Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMIT EU-A

Plenković: Zatražio sam da na jednom od budućih samita posebna tema bude BiH

BELGIUM-BRUSSELS-EU-SPECIAL SUMMIT
Zhang Cheng
17.12.2021.
u 07:12

Dodao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivno reagirao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsjedanje baviti temom jugoistoka Europe

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je na samitu EU-a upoznao svoje kolege iz drugih članica  sa stanjem u Bosni i Hercegovini i najavio da će ta zemlja biti posebna tema na jednom od budućih samita, najvjerojatnije u prvoj polovici sljedeće godine.

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o vanjskopolitičkim temama upoznao svoje kolege sa svojim nedavnim posjetom Bosni i Hercegovini, utiscima o političkom stanju te o ključnim točkama u u posljednja tri desetljeća vezano uz tu zemlju od 90-tih godina, Washingtonskog i Daytonskog sporazuuma, presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, aktualnim naporima za ispunjavanje kriterija EU-a i o pitanju izborne reforme kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje s tom analizom, budući da je bitno da se na ovoj najvišoj razini osvijeste nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedanja”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a.

Dodao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivno reagirao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsjedanje baviti temom jugoistoka Europe. Također je rekao da je od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela zatražio da na jednom do budućih samita, najvjerojatnije za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine, kao posebna tema bude Bosna i Hercegovina.

Čelnici EU-a poslali su sa svoga samita upozorenje Rusiji da bi svaka daljnja agresija na Ukrajinu imala za nju ozbiljne posljedice i ozbiljne troškove. Pozvali su Rusiju da smanji napetosti prouzrokovane gomilanjem vojske na ukrajinskim granicama te istaknuli punu potporu ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Čelnici EU-a također su osudili bjeloruski režim za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na istočnim granicama Unije. U zaključcima o vanjskim aspektima migracije, čelnici su također ponovili svoju osudu pokušaja trećih zemalja da instrumentaliziraju migrante u političke svrhe i naglasili potrebu za razvojem alata za rješavanje pitanja instrumentalizacije migracija.

 

Ključne riječi

Komentara 8

VE
Ventilator2
07:43 17.12.2021.

Aj ne kradi zokijeve fore, ne ide ti...

TA
Tarantula
07:49 17.12.2021.

Objasni ti Plenkoviću njima kako si pustio svog Mamića da pobjegne u Bosni u upravlja sa Dinamom, a onda i njegovog brata također!

DU
Deleted user
09:24 17.12.2021.

BiH je dualizirana država Bošnjaka i Srba, a Hrvati su kao najmalobrojniji narod osuđeni da se priklone jednoj strani kako bi ih se čulo ili priznavalo. Međutim, priklanjanje Dodiku i RS-u znači ignoriranje svih protjeranih i pobijenih Hrvata iz tog područja, priklanjanje SDA znači pristanak na muslimanski unitarizam i na zanemarivanje konstitutivnosti naroda. Nekako se nameće zaključak da bez vojne intervencije se neće ništa napraviti ili neka se jednostavno pomire s činjenicom da su malobrojni, a to u demokraciji znači da ne možeš apsolutno ništa u političkom smislu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije