Naslovnica Vijesti Svijet

'Plenković zlorabeći članstvo Hrvatske u EU nastupa kao da je premijer BiH'

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zapravo je aludirao na izjave i komentare hrvatskog premijera o njegovim susretima s dužnosnicima iz država-članica EU vezane za ishod nedavnih izbora u BiH
19. listopada 2018. u 13:07 131 komentara 5373 prikaza
Denis Zvizdić
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u petak je optužio predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića da se miješa u unutarnje poslove BiH i pozvao ga da s tom praksom prekine jer time ugrožava dobrosusjedske odnose dvije zemlje.

Dragan Čović PRVI ISTUP NAKON IZBORA Dragan Čović: Izmjena Izbornog zakona apsolutni je uvjet za uspostavu vlasti u BiH

U pisanoj izjavi koja je iz Vijeća ministara BiH dostavljena medijima Zvizdić, koji dužnost obnaša u tehničkom mandatu do uspostave nove izvršne vlasti na temelju rezultata provedenih 7. listopada, upozorio je kako nedavne istupe premijera Plenkovića u tijelima Europske unije kao i tijekom njegovih bilateralnih susreta vidi kao "pokušaj uspostave paternalističkog ponašanja" prema Bosni i Hercegovini.

"Plenković zlorabeći članstvo Hrvatske u EU nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i izravno miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja u BiH", Zvizdićevo je stajalište.

Dragan Čović Zbog Komšića 'Čović će žešće krenuti zahtijevati definiranje trećeg entiteta u BiH'

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH zapravo je aludirao na izjave i komentare hrvatskog premijera o njegovim susretima s dužnosnicima iz država-članica EU vezane za ishod nedavnih izbora u BiH, uključujući ocjenu kako je izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH mimo većinske volje birača hrvatske nacionalnosti narušen duh Daytonskog sporazuma. 

Zvizdić tvrdi kako Plenković na ovaj način "pokušava institucionalno uspostaviti netočne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH".

Andrej Plenković u Bruxellesu Andrej Plenković: 'Važno je da prava Hrvata u BiH uđu u fokus šefova država EU'

"Siguran sam da Plenković zna da su, sukladno odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijelom teritoriju BiH te da u bilo kojoj instituciji na razini BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena niti jedna odluka protivno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda", izjavio je Zvizdić, koji je na proteklim izborima izborio mandat zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Zvizdić je osvojio više od 37 tisuća glasova, što ga je svrstalo na vrh ljestvice kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za zastupnike.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH u odlasku sada dodatno tvrdi kako je zahvaljujući "razini tolerancije koju posebno pokazuje bošnjački narod" uspostavljena gotovo paritetna nacionalna zastupljenost na vodećim dužnostima na razini BiH. Kao dokaz tomu nudi konstataciju kako je iz hrvatskog naroda, kojega je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, na vodećim dužnostima gotovo 30 posto.

Vjekoslav Bevanda Otpor preglasavanju Kriza u BiH: Hrvati odbili doći na sjednicu Vijeća ministara

"To u cijelosti demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti", kazao je Zvizdić dodavši da postojeći ustavno-politički sustav BiH, u kojem etničko načelo nadvladava građansko, nije sukladan suvremenim europskim i demokratskim standardima, s čim su upoznati i svi predstavnici stranih država i europskih i međunarodnih institucija.

"Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih veleposlanstava u BiH i u kontaktima s dužnosnicima BiH jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH sudjelovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama izbornog zakona i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ BiH odbio sva rješenja koja su bila razmatrana", izjavio je Zvizdić koji ocjenjuje kako je Plenković već dobio jasan negativni odgovor na svoje pozive i iz EU. 

Plenković i Macron Susret s Macronom Plenković u Francuskoj govorio o Hrvatima u BiH: Njihova jednakost je “kompromitirana”

Zaključno je pozvao Hrvatsku da se založi za uklanjanje bilo kakvog oblika neravnopravnosti i ugroženosti građana BiH na tragu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

"Pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države  prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije te da BiH počne promatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda", kazao je Zvizdić.

Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Agricola:

    Hrvatska je jamac provedbe Daytonskog sporazuma koji se krši kad muslimani biraju Hrvatima člana predsjedništva. Dakle, ni u kakve "unutarnje" stvari se on ne mješa, nego samo postupa po dužnostima i obvezama koje je Hrvatska prihvatila kao jamac provedbe Daytonskog sporazuma.

  • pp:

    Hrvatska mora odbiti priznati nelegitimnog "Hrvatskog člana predsjedništva" izabranog od strane muslimana i prevladavanjem Hrvata Komšića, proglasiti ga persona non grata u Hrvatskoj i odbiti bilo kakav službeni sastanak i kontakt s njim. Treba priznat legitimno izabrane muslimanskog i srpskog ... prikaži još! člana predsjedništva ali Komšića ignorirati.

  • sokodnaranče:

    Muslimani prijete ratom? Malo su se usrali kada su vidjeli snagu Hrvatske vojske u zadnjoj vojnoj vjezbi