Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

Plenković primio Michela: 'Hrvatska je uspješna priča, nismo otišli ni u kakvu regiju'

Zagreb: Premijer Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
Autori: Bojan Arežina, Hina
09.01.2020.
u 13:31

Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima primio predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama. 

Tijekom zajedničkog obraćanja novinarima nakon sastanka Plenković je Michelu zahvalio što je posjetio Hrvatsku odmah na početku predsjedanja.

– Danas smo vrlo otvoreno i sadržajno razgovarali o zajedničkim prioritetima. Michelu smo predstavili ključne elemente hrvatskog predsjedanja. Posebno smo dotakli nekoliko aktualnih tema, prije svega pregovore o višegodišnjem financijskom okviru – rekao je Plenković, dodajući da će Hrvatska kao predsjedajuća pomoći u tom pogledu.

– Dogovorili smo vrlo tijesnu suradnju između nas dvojice, ali i naših suradnika koji će na dnevnoj bazi koordinirati ovaj posao – rekao je Plenković.

Druga tema razgovora bio je dovršetak pregovora oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

– Hrvatska je spremna na razini Vijeća za opće poslove dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti pisane procedure i na taj način zaključiti ovu fazu odnosa – rekao je Plenković.

Treća tema o kojoj su razgovarali, rekao je Plenković, jest održavanje sastanka na vrhu između šefova država i vlada Europske unija i država jugoistoka Europe u Zagrebu početkom svibnja.

– Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe i svijeta o kojem imamo posebna i specifična znanja i upravo tu činjenicu želimo iskoristiti kako bi ovakvi sastanci mogli rezimirati ostvareno, a Hrvatska je uspješna priča od 2000. pa do danas. Jedini smo s jedne strane stola prešli na drugu, nismo otišli ni u kakvu regiju, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj, osnažili i oplemenili svoj suverenitet članstvom u EU i omogućili gospodarski razvoj. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterija, i drugim državama jugoistoka Europe – rekao je Plenković.

Michel je rekao da je bilo vrlo važno održati ovaj sastanak te je čestitao Hrvatskoj na predsjedanju.

– To je vrlo važan trenutak za vašu zemlju i Europsku uniju – rekao je Michel.

Rekao je da je prioritet o kojem su danas raspravljali idući europski proračun. Naglasio je da je važno naći kompromis uzimajući u obzir koliko je važno ostvariti napredak u vezi s konvergencijom. Rekao je da i Europski parlament ima važnu odluku u tom procesu, zbog čega će Plenković i Michel raditi u uskoj suradnji s tim tijelom.

Michel je također izrazio nadu u modernizaciju procesa proširenja Europske unije. Izrazio je i uvjerenje da na međunarodnoj razini treba više promovirati vrijednosti i interese Europske unije, pri čemu je spomenuo veću uključenost u Bliski istok.

– Želim da Europska unija bude više uključena na međunarodnoj razini – rekao je Michel.

Odgovarajući na pitanja novinara na zagrebačkom summitu, Plenković je rekao da za vrijeme predsjedanja moramo s našim inicijativama dati dodatnu vrijednost Europskoj uniji.

– Vjerujemo da možemo napraviti uspješan, referentan summit, summit koji će označiti svojevrsnu novu stranicu – rekao je Plenković. Michel je rekao da će politička priprema tog sastanka biti od presudne važnosti.

– Bit će važno da pošaljemo jasnu poruku državama u regiji jer je to prilika da pokažemo svoj vanjski utjecaj. Toga smo svjesni. Kako mi možemo spriječiti poteškoće u budućnosti? Tako da pošaljemo jasnu poruku i da s tim zemljama ostanemo u bliskoj vezi. To je način da osiguramo stabilnost u budućnosti. Hrvatska ima mnogo znanja i kompetencija, ima i ekspertizu, ne samo Hrvatska nego i druge zemlje, u pogledu toga što predstavlja proces proširenja – rekao je Michel, dodajući da Plenković jako dobro poznaje regiju te iz prve ruke poznaje proces pristupanja.

Plenković je rekao da je Francuska oko proširenja imala rezerve koje su više konceptualne prirode, koje su se ticale metodologije procesa pristupanja. Dodao je da je kod nedavnog sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom osjetio da postoji tendencija da se po tom pitanju napreduje. 

– Sjeverna Makedonija promijenila je ime i ustav i mislim da to zaslužuje otvaranje pregovora – rekao je Plenković.

Na pitanje može li Europska unija učiniti što više u pogledu aktualnog sukoba SAD-a i Irana, Michel je rekao da je uvjeren da EU u toj regiji treba igrati važniju ulogu. Stoga je, dodao je, o tome razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

– Uključit ćemo se jako brzo u cijeli taj proces – dodao je Michel.

Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica. Pokušat će se to za hrvatskog predsjedništva u suradnji s glavnim koordinatorom VFO-a, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji će kao "neutralan" u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu. Radi se o pokušaju stvaranja konsenzusa između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega primaju, i siromašnijih kojima sredstva iz europskog proračuna služe za sustizanje bogatijih.

Predsjednik Europskog vijeća poslije će se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer će biti jedan od uzvanika na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK). Ondje će biti i svi članovi Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen

Komentara 32

VA
Vagabundo
13:44 09.01.2020.

Vjerujem u Plenkovićeve sposobnosti i da ćemo dobiti ono što zaslužujemo, zajedno s drugim članicama. Hrvatska ima dobru priliku pokazati se na ovom predsjedanju i izvući maksimalne koristi

MA
manipulacija
13:42 09.01.2020.

S obzirom na dosadašnje poteze premijera Plenkovića mislim da bi mogao postići nešto što finci nisu.

Avatar zajutrak
zajutrak
13:44 09.01.2020.

Plenković je političar i diplomata od formata, sigurna sam da će Zagreb biti uspješnica zgob truda i znanja koje on ulaže.., šteta što ga svijet cijeni ,a Balkanci pljuju :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije