Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2022. u 18:07

Dovoljno je obratiti pažnju na profit od prodaje plina, kojeg Ina crpi iz polja na Jadranu, pa doći do zaključka da Mađarima prodaja Ine nije interes, kao i do računice da Hrvatska za otkup MOL-ovih dionica jednostavno nema novaca

Aferu koja je do jučer prijetila ozbiljnim ljuljanjem vladajuće koalicije, Andrej Plenković pretvorio je u svoj politički forte. Na presici nakon koalicijskog sastanka održanog povodom otkrivenih malverzacija u Ininom plinskom biznisu, Plenković je nedvosmisleno na odgovornost pozvao cijelu upravu Ine, ne radeći distinkciju između hrvatskih i mađarskih članova korporativnog vrha energetske kompanije.

Osim toga, vješto je iskoristio ponuđenu priliku i – ovoga puta dvosmisleno - najavio reviziju upravljačkih odnosa u Ini te tako skliznuo niz dlaku većeg dijela javnosti koju opravdano žulja činjenica da mađarski MOL, iako nema većinsko vlasništvo i Ini, raspolaže hrvatskom energetskom kompanijom kao apsolutni vladar. Što je Vlada spremna i što može napraviti po tom pitanju, uzimajući u obzir pravne i šire međunarodne političke okvire, sasvim je drugo pitanje. Jer mogućnost otkupa dionica Ine od MOL-a u ovom trenutku u sferi je znanstvene fantastike. Dovoljno je obratiti pažnju na profit od prodaje plina, kojeg Ina crpi iz polja na Jadranu, pa doći do zaključka da Mađarima prodaja Ine nije interes, kao i do računice da Hrvatska za otkup MOL-ovih dionica jednostavno nema novaca.

Spretno je izbjegao i ulazak na sklizak teren odgovornosti Nadzornog odbora, što je tema koju je nemušto prije koji dan otvorio njegov ministar gospodarstva, pokušavajući sa sebe sprati odgovornost za aferu oko krađe plina. I u konačnici, pobio je glavnu teoriju oporbe – da je za sve kriva HDZ-ova koruptivna hobotnica, koja seže do samog vrha vlasti.

Akteri ove afere jesu HDZ-ovci, uhvaćeni na ceremonijalnim fotografijama čak i sa samim Plenkovićem, međutim kontraargument djeluje uvjerljivije. A on kaže da je Porezna uprava Ministarstva financija, dakle institucije izravno pod kontrolom HDZ-ove Vlade, razotkrila ono što pojedini mediji nazivaju „pljačkom stoljeća“. Na kraju, Plenković je poslao jasnu političku poruku Mađarima da bez njihove suradnje ne može napraviti puno oko Ine, ali da moraju biti svjesni da je Ina kompanija koja posluje u Hrvatskoj, u okviru hrvatske pravne i korporativne regulative. A tu je on gazda.

VIDEO Gdje će završiti rekordno zaplijenjeni novac? Odvjetnik Nobilo otkriva: Moguća su dva scenarija

Ključne riječi

Komentara 100

NV
novo vriijeme
19:57 31.08.2022.

Medju lopovima nema ni jednog madjarskog imena. Kriva madžarska uprava ali nije hrvatska revizija. Nije ni vlada koja je odobrila lopova direktora. Sad ide medijska hajka na madjare i pokušaj preuzimanja INAe a onda i njen kraj kao i svega uspješnog što smo uzeli iz bivše države. Dovoljan je graf Vanđelića u kojem se vidi da je odjel plina kojim upravlja hrvatska posljednjih 10 godina duplo lošiji od odjela benzina kojim upravljaju mađari. Nakon tog izvješća ministru Vanđelić je razriješen.

MA
MarioG
18:35 31.08.2022.

Hrvatska se dosta naplaćala sudskih sporova zbog loših politika INAe. Nitko ne pita Grmoju koliko je koštalo njegovo rušenje Karamarka koji se zalagao za nagodbu s INAom.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
19:48 31.08.2022.

Hrvatska ima pata za kupnju INA-e. Mirovinski fondovi su puni para.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije