Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer u karlovcu

Plenković: Situacija je pod kontrolom. Ovo su ogromne prirodne nepogode

Karlovac: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon radnog sastanka s lokalnom zajednicom i nadležnim službama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/10
18.05.2023.
u 10:07

I dalje traje borba s poplavama, no situacija je pod kontrolom, a tijekom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu

Karlovac je danas posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković te je održao sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. "Slična situacija se odvija i u drugim zemljama, u Italiji. Želio bih danas nakon sastanka zahvaliti svima. Nastojalo se pomoći i spriječiti veće štetne posljedice. Ovaj grad je uvijek i žrtva poplava, dio grada je obranjen, obično oni koji su prije bili u najgoroj situaciji - Mostanje, Mala Švarča, Logorište, dok u nekim drugim dijelovima ima određenih šteta. Situacija je pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama. Imamo najnovije informacije oko Siska. U svakom slučaju bitno je da je situacija bolja nego prije nekoliko dana", kazao je. 

Video: Premijer Andrej Plenković posjetio je poplavljena područja u Karlovcu

Na pitanje je li se moglo negdje bolje odraditi, premijer je kazao je : "Na što točno mislite?". " U Kostajnici vodostaj je bio preko pet metara, i oni su uspjeli obraniti. U ovom trenutku je situacija složena i napravljeni su napori, radi se", kazao je. 

"Možda može biti i bolje što se tiče rješenja za Hrvatsku Kostajnicu", kazao je. "Pogledajte širu sliku, odite na Google. Pogledajte što se zbiva u Italiji pa ćete vidjeti kako je to, još je gore nego kod nas.Ovo su ogromne prirodne nepogode", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

"Ima lokacija gdje su ljudi izgradili kuće, a osiguravajuće kuće ne žele dati osiguranje. Mora se voditi računa o mjestima rizika, o osiguranju i prirodne retencije. Što se tiče pomoći Vlade, mi smo uvijek to učinili. Mi smo uvijek našli sredstva da pomognemo. Ja sam to rekao odmah da ćemo sagledati štete i pomoći", kazao je premijer.

GALERIJA Pogled na Hrvatsku Kostajnicu čije područje je poplavila rijeka Una

Karlovac: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon radnog sastanka s lokalnom zajednicom i nadležnim službama
1/15

"Veliki napor je učinjen, rade i radit će još. Vodimo računa o globalnom kontekstu, klimatske promjene, ekstremni vremenski uvjeti, ovo se događa u svijetu, događa se u ekstremnim uvjetima. Ono što je nekad bio standard obrane jednom u sto godina, mijenja se", kazao je na pitanje novinara što će se učiniti po pitanju učestalih poplava u Hrvatskoj Kostajnici. "Operacija obrane od poplave je u tijeku", kazao je. 

Video: Korana i Kupe poplavile područje Karlovca

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili su da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

GALERIJA Izlila se Kupa i poplavila ceste

Karlovac: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon radnog sastanka s lokalnom zajednicom i nadležnim službama
1/24

Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu. Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val.

VEZANI ČLANCI:

Sve službe čitavu noć su bile na terenu, od vatrogasaca i HGSS-ovaca koji su s čamcima obilazili mjesta. Čitavu noć su bile dežurne i nadležne službe uz izgrađene obrambene zidove i ispumpavale zaobalne vode u rijeke. 

Komentara 3

JE
Jegermeister
11:29 18.05.2023.

Novaca ima dovoljno za sve potrebe u državi ( poplave,potresi, infrastrukturu i sve ostalo). Problem s novcem je taj da ako vladini dužnosnici rade u interesu države onda nemogu ništa ukrasti. Dakle novaca za građane nema jer političari pune prtljažnike automobila sa novcem. Nema novaca za obadvije strane. HDZ-zna kako krasti novac od građana. 30 godina već to rade.

DU
Deleted user
14:46 18.05.2023.

Prirodne katastrofe su nepredvidive. U takvim slucajevima Vlade moraju pomoci ne samo u obnovi vec i u rjesavanju problema. Za rjesavanje problema moraju se slusati prijedlozi koji su korisni od bilo koga dolaze. Tu nebi trebalo biti politike. Nazalost ovaa Vlada ne moze bez politike i zato odbacuje sve dobre prijedloge oporbe i to u svemu.To nije demokracija.

RE
realisticki
13:16 18.05.2023.

Dok ima Tomu Medveda i Banožića iza leđa, Plenković samatra da je sve pod kontrolom. Unutar EU svi su suglasni da se milijarde šalju u Ukrainu, te da se milijarde troše na obnavljanje industrije za proizvodnju streljiva širom Europe, aa to sve radi rata u Ukraini. Kada nebi bilo tih troškova već bi se znalo koliko će Hrvatska dobiti za pomoć u ovoj prirodnoj nepogodi. Možda nam Ukrainci pošalju koji milion eura na račun za poplavljena područja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije