Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike kolone

Plenković u Bruxellesu: Do ljeta moramo pronaći rješenje za granične gužve

Foto: Europsko vijeće
1/5
28.04.2017.
u 21:57

Predsjednik Europskog vijeća nije davao izjave, a Plenković misli da je i “Tusk svjestan da ovakva striktna implementacija sustavnih kontrola nije dobra i nije korisna”

Do početka ljetne sezone moramo pronaći konsenzus koji bi omogućio puno jednostavniji protok preko slovensko-hrvatske granice - poručio je premijer Andrej Plenković večeras iz Bruxellesa, gdje je s problemima oko implementacije nove europske uredbe o granicama upoznao predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, a sutra će o tome raspravljati i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

- Ova situacija je neodrživa. Moja zadaća je da dobijem potporu naših prijatelja za rješavanje problema. Jer ćemo se inače dovesti u situaciju da primjena uredbe stvara više štete nego koristi. To nikome nije u interesu. Pogotovo ne državi koja je nedavno postala članica EU i vladi koja se zalaže za europske vrijednosti. Takvu vrstu kontradikcije ne možemo dopustiti - rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s Tuskom.

Predsjednik Europskog vijeća nije davao izjave, a Plenković misli da je i “Tusk svjestan da ovakva striktna implementacija sustavnih kontrola nije dobra i nije korisna”.

Plenković se zalaže za to da i Hrvatska i Slovenija zajedno, kao što su to učinile Hrvatska i Mađarska, notificiraju ostale države članice i Europsku komisiju o tome da sa sustavnih kontrola prelaze na ciljane, kakve su se provodile prije nove uredbe. To bi omogućilo brži protok, a takvo što dozvoljeno je i novom uredbom pod uvjetom da se napišu procjene rizika.

Od dužnosnika EU, koji sjede s druge strane stola od Plenkovića i njegovih suradnika, neslužbeno smo doznali da i Tusk i Juncker smatraju kako treba osigurati da primjena nove uredbe bude što je više moguće glatka, da ne stvara prometne gužve, “posebno s obzirom na turističku sezonu”.

Iz toga proizlazi da bi se Plenković večeras mogao vratiti iz Bruxellesa s postignutim razumijevanjem najviših dužnosnika EU, no opet u praksi puno toga ovisi o ponašanju Slovenije, odnosno o slovenskom premijeru koji će se sutra također nasamo susresti s Tuskom, a potom zajedno i s Plenkovićem i s Junckerom.

Slovenija se, prilikom donošenja uredbe, unutar Vijeća EU protivila vrlo strogo napisanim odredbama i upozoravala da bi to moglo stvarati gužve na graničnim prijelazima, ali sad kad je uredba na snazi Slovenci se strogo drže tih strogih odredbi.

Komentara 2

HR
Hrabraja
01:33 29.04.2017.

Gospoda Dalic je rekla da se tu radi o nesposobnosti ministra Orepica, sada Orepica nema pa me zanima da li ce guzve biti rjesene do kraja tjedna.

NO
nogogaz
08:35 29.04.2017.

Nije teško smislit nešto pametno....ali teže je smislit nešto pametno i politički prihvatljivo. Plenković je odustao od normalne ili minim kontrole na hr granicma koju traži šengen. I to za pola godine. Moramo nabavit opremu i počet juče ozbiljno raditt na obučavanju i povezivanjem šengen sistemom i najmanji granični prijelaz prema bih, srbiji i crnoj gori. Ali to bi za plenkovića znaćilo popuštanje ucjeni susjede slovenije i politički nije prihvatljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije