Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog izmjena lovostaja
Povratak na članak

Pobili bi ženke divljih svinja, a mladunce ostavili da uginu od gladi

Ministarstvo poljoprivrede na javnu je raspravu dalo prijedlog za izmjenu samo jedne točke Pravilnika, one koja propisuje lovostaj u vrijeme dok su ženke divljih svinja skotne ili imaju mlade

Komentari 12

AN
Antiflašist
21:36 28.11.2017.

Ostavili bi mladuncad da ugine od gladi ?!!! da je bar mater onoga tko je to predlozio ostavila da crkne od gladi, svijet bi bio ljepse mjesto.

VL
NA
Narcis660
21:14 28.11.2017.

Kakav je to ludacki pravilnik pa svinja je jedna os inteligemtnijih zivotinja i osjeti sve pa tako i predpostavljam i namjeru covijeka koji se njoj i mladima priblizava puskom.Tuzno da mi se place ....Jadne zivotinje pored okrutnih ljudi.

VL
U1
ursus_1212
22:41 28.11.2017.

Na lovce istom mjerom.

VL
DU
Deleted user
10:07 29.11.2017.

Opet stručni i super stručni predlažu nešto što nema veze sa lovom i lovstvom, a da ne spominjemo dobrobit životinja. Problem nije nastao od jučer jer se o problemu populacije divljih svinja potiho govori već 10-15 godina i Ministarstvo je propisalo poneku akciju „redukcije“ brojnog stanja ali ostalo je samo na tome. Dakle problem je u neradu resornog Ministarstva i njegovim službama jer nisu na vrijeme poduzeli adekvatne mjere. Uzroka prekobrojnosti ima nekoliko a to su: 1. Križanje divljih i domaćih svinja (Domovinski rat) , a kao rezultat toga je visoka plodnost divljih svinja pa više nemaju 2-3 praseta već 5-7 a i u praksi je dokazano da se poneke prase 2 puta godišnje pa vam je to i 10 prasaca po krmači, a računa se prirast od 3 po krmači. 2. Dostupnost izobilja hrane i nedostatak prirodnih predatora u kontinentalnom dijelu. 3. Nepravilan odstrel lovaca jer se izbjegavao odstrel ženskih jedinki (krmača), a propis je 1:1! 4. Spolna zrelost već u dobi od 6-8 mjeseci, a nekad je bilo drukčije Brehm „život životinja“. 5. Male „kvote“ odstrela i komplicirana procedura dobivanja dodatnog odstrela. 6. Zastarjelost i neadekvatnost „PROPISA“ kojima se regulira broj divljih svinja i samim tim i odstrel, tj. Redukcija brojnog stanja na „prihvatljivu“ razinu. Rješenje: - dozvoliti odstrel bez „limita“, izdavati „markice“ za odstrel bez procedura samo temeljem običnog zahtjeva a to samo radi evidencije brojnosti i veterinarske ispravnosti odstreljenog. Gnjusni prijedlog

VL
Avatar babas
babas
05:14 29.11.2017.

Treba pojačati lov na divlje svinje u sezoni lova,a nikako ubijati majke.

VL
IR
irena
21:08 28.11.2017.

Izvrsno !!!!!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.