18:00

Jednom prigodom, provjeravali su što se događa s krivotvorenom putovnicom na ime Žarka Z., a s fotografijom osobe koja je preminula. Ta je provjera pokazala da je s tom putovnicom sve u redu

SkyECC platforma, kriptirana i navodno sigurna komunikacija među kriminalcima svih vrsta, ponovo se pokazala kobnom za neke od njih.

Međutim, u najnovijoj policijsko-uskočkoj akciji, u istražiteljsku mrežu upecala su se i tri policajca, koje se sumnjiči da su za novac u informacijskom sustavu MUP-a provjeravali je li za nekim osobama raspisana tjeralica, EUN, mogu li sigurno prijeći granicu.... Tako barem tvrde USKOK i MUP koji su zajedničkim djelovanjem proveli kriminalističko istraživanje nad osam osoba.

Među tim osobama, tri su im nedostupne, a kako se neslužbeno doznaje radi se Kemalu R., Dušanu G. i Mladenu Š. Kemal R.  i Mladen Š. su kako se sumnja pripadnici crnogorsko-srbijanskog krim miljea, a tamošnji mediji izvješćivali su o njihovim "poslovima", hapšenjima, atentatima na njih... Što se tiče Hrvatske, istragom je obuhvaćeno pet osoba, među kojima su tri policajca, od kojih  je jedan u mirovini.

Upravo on, a riječ je o Željku C., sumnjiči se da je od svojih kolega Anđelka H. i Tomice S., tražio da mu  rade određene provjere u informacijskom sustavu MUP-a. Osobe koje su te provjere tražile, potom bi uplatile novac na račun, a taj su novac, kako se sumnja podizale, Ljiljana Š. i Andreja K., koje se rodbinski povezane s jednim od osumnjičenih policajca.

Prema USKOK-u i MUP-u, sve navedeno događalo se od siječnja 2019. do 11. lipnja 2022. na području Hrvatske i Slovenije, a dvojica  osumnjičenih policajca bili su zaposleni u Postaji granične policije Macelj.  Njihove "usluge" su plaćene  po 200 do 300 eura, a na koncu sumnja se da su osumnjičenici sebi pribavili najmanje 12.000 eura i 49.730 srbijanskih dinara, a taj je novac podijeljen između njih na za sada neutvrđen način.  Petorka koja je uhićena u Hrvatskoj je ispitna, a nakon ispitivanja dvije su osumnjičenice puštene da se brane sa slobode, dok za trojicu policajaca USKOK traži određivanje istražnog zatvora. 

Inače, ova uhićenja, neslužbeno se doznaje, svojevrstan su nastavak više ranijih operativnih akcija, koje su tagirale  zločinačka udruženja koja su se bavila krivotvorenjem isprava, pa i putovnica. Riječ je o akcijama koje su provedene tijekom 2019. i 2020. a na koncu su rezultirale većim brojem kaznenih prijava protiv više osoba. 

Što se tiče sada uhićenih policajca, sumnja se da su provjere radili ulazeći svojom šifrom u informacijski sustav MUP-a. Jednom prigodom, provjeravali su što se događa s krivotvorenom putovnicom na ime  Žarka Z., a s fotografijom osobe koja je preminula. Ta je provjera pokazala da je s tom putovnicom sve u redu.

No provjera za Tomislava Živkovića, pokazala je da je za njim raspisana tjeralica i EUN, s oznakom uhititi jer ga se sumnjiči da je bio pripadnik skupine Željka Raića, kojima se u Splitu trenutačno sudu zbog niza kaznenih djela uključujući pokušaje atentata, iznude, drogu...

>> VIDEO Nijemac ogorčen cijenama u Hrvatskoj: 'Supruga, dvoje djece i ja platili smo ručak skoro 700 kuna!'


 
Ključne riječi

Komentara 17

PH
Petarstijena-HR
18:46 13.06.2022.

Takve policajce treba duplo više kazniti nego obične ljude,za opomenu drugima,da ne pokušaju isto raditi...Kazne u javnim službama moraju biti stroge i striktne.

LU
luzer96
18:18 13.06.2022.

Slava pravnoj državi. Dobio sam Uplatnicu na 0,04 lipe za 6(šest)mjeseci -razlika za električnu energiju. Slava pravnoj državi Hrvatskoj,imali su mojih 7.350 kuna 58 mjeseci kao jamstvo za Natječaj koji je raspisala država. NIKADA natječaj nije poništen, nakon 58(pedeset osam) mjeseci vraćen uplaćeni novac a nikada se nije dao nikome od njih broj tekućeg računa. Na 12 mail-ova poslanih ministarstvu,Vladi,javnoj pravobraniteljici nikada nikakav odgovor(osim požurnica javne pravobraniteljice da se pošalje odgovor). To je pravna država sa partijsjskim ukrusima(ne uhljebima jer jedemo kruh a ne hljeb). Koliko minuta će ovo trajati,moja prognoza 10 minuta

MA
Matematika2
18:17 13.06.2022.

A jeste otkrili Ameriku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije