Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prosvjed

Sindikati: U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovu trgu

Mihalinec i Plenković
Foto: PIXSELL
1/4
31.10.2019.
u 11:13

Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, ministar rada Aladrović kazao je kako misli da svako dodatno zaoštravanje situacije nikome ne koristi te da se razmišlja o tome da se dani u štrajku plate

Sindikati u osnovnim i srednjim školama nastavljaju cirkularni štrajk. Danas nema nastave u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U ponedjeljak će štrajkati Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija. U utorak se štrajka u dvjema županijama, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, dok su za srijedu sindikati najavili štrajk u cijeloj Hrvatskoj kao i prosvjed na Markovu trgu.

HNS i HDZ dogovorili su da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima. Dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni te da će koeficijenti, ako do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto. 

Premijer Andrej Plenković na današnjem kraju otvorenog dijela sjednice Vlade pozvao je sindikate "da prepoznaju razumnu ponudu koju im nudi Vlada". "Spremni smo intenzivno raditi na reviziji Uredbe kako bi se na pravedniji način definirali koeficijenti složenosti poslova", zaključio je.

Sindikati su na konferenciji za medije kazali da će se odazvati na sastanak.

"Svjedoci smo da je jučer navečer predsjednik HDZ-a Plenković s predstavnikom HNS-a uspješno završio pregovore za čuvanje fotelja. Pregovori su imali tu svrhu da jedni i drugi sjede tijekom predsjedanja Europskom unijom. Ono što očekujemo jest da predsjednik HDZ-a opet postane predsjednik Vlade i da pozove sindikate na sastanak, pregovore i da sa sindikatima počne pregovarati o budućnosti", kazao je Branimir Mihalinec.

"Odazvat ćemo se na pregovarački sastanak. Danas je 16. dan štrajka i mi čekamo te pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade RH, a istodobno da imamo priliku dati svoje argumente. Tek nakon završetka pregovora moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima. Nakon što dođemo do zadnje točke u pregovorima, ono što će ostati zadnje ponudit ćemo svima koji će sudjelovati u štrajku da se o tome očituju", kazao je. 

"O tome kako će ti zaposleni odgovoriti na referendumsko pitanje, ovisit će daljnji nastavak naših aktivnosti", rekao je. 

Kazao je da se aktivnosti nastavljaju dok se ne završe pregovori. "Dijalog nema alternativu", poručila je Sanja Šprem premijeru Plenkoviću. U utorak se štrajka u dvjema županijama – Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, najavila je Šprem.

"U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovu trgu", kazala je Sanja Šprem.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je da će danas pozvati sindikate na sastanak.

"Danas ćemo pozvati sindikate. Očekujemo da ćemo sljedeći tjedan razgovarati", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uoči sjednice Vlade. "Mi ćemo doći s ponudom i vidjet ćemo", dodao je. Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, Aladrović je kazao kako misli da svako dodatno zaoštravanje situacije nikome ne koristi te da se razmišlja o tome da se dani u štrajku plate.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

Komentara 178

ŽM
željo_moja
11:23 31.10.2019.

Štrajk ne znači ostati doma ili ići u kafić nego biti u zbornici

FL
flirk324
11:20 31.10.2019.

Prosvjetari više dosadili i Bogu i vragu... najavljena rekonstrukcija cijelog sustava koeficijenata, nema potrebe za daljnjim štrajkom, jedino ako se boje da nakon toga će im biti još manje plaće kad se vidi koliko i kako neki rade...

ZA
zubalo_ankica
11:27 31.10.2019.

Koji je njihov legitimitet da imaju tolike plaće i u ime koga stopiraju cijeli obrazovni sustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije