Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola bez nasilja

Po dvoje učenika u tjednu brine se za kolegu u kolicima

'11.11.2010., Zagreb, hotel Antunovic - 4. susret Mreze skola bez nasilja. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
12.11.2010.
u 10:00

U sustavu je projekta 157 osnovnih škola, u kojima je 10.000 učitelja i 150.000 učenika, a jučer je uključeno novih 13 škola

- U svakom razredu imamo barem po jedno dijete s posebnim potrebama. U mom je razredu dječak s cerebralnom paralizom, teško govori i u kolicima je. Svaki tjedan dvoje je učenika zaduženo da mu pomaže. Vozimo ga na WC, spremamo mu knjige, zapisujemo obavijesti... Dobar je on dečko i sretan je kad se družimo, što ima mnogo prijatelja, a i mi smo jer mu pomažemo – rekao nam je Bruno Jurišić, učenik 6. razreda riječke Osnovne škole Gornja Vežica.

Najbolja je prevencija
Na pitanje ima li nasilja u njegovoj školi, kaže da nema, a pojavi li se problem, odmah razgovaraju s psihologinjom.

– Ma odlična nam je škola, dobro, nije učenje ono najbolje, ali kad imamo kakav problem, psihologinja sve rješava. I najbolja smo škola u različitim natjecanjima, uvijek pobjeđujemo, evo, ja sam u nogometnoj ekipi, lani smo bili treći u Hrvatskoj – s užitkom govori Bruno o svojoj školi. Jedna je to od 157 osnovnih škola u Hrvatskoj koja je ponijela prestižno priznanje "Škola bez nasilja", predstavnici kojih su se jučer okupili na četvrtom susretu Mreže škola bez nasilja u organizaciji UNICEF-a. Riječ je o najvećem nacionalnom forumu za prevenciju nasilja u školama, koji okuplja više od 10.000 učitelja i 150.000 djece iz cijele Hrvatske. Novih je 13 škola jučer dobilo ovo priznanje, a 19 ga potvrdilo poslije tri godine. U školama Mreže redovito se prati pojavnost i učestalost vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je broj djece izložene nasilju u hodnicima, učionicama i igralištima prepolovljen, izjavila je Lora Vidović, predstojnica UNICEF-a Hrvatska. Zlostavljane djece triput je manje.

– Preventivni programi nisu jeftini, ali mnogo je bolje ulagati u njih nego u sanaciju posljedica – kazala je L. Vidović. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ističe da program treba obuhvatiti sve škole. – U protivnom, nećemo pružiti djeci istu zaštitu – kazala je M. Jelavić.

Podržali ih i "medvjedi"
To što ima nasilja među djecom znači da mi odrasli nismo obavili posao, upozorio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, te dodao kako nasilje nije način na koji treba iskazati osobnost ili prisutnost. Četvrti susret Mreže škola bez nasilja okupio je više od 400 djece i nastavnika, a posebni su gosti bili hokejaši Medveščaka John Hećimović i Alen Letang, koji su djeci poručili: – Igramo fair play i igramo s poštovanjem, i u sportu i u životu. Jedino tako znamo da činimo pravu stvar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije