Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Postavljanje pilona od 130 metara na Pelješkom mostu za Guinnessovu je knjigu rekorda'

Ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji veća su od 518 milijuna kuna, a u državne ceste oko 22 milijuna kuna
01. veljače 2019. u 12:53 30 komentara 3673 prikaza
sjednica Vlade
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Na zasjedanju Vlade RH u Dubrovniku u petak, uoči Dana Grada i feste Svetog Vlaha, doneseno je niz značajnih odluka za Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, a njihova ukupna vrijednost, zajedno s ugovorima potpisanim poslije sjednice, jest oko 4,5 milijarde kuna. Primjerice, ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji veća su od 518 milijuna kuna, u državne ceste oko 22 milijuna kuna.

Pripreme za izgradnju pelješkog mosta Na gradilištu Pelješkog mosta Zabave nema, Kinezi samo rade, bit će most i prije roka

– Trebamo cijeniti što Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija znače za Hrvatsku i hrvatski turizam. Drago mi je što i dalje bilježe kontinuirani turistički rast – naglasio je premijer Andrej Plenković. Ovo je druga sjednica Vlade u Dubrovniku. Prošla je održana 2005. godine.

– Ovi projekti dovest će do daljnjeg prosperiteta naših stanovnika, a upravo to je zadaća vlasti – poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Pelješki most je ključni simbol članstva Hrvatske u EU

Među projektima premijer je posebno izdvojio Pelješki most, čije je gradilište obišao u četvrtak.

>> Premijer Plenković ulazi u Knežev dvor

– Dinamika radova odvija se vrlo dobro, uspostavljena suradnja je kvalitetna i ukupan projekt, i most i prilazne ceste i infrastrukturni objekti, prema predviđenoj dinamici trebaju biti završeni točno za tri godine od danas – istaknuo je.

Pelješki most izdvojio je kao ključni simbol prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU.

Dokaz vrijednosti našeg članstva u EU i kvalitetnog angažmana naše Vlade i svih koji su tome doprinijeli da se taj projekt odobri jest 357 milijuna eura nepovratnih sredstava investicije u ovaj projekt. Očekujem da nastavimo raditi na projektima koji će snažno, redistribucijom sredstava iz europskog proračuna, smanjiti nejednakosti u hrvatskim krajevima i pridonijeti ravnomjernijem  regionalnom razvoju – poručio je Plenković. U razgovoru s novinarima iznio je i zanimljiv podatak kako je u izgradnji Pelješkog mosta postavljanje pilona od 130 metara u jednom komadu za Guinnessovu knjigu rekorda.

>> Gradnja Pelješkog mosta

Pelješki most Bruxelles Predsjedništvo BiH protiv Pelješkog mosta, ne i Dodik

– Podržavamo rad ove Vlade s uvjerenjem da je to najbolji put za Hrvatsku. Odajemo joj priznaje zbog regionalnog statusa naše županije kao i gradnje Pelješkog mosta – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Donesena je odluka o proglašenju projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik" strateškim investicijskim projektom RH, što bi trebalo pomoći pri rješavanju problema koje Dubrovčani imaju s pitkom vodom, kao i projekta izgradnje nove ceste Grad Dubrovnik (Osojnik) – Zračna luka Dubrovnik – granica s Crnom Gorom strateškim investicijskim projektima, a usvojen je još niz odluka vezanih za poboljšanje cestovne infrastrukture. Usvojen je i zaključak u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, čime će se riješiti problem zbrinjavanja otpada Dubrovačko-neretvanske županije. Usvojen je i zaključak o izradi studije izvodivosti s pripremom projekta uspostave javnog električnog brodskog prometnog prijevoza na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.  

>> Ministri dolaze na sjednicu Vlade

Doneseni su zaključci u vezi s pripremom niza projekata ulaganja u lučku infrastrukturu.

Prihvaćen je i projekt organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina. Ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je kako je osigurano 1,5 milijuna kuna za početak njezina rada. Vlada je donijela i odluku o pripremi projekta Memorijalna zbirka "Oliver Dragojević" u Veloj Luci, kao i o potpori projektu uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli.

Ploče: Premijer Plenković obišao gradilište Pelješkog mosta GRADILIŠTE Plenković: Izgradnja Pelješkog mosta odvija se brže nego je predviđeno

Zasjedanje Vlade RH u Dubrovniku završilo je potpisivanjem 17 ugovora za infrastrukturne projekte na otocima Dubrovačko-neretvanske županije, čija je ukupna vrijednost nešto manja od šest milijuna kuna. Osim toga, s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem potpisani su ugovori za proširenje ITU mehanizma, što će im proširiti mogućnost korištenja EU fondova te Ugovor za intervencijski plan DNŽ koji obuhvaća  gradove Metković i Opuzen te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno. Premijer i ministri ostaju u Dubrovniku. U subotu će biti na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a u nedjelju na svečanoj misi i procesiji za blagdan svetog Vlaha.

>> Evo kako je Plenković objasnio svoje ponašanje u incidentu s Grmojom

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • afera:

    Kako volim kad se nađu ovi kvazi ljevičari i pljuju po svakom pozitivnom pomaku Hrvatske samo zato jer je to napravila HDZova vlada... Sramite se, kad je sdp nesto gradio? Uvijek su sve stopirali i podrivali hrvatsku ekonomiju

  • cwed1:

    Neka rade i neka grade! Ljubomorni i ogorčeni ljevičari kad su imali priliku nešto napraviti, samo su trošili na promicanje "antifašizma"

  • trade_mark:

    andrej, aj nemoj... Pelješki će most najmanje šest mjeseci nakon izgradnje zjapiti prazan jer naša administracija još nije riješila ni natječaje za gradnju pristupnih cesta. e TO je andrej za guinnesa!