Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pobili bi ženke divljih svinja, a mladunce ostavili da uginu od gladi

Ministarstvo poljoprivrede na javnu je raspravu dalo prijedlog za izmjenu samo jedne točke Pravilnika, one koja propisuje lovostaj u vrijeme dok su ženke divljih svinja skotne ili imaju mlade
28. studenoga 2017. u 20:27 12 komentara 3488 prikaza
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Samo jednim prijedlogom uspjelo je Ministarstvu poljoprivrede spojiti čak i nespojivo. Prijedlogom izmjena Pravilnika o lovostaju ujedinilo je zaštitnike životinja i lovce, one koji su uobičajeno na suprotnim stranama priče.

Prijedlog kojim bi se, misle tako u Ministarstvu poljoprivrede, smanjio broj divljih svinja neprihvatljiv je svima, osim onima koji su ga stavili na papir i ponudili na javnu raspravu. Predlažu da se ukine lovostaj, odnosno da se dopusti ubijanje ženki divljih svinja i od 1. veljače do 30. lipnja. Vrijeme je to u kojem su ženke noseće i u kojem vode svoje mlade. One male prugaste praščiće koji još sišu i koji ne mogu preživjeti sami. Tako bi se jednim udarcem ubilo ne dvije, već više muha. Ne bi bilo ženke koja daje mlade, ali ne bi bilo ni mladih, jer zasigurno bi uginuli od gladi.

To što bi njihova smrt bila okrutna ne brine puno autore ovog prijedloga, ali je to prvi razlog zbog kojeg ga odbacuju svi koji su ostavili komentar na javnoj raspravi. I svi se slažu kako je nedopustiv prvenstveno iz etičkih i moralnih načela.

– Ako je čagalj, lisica, mungos i kuna zaštićena dok je visokobređa i vodi sitnu mladunčad, otkud nam pravo da dozvolimo odstrel krmače u istom razdoblju. Tko si može dati za pravo da odstreli majku pa bila ona i krmača dok doji prasad? – komentar je jednog lovca. A drugi kaže:

– Odstrel krmače u laktaciji znači dugo gladovanje i u konačnici smrt njezine prasadi, što je bez ikakve sumnje nepotrebna okrutnost prema životinjama. Drugim riječima, lovci to neće raditi.

akcija Lovci štapovima tjeraju divlje svinje iz dvorišta Markuševčana

– Odstrijeliti majku i ostaviti njezinu djecu da umiru u agoniji od gladi djeluje kao scenarij nekog horor filma, a ne članak Pravilnika jedne europske civilizirane zemlje – komentar je jedne od udruga za zaštitu prava životinja.

Može li se i smije Ministarstvo oglušiti na glas javnosti koji upozorava da su metode koje predlaže nedopustive u vremenu u kojem živimo? Ako su se divlje svinje i razmnožile, tko je tome kriv? I smiju li ispaštati oni koji su najmanje krivi, oni mali i nezaštićeni? Javna rasprava o prijedlogu Ministarstva poljoprivrede traje do 30. studenoga. Uključite se, prijavite se na https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=6196 i recite što mislite. 

Kuda idu divlje svinje? Don Vitu su divlje svinje u dvorištu rastrgale Mihovljan Policija pronašla počinitelja i zakopano tijelo ubijenog psa
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Antiflašist:

    Ostavili bi mladuncad da ugine od gladi ?!!! da je bar mater onoga tko je to predlozio ostavila da crkne od gladi, svijet bi bio ljepse mjesto.

  • Narcis660:

    Kakav je to ludacki pravilnik pa svinja je jedna os inteligemtnijih zivotinja i osjeti sve pa tako i predpostavljam i namjeru covijeka koji se njoj i mladima priblizava puskom.Tuzno da mi se place ....Jadne zivotinje pored okrutnih ljudi.

  • ursus_1212:

    Na lovce istom mjerom.