Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati: U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovu trgu

Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, ministar rada Aladrović kazao je kako misli da svako dodatno zaoštravanje situacije nikome ne koristi te da se razmišlja o tome da se dani u štrajku plate
31. listopada 2019. u 11:13 179 komentara 7639 prikaza
Mihalinec i Plenković
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Sindikati u osnovnim i srednjim školama nastavljaju cirkularni štrajk. Danas nema nastave u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U ponedjeljak će štrajkati Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija. U utorak se štrajka u dvjema županijama, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, dok su za srijedu sindikati najavili štrajk u cijeloj Hrvatskoj kao i prosvjed na Markovu trgu.

Branimir Mihalinec DO DALJNJEGA Mihalinec: Povećanje od dva posto apsolutno je neprihvatljivo, ostajemo u štrajku

HNS i HDZ dogovorili su da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima. Dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni te da će koeficijenti, ako do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto. 

Premijer Andrej Plenković na današnjem kraju otvorenog dijela sjednice Vlade pozvao je sindikate "da prepoznaju razumnu ponudu koju im nudi Vlada". "Spremni smo intenzivno raditi na reviziji Uredbe kako bi se na pravedniji način definirali koeficijenti složenosti poslova", zaključio je.

Sindikati su na konferenciji za medije kazali da će se odazvati na sastanak.

"Svjedoci smo da je jučer navečer predsjednik HDZ-a Plenković s predstavnikom HNS-a uspješno završio pregovore za čuvanje fotelja. Pregovori su imali tu svrhu da jedni i drugi sjede tijekom predsjedanja Europskom unijom. Ono što očekujemo jest da predsjednik HDZ-a opet postane predsjednik Vlade i da pozove sindikate na sastanak, pregovore i da sa sindikatima počne pregovarati o budućnosti", kazao je Branimir Mihalinec.

Josip Aladrović Ministri o povećanju plaća Aladrović: Razmišlja se da se dani u štrajku plate. Divjak: Učitelji su ti koji će reći jesu li zadovoljni

"Odazvat ćemo se na pregovarački sastanak. Danas je 16. dan štrajka i mi čekamo te pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade RH, a istodobno da imamo priliku dati svoje argumente. Tek nakon završetka pregovora moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima. Nakon što dođemo do zadnje točke u pregovorima, ono što će ostati zadnje ponudit ćemo svima koji će sudjelovati u štrajku da se o tome očituju", kazao je. 

"O tome kako će ti zaposleni odgovoriti na referendumsko pitanje, ovisit će daljnji nastavak naših aktivnosti", rekao je. 

Kazao je da se aktivnosti nastavljaju dok se ne završe pregovori. "Dijalog nema alternativu", poručila je Sanja Šprem premijeru Plenkoviću. U utorak se štrajka u dvjema županijama – Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, najavila je Šprem.

"U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a dio će biti na Markovu trgu", kazala je Sanja Šprem.

Ivan Vrdoljak PRIHVAĆEN PRIJEDLOG Vrdoljak: Ministri HNS-a u četvrtak će biti na Vladi, a zastupnici u Saboru

Ministar rada Josip Aladrović kazao je da će danas pozvati sindikate na sastanak.

"Danas ćemo pozvati sindikate. Očekujemo da ćemo sljedeći tjedan razgovarati", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović uoči sjednice Vlade. "Mi ćemo doći s ponudom i vidjet ćemo", dodao je. Na pitanje hoće li štrajk biti plaćen, Aladrović je kazao kako misli da svako dodatno zaoštravanje situacije nikome ne koristi te da se razmišlja o tome da se dani u štrajku plate.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

Dino Rađa
'NEMOJ DA TI PUNE GLAVU'
Dino Rađa: Obišao sam Auschwitz, Bleiburg, Jasenovac, Ovčaru i nije mi jasno...
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • željo_moja:

    Štrajk ne znači ostati doma ili ići u kafić nego biti u zbornici

  • flirk324:

    Prosvjetari više dosadili i Bogu i vragu... najavljena rekonstrukcija cijelog sustava koeficijenata, nema potrebe za daljnjim štrajkom, jedino ako se boje da nakon toga će im biti još manje plaće kad se vidi koliko i kako neki rade...

  • zubalo_ankica:

    Koji je njihov legitimitet da imaju tolike plaće i u ime koga stopiraju cijeli obrazovni sustav.