Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. godišnjica HDZ-a BiH

Plenković: 'Usmjereni na budućnost nastavljamo zajedno raditi u interesu Hrvatske i BiH'

plehan
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
18.08.2020.
u 23:08

Nastavljamo snažno partnerstvo i dijalog naših dviju sestrinskih stranaka, kako bismo zajednički dali doprinos rješavanju svih otvorenih pitanja, razvijanju gospodarske suradnje Hrvatske i BiH te jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, tvrdi Plenković

Povodom današnje 30. godišnjice HDZ-a BiH, Večernji list BiH napravio je poseban prilog u kojemu je prigodan osvrt napisao Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

“U proteklih 30 godina HDZ Bosne i Hercegovine afirmirala se kao vodeća i stožerna stranka koja ujedinjuje hrvatski narod u BiH. Kao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, koja istinski njeguje zajedništvo hrvatskog naroda u domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, čestitam predsjedniku stranke Draganu Čoviću, utemeljiteljima te svim članicama i članovima 30. godišnjicu osnutka HDZ-a BiH!

Ovakav jubilej čini vas izrazito ponosnim na ostvarena postignuća, ali i snažno obvezuje na nastavak kontinuiranog rada za gospodarski i socijalni boljitak Bosne i Hercegovine, a osobito za političku ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te napredak BiH na putu prema članstvu u EU i NATO. Suočeni s novim globalnim izazovima, osobito oko zdravstvenih i gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa, uvjeren sam da će, kao i do sada, HDZ BiH biti konstruktivna politička snaga te predvodnik europskog puta i gospodarskih reformi za izgradnju kvalitetnije budućnosti čitave BiH. U tom procesu imat ćete našu punu potporu.

Na tom tragu, nastavljamo snažno partnerstvo i dijalog naših dviju sestrinskih stranaka, kako bismo zajednički dali doprinos rješavanju svih otvorenih pitanja, razvijanju gospodarske suradnje Hrvatske i BiH te jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivan narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Podupirat ćemo nastojanja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH u pogledu promjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, jer smatramo da su takve izmjene pravedne i korisne za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među trima narodima.

Kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a, nastavit ću snažno podupirati europski put Bosne i Hercegovine. Angažman nam je dobronamjeran i prijateljski prema BiH jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zagrebački sastanak na vrhu politička je ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i snažna potpora europskoj perspektivi jugoistoka Europe, a osobito Bosni i Hercegovini.

U proteklom mandatu naše Vlade, pokazali smo da nam je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. HDZ-ova parlamentarna većina usvojila je u Hrvatskom saboru 2018. Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH. Otvorili smo konzulate u Livnu i Vitezu, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i snažno podržali otvaranje dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru i Sarajevu. Nakon 15 godina uspostavili smo zrakoplovnu liniju Mostar – Zagreb. Zakonom smo uredili status branitelja pripadnika HVO-a.

U partnerstvu s HDZ BiH, naša Vlada nastavit će jačati sve oblike suradnje – kulturne, obrazovne, gospodarske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike. Od 2016. do kraja 2020., preko Ureda za Hrvate izvan RH koji vodi Zvonko Milas, naša Vlada uložit će u programe i projekte za Hrvate u BiH više od 166 milijuna kuna, što je značajno povećanje u odnosu na prethodno razdoblje. Povećali smo broj stipendija za studente Hrvate u BiH s 200 na 400 stipendija godišnje. Podupirat ćemo strateške institucije Hrvata u BiH: Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru te surađivati s institucijama hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH na projektima od posebnog značaja za Hrvate. Razmatrat ćemo mogućnosti proširenja diplomatsko-konzularne mreže sukladno procjenama svrhovitosti i opravdanosti. U svrhu gospodarskog napretka, poticat ćemo bolju suradnju tvrtki iz Hrvatske i BiH te inicirati investicije hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostanak i prosperitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini poduprijet ćemo i projektima iz gospodarstva, turizma i poljoprivrede.

Snažnu poveznicu u suradnji naših sestrinskih stranaka predstavlja troje zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru izabranih na listi u dijaspori – Zdravka Bušić, Nevenko Barbarić te Radoje Vidović, kao i naša zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Oni će se i dalje odvažno zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini te unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života.

Usmjereni na budućnost i svladavanje novih izazova koji su pred nama, na temelju iskrene i kvalitetne političke suradnje HDZ-a i HDZ-a BiH, nastavljamo zajedno raditi u interesu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dvije susjedne i prijateljske države", poručio je Plenković. 

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Illyricum40
Illyricum40
02:05 19.08.2020.

cak i sami ekonomski aspekti price bractva i jedinstva svidoce o potpunoj nemogucnosti ove fikcije, farse i iluzije bractva, a zbog cega su bractva i jedinstva i bila prisilna, nametnuta, tiranijska. pa nitko to ne bi nikad od svoje volje prihvatija, i svi narodi takva bractva jednoslasno odbace ako nisu strana koja korist u tome odnosu bractva i jedinstva prigodjuju. to su hegemonije jednog naroda i tako su i bili ustrojeni ovi projekti bractva i jedistva. sluziti drugom narodu za nj podizanje, razvijanje ili jacanje ili dopustati iskoristavanje, dolazi samo ka proizvod ili posljedica okupacije. a ako se tome podatak da se radi o neprijateljskim narodima koji bi se protiv svoje volje tribali igrat nametnutog bractva i jedinstva, onda to osobit smisao ciloj prici daje. pa tog ni u Raju covik ne bi moga zamislit, altroke da se na zemlji ovakve logicke odsutnosti i kontradikcije mogu umisljati. pa ni crtani film u ovoj produkciji i reziji ne bi ima smislen sadrzaj. a to je ova masonska obrazovana agentura odvjetnika i ostalih "intelektualaca" drustvenih "znanosti" upravo producirala. oni su u skolama i fakultetima istrenirani ponavljati i recitirati odredjenu prozu koju ka zadacu u literaturi nauciti dobiju, ali razmisljati i logicki red poznavati ocito ne. to se ne moze nauciti, jer je urodjeni dio inherentan coviku. u svakom slucaju "znanstveni pristup" kojim se masonerija u svojin "razmisljanjima" vodi u sebi nima logickog, a cila prica je znanstvena koliko i zn. fantastika.

Avatar Illyricum40
Illyricum40
01:34 19.08.2020.

triba bi brigu vodit o Croatskim interesima, a ne o postojanosti protektorata bih u koji je Croatski narod protiv svoje volje uvucen igrati se bractva i jedinstva sa bosanskim i Serpskim narodom, iako ni serpski narod to bractvo i jedinstvo sa bosnjanskim ka ni nasim ustaskim ne zeli. kad koristi od tognima, kad sluzis za iskoristavanje dobrobiti drugih naroda, onda se takva bractva i jedinstva normalno ne zele. svatko tko zeli bractvo i jedinstvo ima koristi od nj. bosanci imaju koristi od bractva i jedinstva sa Serpskim i Croatskim narodom pa ga zele, ali kad su sluzili za podizanje serbije i beograda u sugoslaviji onda bractvo i jedinstvo sa serbljevima nisu tili. sasvim razumljiva stvar. ali koliko je sugoslavenska komunisticka agentura logicki defektna svidoci i cinjenica da se oni u svon politickom programu i postulatu odbacuju svaki vid iskoristavanja i kolonizacije, da bi bas to u svojoj praksi sporovodili, jer jedan narod koji bractvo u uniji sa drugim zeli korist od toga ima (da koristi nima nikad ne bi zelija) a ostali koji su iskoristavani to bractvo i jedinstvo s narodom koji korist ishodjuje i priskrbljuje odlucno odbacuje. a kad se u prici dodaju aspekti zemlje(i mora), kulture (ka i vire, jednog od najvaznijeg kulturnog vida), obicaja, razlike u mentalitetu i shvacanju, narodne postojanosti, zelje nekih naroda za prisvajanjem tudjeg, etc. onda su bractva i jedinstva predment fantastike, fikcija, apsktrakcija, imaginacija i ideoloske zasljepljenosti i bezumlja.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
00:38 19.08.2020.

Toliko se zalažete za Hrvate u BIH da su se jadni ugledali na vaše zalaganje za Hrvate u Hrvatskoj i skupa potražili kruh u bijelome svijetu. Komunjare i jedan i drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije