Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI OBLJETNICE

Premijer podnio izvješće Saboru, veći dio oporbe nije bio u sabornici

Andrej Plenković u Saboru
Foto: Saborska TV
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.10.2022.
u 13:17

Premijer može govoriti do sat vremena pri čemu replike zastupnika nisu dopuštene. Nakon njega o Izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno. No dio oporbe najavio je da njegovo Izvješće neće ni slušati. Napustili su sabornicu već nakon slobodnih govora, ogorčeni jer smatraju da Plenković ne poštuje Sabor.

Premijer Andrej Plenković stigao je u Hrvatski sabor kako bi podnio godišnje izvješće o radu Vlade i to dan uoči šeste godišnjice otkako je došao na poziciju predsjednika Vlade.

13:15 Završeno je premijerovo izlaganje o godišnjem izvješću rada Vlade. Njegovo je izlaganje popraćeno pljeskom pozicije, a za riječ su se javili Socijaldemokrati koji su jedini u sabornici, budući je ostatak oporbe bojkotirao premijera. 

12:30 Premijer je napomenuo da je otvoren Pelješki most čime je konačno spojena Hrvatska. 'Uvodimo euro, ulazimo u Schengen, imamo rekordnu sezonu, a očekujemo i rast BDP-a od 5.7%. Imamo povijesnu razinu kreditnog rejtinga, podigli smo stupanj razvijenosti po stanovniku', rekao je Plenković.

'Vlada je radila odvažno i reagirala je mjerama više puta u krizama koje su za nama. Prošle godine smo imali jedan od tri najveća rasta u EU-u, što nam je pomoglo da se pripremimo za krizu. Presudni geopolitički događaj je ruska agresija na Ukrajinu, a Hrvatska je stala na pravu stanu povijesti i pomogla zemlji koja brani europske vrijednosti', rekao je.

Napomenuo je i povećanje mirovina, te 'poticajno okruženja za nova radna mjesta'. 'Isplatili smo plaće za 130 tisuća poduzeća za vrijeme covid-krize", rekao je Plenković. Prosječna neto plaća porasla je za više od tisuću kuna, a cilj je da do kraja mandata iznosi 1088 eura, kaže. 

12:25 Premijer godišnje izvješće podnosi pred sabornicom u kojom nema većeg dijela oporbe jer se nisu vratili nakon stanke. Smatraju da premijer Plenković ne poštuje Sabor budući se ne želi odazvati pozivima na sjednicu Antikorupcijskog vijeća gdje se danas po drugi put govori o aferi u Ini. Osim toga smatraju kako je vrijeme njegova izvješća namjerno namješteno kako bi se kosilo s vremenom održavanja sjednice tog vijeća. 

12:14 Drugih zahtjeva za stankom nije bilo pa je premijer počeo s izlaganjem izvješća o godišnjem radu Vlade. 

'Drago mi je predstaviti vam izvješće o radu Vlade. Ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti s kavkim se izazovima morala suočavati Hrvatska i njeni građani. U jeku pandemije i na početku razdoblja gospodarskog oporavka, Rusija je prekršila međunarodno pravo otvorenom agresijom na Ukrajinu i stvorila dodatne probleme cijelom svijetu, pa tako i Hrvatskoj', rekao je premijer na početku.

12:11 Premijer je stigao u Sabor. A sve je počelo traženjem stanke kluba Socijaldemokrata. 

'Tražim stanku da ukažem ne samo na to što je radila Vlada nego i stanju nacije. Ne očekujemo statistiku, brojke i slova koje bi trebale pokazati kako živimo dobro samo to ne znamo. Da smo uredna i sposobna zemlja, samo nismo u stanju obnoviti par kuća koje su pogoiđene katastrofom. Očekujemo da se suočimo sa stanjem nacije i da govorimo o tome što će se poduzeti da se ljudi u ovoj zemlji počnu osjećati dobro. Nismo mi najgora zemlja na planeti, niti ste vi najgora Vlada, ali smo zemlja nezadovoljnih ljudi. Vidite li vi predsjedniče Vlade te nezadovoljne ljude', rekao je u obrazloženju stanke Davorko Vidović koji se zbog bolesti javio video vezom. 

11:50 Nakon slobodnih govora u Saboru je održana kratka pauza.

10:30 Sabor je počeo slobodnim govorima zastupnika, a nakon toga se očekuje premijerovo izvješće o radu Vlade. Oporba je najavila kako neće slušati premijera, jer je on odbio doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća gdje je još jedno saslušanje o aferi u Ini. 

No oporba nije suglasna. Naime, šef Socijaldemokrata Davorko Vidović potvrdio je za N1 da se njegov klub ne namjerava prikloniti ostatku oporbe. 'Ostajemo u sabornici tijekom najvažnije točke, da o tome slušamo i da o tome međusobno razgovaramo. Ne mogu to razumjeti. Mi imamo 18 zastupnika, nama je mjesto u sabornici. Prvo tražiš da ti dođe premijer, onda ti ne dođeš, to nema smisla”, kaže. U tijeku je sastanak oporbe ma kojem će se donijeti odluka o eventualnom izlasku iz sabornice. 

Predstavljanje godišnjeg izvješća

Pojedinosti Izvješća, koje premijer podnosi usmeno, nisu poznati, no, za očekivati je da će podsjetiti na ključne događaje u proteklih godinu dana te izazove s kojima se Vlada suočila s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, inflaciju, energetsku krizu, pandemiju covida-19. Očekuje se da će Plenković podsjetiti na dva paketa Vladinih mjera usmjerenih pomoći građanima i gospodarstvu, prvi vrijedan oko 5 milijardi kuna i drugi od 21 milijardu kuna. Vjerojatno će spomenuti i pripreme za uvođenje eura od 1. siječnja 2023. te pripreme za ulazak Hrvatske u schengenski prostor koje se također očekuje početkom iduće godine. 

Premijer može govoriti do sat vremena pri čemu replike zastupnika nisu dopuštene. Nakon njega o Izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova, njih 16, mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Oporba najavila bojkot

No čini se da neće baš sve ići tako glatko, Oporba je najavila izlazak iz Sabornice za vrijeme premijerova izvješća jer su HDZ-ovi zastupnici odbili doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća na kojem će i danas biti riječ o aferi u Ini. 'Premijer se ne želi odazvati pozivu jednog saborskog tijela na saslušanje, vrijeđa sve članove tog Vijeća, jer njegov rad naziva nekakvim egzibicionizmom. Sakriti istinu u Ini, sakriti ulogu Vlade s prijevozom nafte u Mađarsku. Zašto bismo slušali premijera koji se ne želi odazvati pozivu saborskog tijela, a svi znamo da je Sabor nadležan Vladi?', rekao je Nikola Grmoja u razgovoru za N1.

Podsjetimo, danas se sastali i saborsko Antikorupcijsko vijeće koje će saslušati bivše članove Uprave Ine o načinu upravljanja tom kompanijom. Na saslušanje Vijeća pozvani su premijer Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, no oni su ranije poručili da se neće odazvati pozivu, što je žestoko kritizirao predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most).

VIDEO: Hit izjave Andreja Plenkovića: 'Je li alergija? Je li jugo?', 'Grintavac, Gargamel...', 'Ni psu, njegove cipele'

Komentara 54

DL
Dvanaest__legija
08:51 18.10.2022.

HDZ je najveće zlo za Hrvatsku!

HI
hiohio
10:24 18.10.2022.

Bravo za oporbu što će slušat adz propagandu sat vremena doći će kad mu treba postaviti pitanje zašto adz krade državu.

BA
Barba56
08:57 18.10.2022.

Sta je sa Inom , imali tu kakvih izvjesca ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije