Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumit kod Kranja

Plenković se sastaje s Vučićem: Od ping-pong retorike nema koristi

Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj.
Ivica Galovic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.10.2021.
u 09:58

– Nema koristi od političke retorike koja stvara napetosti. To nije moj stil i neću je voditi – kaže premijer.

Hrvatska je jedna od zagovornica proširenja Europske unije i to je "jedini pravi put" za zemlje zapadnog Balkana, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na neformalnom samitu EU-a i zemalja jugoistočne Europe. 

"Hrvatska je jedna od onih zemalja koje su zagovornice proširenja EU-a", rekao je Plenković i dodao da je to "jedini pravi put" za jugoistok Europe. 

Lideri zemalja članica EU-a okupili su se na Brdu kod Kranja u Sloveniji kako bi poslali poruku "privrženosti procesu proširenja", rekao je Plenković. 

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora žele se pridružiti bloku, ali ne uživaju jednaku podršku među članicama EU-a niti imaju vremenski okvir o približavanju članstvu u EU. 

Plenković je pozvao da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom "jer su one to zaslužile" i istaknuo da je Hrvatskoj "posebno bitna" Bosna i Hercegovina u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. 

"Danas ćemo se zalagati za njihovu ravnopravnost i poštivanje i slova i duha Daytonsko-pariškog sporazuma. To znači da očekujemo da političke stranke u BiH i institucije BiH na primjeren način izmijene izborno zakonodavstvo uoči idućih izbora", koji će se održati u listopadu 2022., rekao je premijer. 

On će se kratko susresti sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a jedna od tema bit će negiranje postojanja hrvatskog jezika u srpskim udžbenicima i potraga za nestalima. 

Plenković je dodao da su Hrvatskoj "nužni podaci sa srpske strane kako bismo mogli nastaviti potragu za nestalima".

"To očekuju majke, očevi, supruge, djeca svih onih čiju sudbinu još tražimo i to 26 godina nakon okončanja rata."

– Ja se ping-pongom mogu baviti s prijateljima. Nema koristi od političke retorike koja stvara napetosti. To nije moj stil, nisam to radio posljednjih pet godina, a neću ni dalje. Moj stil je retorika koja rješava otvorena pitanja sa Srbijom, a cilj je jačanje pozicije hrvatske manjine u Srbiji te isticanje važnosti dobivanja informacija sa srbijanske strane o nestalima tijekom rata – kazao je Plenković.

Na pitanje bi li bilo koristan sastanak sa Željkom Komšićem koji nije bio predviđen na ovom summitu, rekao je:

– O izbornom zakonu govore drugi akteri, a pregovori traju.

Video Glina: Andrej Plenković na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba

Komentara 12

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:48 06.10.2021.

Ma nema nikakvih razgovora s Vucicem, Vulinom i njegovom vladom.. Povuci Veleposlanika i sto dalje od njih!

PO
Poskok
10:08 06.10.2021.

Pokradeno da vrate!

DU
Deleted user
10:26 06.10.2021.

ide li pupavac u kranj...kao prevoditelj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije