Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osude sa svih strana

Pljušte reakcije na seksističku izjavu šefa HZZO-a: 'Normalni, sposobni muškarci ne boje se žena'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
18.02.2021.
u 09:50

Muškarci koji su se junačili ovakvim glupim izjavama, prema mojem iskustvu, poluobrazovani su, napisala je bivša ministrica Blaženka Divjak

Pljušte reakcije na izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Luciana Vukelića. Naime, on je gostovao u jučerašnjoj emisiji ''Otvoreno'' u kojoj je tema bila dug veledrogerijama. No jedna Vukelićeva izjava izazvala je oštre reakcije javnosti. 

''Meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci'', izjavio je Vukelić u jednom trenutku usred rasprave. Kad mu je voditelj rekao da je to seksizam, izmotavao se: "Ma ne, govorim operativno", kazao je.

Uslijedile su brojne reakcije. Na Twitteru je reagirala SDP-ova Mirela Ahmetović.

"Ravnatelj HZZO-a, sustava koji generira gubitke, izjavljuje kako su muškarci operativniji, dok žene više pričaju. Zato kao macho muškarac duguje novac sustavima koje vode žene. Bravo! Gdje ih HDZ samo nalazi?" napisala je. 

Oštra je bila i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

"Kada god čujem seksističku izjavu sličnu onoj koju je sinoć izrekao „uspješni“ ravnatelj HZZO-a ili nedavno uvaženi rektor našeg najstarijeg sveučilišta, pitam se treba li reagirati. Odgovor je uvijek – da.  Naime, ako se ne reagira, onda se prihvaća puzajuća mic-po-mic primitivizacija društva. Naravno, ne mogu uvijek svi na sve reagirati, ali barem se treba pridružiti osudi toga u svojem području utjecaja, obitelji ili na poslu. Nikako se to ne smije prihvatiti kao normalno ili nevažno, jer to je samo vrh sante leda. 

Kada god čujem seksističku izjavu sličnu onoj koju je sinoć izrekao „uspješni“ ravnatelj HZZO-a ili nedavno uvaženi...

Objavljuje Blaženka DivjakSrijeda, 17. veljače 2021.

Takva glupa primitivna stajališta često su više pravilo nego izuzetak na raznim upravljačkim razinama. Osobno sam toga postala svjesna kad sam 2014. bila kandidatkinja za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu i u vremenu kad sam bila ministrica.

Muškarci, koji su se junačili ovakvim glupim izjavama, prema mojem iskustvu, poluobrazovani su, međunarodno nepriznati i često članovi kojekakvih „muških“ društava „zmajeva“ te nemaju znanja ni smjelosti za argumentiranu raspravu. 
U ukupnoj muškoj populaciji u Hrvatskoj oni su u manjini, ali su bezobzirni i gaze slabije i one koji nisu članovi njihove klike. Često ih se može prepoznati po skupocjenim satovima, bijesnim automobilima, skupim cigarama i košuljama s monogramom. Normalni, sposobni muškarci ne boje se žena niti ih imaju potrebu omalovažavati. Trebamo svi pokazati našoj djeci i mladima da možemo bolje", napisala je Blaženka Divjak na Facebooku. 

I bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je seksističku izjavu ravnatelja na Twitteru.

"Veli neki šef neke institucije na TV-u da žene puno govore, a da su muškarci operativniji. Sad kad ga napadnu svi muškarci šefovi iznad njega, a i oni koji su ga tamo postavili", napisala je Kosor.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
10:27 18.02.2021.

Najviše vrište i arlauču nedoebane parazitske krastače bez biografije

AT
ATG
10:29 18.02.2021.

Zar nije seksizam, evo baš danas na naslovnici, komentirati "stajling" Sabine Glasovac? Kako se nitko ne buni, a niti dotična gospođa, budući ju komentiraju na temelju izgleda, a ne njenih "sposobnosti"??? Naravno da je netko napisao da je grda, onda bi to bio seksisazm. Dvostruka mjerila?

SI
sisavac
10:22 18.02.2021.

kad bi više radile, ne bi mogle tolko pričati. zar ćemo se praviti gluhi i slijepi, kad svaki dan uživo vidimo? svi mi radimo u miješanim grupama, i vidimo, čujemo. pola radnog vremena troše žene na tračeve. ne na ono za što su plaćene. činjenica. druga činjenica koja se svjesno prešućuje kad se radi o usporedbi plaća muškaraca i žena jest da se nikad ne govori o učinkovitosti, produktivnosti, nečem mjerljivom, već isključivo o 'istom radnom mjestu'. za isti rad treba čovjeka isto i platiti. ali, za žene se propisuju olakšice, pa tako ne smiju dizati teret u komadu teži od npr. 25 kila, ne smiju dulje od 2 sata raditi to i to, moraju imati pravo na ovo, ono... znači, njihovo radno vrijeme se troši na.. na što točno? posao?! ako se već krenulo u izjednačavanje, a to nikad nije ni bio problem, gazdi je bitno dal ti znaš i možeš to raditi za taj novac koji ti ponudi, sve ostalo su priče, ako se krenulo, onda prestanimo uopće dalje izdvajati muške i ženske radnike, primanja, stupanj školovanja. čemu nas divjakica muči sa time što je više žena sa višim obrazovanjem nego muškaraca? dal to išta znači? dal mi kao zemlja, društvo, imamo kakvu korist od toga što imamo puno više fakultetski obrazovanih ljudi nego prije 30 godina? pa nije rimac, infobip, to nije hrvatska, to nije naš proizvod! komunističke zemlje su prije 70 godina u stvarnosti izjednačile muškarca i ženu u svemu, pa je tako u poljskoj, sssr-u, bilo žena na najvišim položajima, radile na traktorima, bagerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije