Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiksiranje cijena goriva

Pljušte reakcije trgovaca na Vladine mjere: 'Ovo s autocestama čisto je pogodovanje velikim igračima'

Nakon ponoći građane očekuje osjetno poskupljenje goriva
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.06.2022.
u 12:34

Litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštat će 13,08 kuna za litru, a osnovni benzin eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri

Vlada je odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je u premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon telefonske sjednice Vlade. Tako će litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri. Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna.

No, nisu svi Vladine mjere dočekali s odobravanjem. 

"Ne možemo ovo izdržati, morat ćemo zatvoriti firme", rekao je za Dnevnik.hr Armando Miljavac iz Udruge malih trgovaca naftom.

"Mi smo lišeni bilo kakvog razumnog objašnjena ove situacije. U posljednjih osam mjeseci nagomilali smo milijunske dugove u poslovanju, imamo nebrojene probleme i ne znamo što ova naša Vlada misli, kako ćemo dalje poslovati", dodao je

"Ovo s autocestama je čisto pogodovanje velikim igračima", rekao je Miljavac.

"Mi, mali trgovci, nemamo benzinske pumpe na autocestama i tu smo u lošijoj situaciji, nemamo prostora za djelovanje. Nije nam jasno da naša Vlada praktički prisiljava male firme da zatvaraju posao", kazao je. 

Miljavac rješenje vidi u prepuštanju cijena tržištu. "Neka cijena bude ona koja jest. Marža neka bude dovoljna da možemo preživjeti, platiti svoje troškove i radnike, mi ne tražimo neku zaradu. A ne da se prisiljava male firme na zatvaranje jer mi ne možemo preživjeti", dodao je

"Ovo je samo dobar PR, a zapravo nisu ništa napravili", rekao je Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika za Dnevnik.hr. "Mjere su vatrogasne i paušalne. Pretapanje iz šupljeg u prazno. Litra goriva već je dosegla 15 kuna, inflacija je takva da poduzetnici praktički ne mogu raditi", dodao je. 

"Šokiran sam, ovo je šok nad šokovima. Ne znam kako će funkcionirati veleprodaja jer cijene i dalje rastu – samo su danas trebale ići 1,4 kune gore i ne znam hoće li nam uopće puštati gorivo jer ni veliki trgovci neće dugo moći trpjeti milijunske gubitke svakog dana", kazao je za Tportal vlasnik jedne benzinske crpke.

Dodaje da je posljednjih dana bila golema potražnja za gorivom zbog najave poskupljenja, s čime se brojne benzinske postaje nisu mogle nositi te zbog toga vjeruje da će brojna prodajna mjesta u iduća 24 sata ostati bez goriva: "Drugi scenarij trenutačno ne vidim i ne vjerujem da će proizvođači i distributeri trpjeti gubitke", kaže sugovornik koji je još u nedjelju ostao bez plavog dizela dok preostale zalihe dizela i benzina broji u litrama.

Video: Objavljeni detalji novog modela mirovina: Tri su ključne promjene

Komentara 44

PV
prcko.vita
13:28 20.06.2022.

Kada ste čuli da je neka benzinska propala? Ili kladionica? Ili kafić? Ostavite se praznih priča. Što nisu propale benzinske u Mađarskoj, a prodaju benzin po 9 kuna?

IL
ilustrator
13:38 20.06.2022.

obratno. povećat će im se promet. svi će prije puta natočit pun rezervoar. na autocesti će točit oni kojima cijena nije bitna.

ST
starsandstripes
13:10 20.06.2022.

ima smisla...na autoputu vecinom toče stranci a mi mozemo natociti prije ulaska na autoput i okq

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije